Laatst bracht ik een weekendje op de Veluwe door en genoot ik van al de pracht die deze plek in ons kikkerlandje te bieden heeft. Voor wie dol is op prachtige natuur, actief bezig zijn én lekker eten: de Veluwe is echt the place to be. Het is dé plek in Nederland voor een heerlijke ontsnapping aan de dagelijkse rompslomp. In dit artikel deel ik 10 Veluwe tips, voor een lekker weekendje weg.

Voor een vakantie(tje) in de ongerepte natuur hoef je echt niet direct aan het buitenland te denken. De Veluwe ligt heel centraal en is voor iedere Nederlander heel goed bereikbaar.

Veluwe weetjes

Wist je dat de Veluwe al ruim 150.000 jaar bestaat? Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen, die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De totale oppervlakte van het natuurgebied is maar liefst 912 vierkante kilometer. Dit maakt het natuurgebied tot één van de grootste natuurgebieden van Noordwest-Europa. In totaal wonen op de gehele Veluwe maar circa 14.000 inwoners, wat in vergelijking met het aantal vierkante kilometers best weinig is.

10 tips voor een heerlijk weekendje op de Veluwe

Samen met Ilja ben ik een weekendje op de Veluwe. We komen vrijdagmiddag aan en keren zondagmiddag weer helemaal opgeladen huiswaarts. Aan de hand van onze planning zet ik de Veluwe tips op rij:

Dag 1: vrijdag

Veluwe tip 1 – Hotel Dennenheuvel in Epe

Als “thuisbasis” hebben we gekozen voor een heerlijk hotel aan de rand van Epe. Hotel Dennenheuvel is een gezellig hotel met een uitstekend restaurant in Epe, waar je à la carte kunt genieten van met zorg bereide streekproducten. Ook het ontbijt is erg uitgebreid en lekker. De ligging is perfect, met in de directe omgeving veel wandel- en fietsroutes.

Hotel de Dennenheuvel

Veluwe tip 2 – Brasserie Lounge Floor

Vrijdagavond strijken we neer bij het kampvuur bij Brasserie Lounge Floor. Dit ligt op 20 minuten wandelen of 2 minuten rijden van ons hotel. Floor organiseert het hele jaar door verschillende thema-avonden.

Weekendje op de Veluwe

Wij doen mee aan een Afrikaanse avond in de buitenlucht, waarbij het eten wordt bereid op een speciale Afrikaanse BBQ. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van streekproducten en een biersommelier zoekt heerlijke bijpassende biertjes bij elk gerecht uit. Aanrader om deze plek bij een weekendje op de Veluwe te bezoeken.

Restaurant Floor

Dag 2: zaterdag

Veluwe tip 3 – het bos in bij de Ossenstal (en een pannenkoek toe)

Op zaterdagochtend hebben wij een yoga-sessie in de bossen gepland staan. Alleen… het komt met bakken uit de lucht. De yoga-workout wordt verplaatst naar de studio van de yoga-school, in hartje Epe. Niet alleen is het heerlijk relaxt wakker worden op deze manier. Na de yoga-sessie duiken wij nog een aantal fijne winkeltjes in Epe in, om ook onze shopbehoefte te verzadigen.

yoga in het bos

Als we naar buiten stappen is het droog. We besluiten de plek in het bos waar we oorspronkelijk les zouden hebben alsnog te bezoeken en komen uit bij De Ossenstal. Restaurant De Ossenstal is gebouwd volgens een groen concept en is op meerdere manieren afgestemd op de natuurlijkheid en bijzonderheid van de Veluwe.

De Ossenstal Veluwe

Het ligt middenin de prachtige, Veluwse bossen en is – mede door de natuurlijke speelplek – een ideale plek voor het hele gezin. Op de kaart staan verschillende soorten pannenkoeken maar ook andere a la carte gerechten. Ilja en ik maken hier een wandeling en kunnen het niet laten om toch ook nog even wat vers bijgebrachte yoga-skills uit te voeren…

Veluwe tip 4 – Kasteel Cannenburgh in Vaassen

Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht en in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst. Wij verkennen het kasteel met een gids en komen via allerlei achteraf gelegen trappen bij ontzettend mooie en bijzondere plekken in het kasteel. Het is prachtig onderhouden en de collectie is grotendeels origineel.

Kasteel Cannenburch

Veluwe tip 5 – Op pad met de boswachter

Wil jij een imposant edelhert of ander wild van dichtbij zien? Dan kun je het beste op pad gaan met een boswachter. Ilja en ik gaan op zaterdagavond in het donker met boswachter Gerrit Rekers, op zoek naar burlende herten. Het is ontzettend spannend, het gebied hier is nog niet het slachtoffer van lichtvervuiling. In het pikkedonker lopen we met een groepje achter de boswachter aan. Af en toe worden we haltgehouden en horen we inderdaad burlende herten. Toch zou ik deze wandeling liever op een hele vroege ochtend maken, zodat er ook foto’s/video’s gemaakt kunnen worden.

Dat deden we al eens eerder, in Nationaal Park Lauwersmeer:

Friesland/Groningen tip: safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Dag 3: zondag

De zondag brengen wij door op het Nationale Park Hoge Veluwe. Hier zie je vast een voorproefje, daaronder zijn alle tips uitgewerkt voor een bezoek aan dit mooie park:

Veluwe tip 6 – Nationale Park Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. In het Park leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter. Fiets-, wandel- en GPS-tochten worden aangeboden in het Bezoekerscentrum.

HappyRainyDays

Veluwe tip 7 – stap op een gratis witte fiets

Fietsen op de Veluwe kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen op vakantie. Maar je kunt ook op tal van plekken terecht voor fietsverhuur. In het Nationale Park Hoge Veluwe kun je zelfs gratis fietsen gebruiken om het park te verkennen. Het zijn de welbekende witte fietsen (waarvan er maar liefst 17oo beschikbaar zijn!) die op verschillende plekken in het park gestald staan en die je vrijelijk kunt gebruiken. Elke fiets is voorzien van een kinderzitje, zodat dit ook een hele leuke activiteit is om met kleine kinderen te doen. Voor de grotere kinderen staan er ook kinderfietsen.

Ondanks het typische Nederlandse natte weer genieten wij enorm van ons fietstochtje. Ik heb voor deze activiteit mijn HappyRainyDays regenjas van huis meegenomen, die door het speciale tussenstuk bij de benen, ideaal is om te fietsen. Toegegeven, hij is net wat minder geschikt om in de plassen te springen 😉 Natte broekspijpen alom!

Veluwe tip 8 – Kröller-Müller

In het Kröller-Müller Museum komt al het mooie samen. Je vindt hier een unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur en je kunt hier met gemak een paar uur doorbrengen. Wist je dat het museum over de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld beschikt, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen?! Dit vind ik de mooiste kunstwerken binnenin het museum:

Kroller Muller museum

Ik ben al een aantal keer eerder in het Kröller-Müller Museum geweest, en ben altijd gek op de kunstwerken in de tuin. Maar helaas gooit de regen hier vandaag roet in het eten.

weekendje Veluwe: Kroller Muller

Weekendje op de Veluwe tip 9 – lunchen bij het gloednieuwe Park Paviljoen

Het bezoekerscentrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is gevestigd in een heel mooi, nieuw gebouwd, duurzaam pand. Op het dak van het Park Paviljoen staat een flink aantal zonnepanelen. Verder is de positie van het gebouw zo dat er ’s zomers, op het heetst van de dag, niet of nauwelijks direct zonlicht het gebouw kan binnendringen, terwijl de zon ‘s winters juist alle ruimte krijgt om naar binnen te schijnen en zo het gebouw te verwarmen. Het interieur is prachtig licht ingericht, rechts vind je de shop en links het Park Paviljoen, waar je heerlijk kunt eten & drinken.

Hoge Veluwe paviljoen

Wij genieten van een uitgebreide lunch en maken ons dan op voor onze laatste activiteit:

Veluwe tip 10 – Museonder

Ooit wel eens letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond genomen? Dat kan in het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, gevestigd tegenover het Park Paviljoen. Het Museonder geeft een heel goed beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je mee, steeds dieper en dieper de bodem in, tot uiteindelijk in het middelpunt van de aarde. Wij vinden Museonder ontzettend mooi ingericht met hele duidelijke en tot de verbeelding sprekende items, die leuk zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Neem alleen al deze trapleuning, gemaakt van een meterslange dennenboom.

Museonder Veluwe

Beleef de Veluwe

Natuurlijk kun je op tal van verschillende manieren de Veluwe gaan beleven. Het is een megagroot gebied en er is zoveel te zien en te doen. Kijk voor meer Veluwe inspiratie vooral ook even op de website van VisitVeluwe. De volgende keer als ik ga zou ik bijvoorbeeld graag naar de bijna 90 m hoge Posbank willen. Vanaf dit uitkijkpunt heb je toch zo een mooi uitzicht over een stukje uniek Nederland.

Veluwetips: de Posbank

Ook Radio Kootwijk staat op mijn Veluwe to-do list. Het is één van de meest markante gebouwen van Nederland, echt midden op de Veluwe.

Veluwetips: Radio Kootwijk