Is het nou Groningen of is het nou Friesland… Het is allebei! Het mooie Nationaal Park Lauwersmeer ligt in zowel Friesland als Groningen. Er zijn allerlei manieren om het park te verkennen, maar heel bijzonder om te doen is toch wel de safari in Nationaal Park Lauwersmeer. En dat gaat als volgt…

Op bijna 3 uur rijden van mijn woonplaats Haarlem, in het noordelijkste puntje van Nederland, op de grens van Friesland en Groningen, daar ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Voor mij is het overigens geen onbekend gebied, de opa en oma van Mia hebben een paar jaar in Lauwersoog gewoond. De eerste 4 jaar van Mia’s leven zijn we dan ook heel vaak naar dit gebied afgereisd. We hebben er gewandeld, gefietst en gevaren. Maar een safari? Nee dat niet. Mia laat ik bij dit bezoek aan Lauwersmeer thuis, die weet de natuur met haar 16 jaren nog niet echt op waarde te schatten. Ik ga gezellig samen met vriendin en mede OHIMP-blogger Ilja.

Maar eerst: wat is het Nationaal Park Lauwersmeer

Duizend jaar lang vormde de Lauwerszee een onderdeel van de Waddenzee en stroomden zoet en zout water in elkaar over. Na de watersnoodramp in 1953 ontstond er een gegronde angst voor meer overstromingen. Dit heeft (uiteindelijk pas) in 1969 geleid tot de bouw van een dam. Sinds de komst van die dam hebben eb en vloed geen invloed meer op het natuurgebied. En zo is er in de loop der tijd op de vroegere zeebodem, een prachtig nieuw landschap ontstaan. De natuur in Lauwersmeer is zelfs zo bijzonder, dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park.

Lauwersmeer Nationaal Park

Nationaal Park Lauwersmeer is trouwens een van de belangrijkste vogelgebieden van Europa. Vogelaars van heinde en verre komen er voor steltkluten, lepelaars, grauwe franjepoten en er leven in het park zelfs een aantal zeearenden! Er bloeien hele bijzondere orchideeën en er leven o.a. vossen, otters, reeën, Schotse hooglanders en konikpaarden. Ook interessant: Nationaal Park Lauwersmeer heeft sinds oktober 2016 officieel het internationale predicaat Dark Sky Park. Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een van de allerdonkerste plaatsen in Nederland en dat is erg bijzonder. Nederland is namelijk een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld! Wist je dat je bij het Lauwersmeer bij een heldere sterrenhemel soms zelfs het Noorderlicht kunt spotten?!

Op safari in Nationaal Park Lauwersmeer

Bij het woord safari denk ik aan Afrika of misschien – iets dichter bij huis – de Beekse Bergen. Het laatste deed ik vorig jaar nog en was hartstikke leuk.

Fun voor jong én “oud”! Ons weekendje Beekse Bergen

Afrika komt vast nog wel een keertje, maar voor nu geef ik de voorkeur aan de safari’s dicht bij huis. Op safari in Nationaal Park Lauwersmeer spreekt mij dan ook erg aan. Maar wat houdt het precies in?

In het Lauwersmeergebied biedt “Beleef Lauwersoog” in samenwerking met Staatsbosbeheer een echte safari aan, die je maakt in een prachtige Landrover. Opstappen doe je bij restaurant Het Booze Wijf dat naast de Lauwersoog Camping (5 sterren!!) ligt. Aan het stuur van de stoere Landrover zit een heuse boswachter, in ons geval Jan Willems. En dan is het heerlijk touren langs het water, over velden en plekken die in veel gevallen normaal gesproken verboden gebied zijn.

“Jullie zijn toch niet bang in de auto?” vraagt Jan ons. Maar nee hoor, het kan ons niet gek genoeg. We zijn bij hem in goede handen, hij kent de omgeving op z’n duimpje en weet ons te enthousiasmeren met al z’n kennis over de historie van het gebied en de flora en fauna.

De Big 5 van Lauwersmeer?

We hobbelen als een malle over de vele paadjes. Tussendoor maken we stops, kletsen wat af en schieten foto’s en filmpjes. Wat een omgeving zeg! Nee, hier geen traditionele Big 5. Maar wel een hele hoop andere mooie dieren.

Dit gebied is een waar paradijs voor vogelspotters, iets dat wij niet zijn. Maar toevallig spot Ilja wel als eerste een van de giga zeearenden die het gebied rijk is. Waanzinnig! Geen telelenzen voor ons, wij doen alles met onze iPhone. De zeearend had alleen niet zo’n zin om te poseren dus dit is wat we ervan hebben kunnen maken:

Zeearend Lauwersmeer

Wist je dat de spanwijdte van de vleugels van de zeearend een lengte heeft van maar liefst 2 tot 2,5 meter?! Dat is dus zo groot als dit:

spanwijdte Zeearend

Helemaal geweldig vind ik het rijden in de Landrover tussen de konikpaarden die daar in het wild leven. Samen met de Schotse hooglanders zijn deze paarden in het park uitgezet om de begroeiing een beetje in toom te houden. De paarden zijn overigens totaal niet bang voor onze auto, ze komen zelfs nieuwsgierig dichterbij.

Konikpaardjes in Lauwersmeer

Ook op safari in Nationaal Park Lauwersmeer?

Ik kan het je aanraden! Niet alleen voor volwassenen trouwens, maar vooral ook voor kinderen. In de directe omgeving is er namelijk van alles te beleven waar de kids helemaal blij van worden: een uitkijktoren, springkussen, indoor speelzolder, waterspeeltuin… teveel om op te noemen. De Ranger club zorgt tijdens de schoolvakanties voor extra vermaak van de kinderen en ondernemen allerlei stoere activiteiten met ze zoals hutten bouwen, vlotten maken, zeilen, surfen en rondstruinen door de bossen.

Alle informatie vind je op de website van Beleef Lauwersoog.

Ilja en ik bezoeken het park als afsluiting van een weekendje in Friesland. We hebben o.a. een bezoek gebracht aan het leuke stadje Dokkum en zijn de volgende ochtend vroeg gaan wadlopen. Binnenkort lees je meer over onze Friese avonturen.