Afgelopen zomer maakte mijn broer Wouter samen met zijn vriendin Nicole een roadtrip op Naxos. Nou ja, niet eentje, maar een aantal. Ze vonden het geweldig en ik heb ze gevraagd hun tips met mij te delen, opdat ik ze weer met jullie kan delen. Dus hierbij, alle tips voor roadtrip nummer 1 op het Griekse eiland Naxos.

Naxos is een van de vele Griekse eilanden, die vaak wordt bezocht als onderdeel van een eilandhopvakantie. Toch is Naxos echt wel een volle vakantie waardig. De natuur is er prachtig, je kunt er heerlijk eten, de stranden zijn TOP en het is er ook niet al te druk. Als je trouwens denkt dat Naxos klein van oppervlakte is, dan heb je het mis, want Naxos is het grootste eiland van de Cycladische archipel met 428 km2 oppervlakte en een kustlijn van 148 kilometer. Perfect dus als roadtrip bestemming!
Stad Naxos

De natuur op Naxos

Naxos verschilt wat van de overige Cycladische eilanden, die zijn namelijk over het algemeen wat kaler. Naxos is een ontzettend vruchtbaar eiland dat niet alleen van het toerisme afhankelijk is, maar ook van de landbouw, de veeteelt en gedeeltelijk van de visserij. De natuur is er erg afwisselend. Zo zijn er schitterende zandstranden, vruchtbare valleien, ruige berglandschappen, steile bergen en kusten, veel stromend water en allerlei waterbronnen.

Roadtrip op Naxos: van Agios Prokopios naar Moutsana

Deze roadtrip leidt je via het westen naar het oosten van Naxos. Onderweg kom je tal van prachtige dorpjes tegen. In principe duurt de route zonder stops ruim een uur, maar je bent met gemak een dag zoet met deze roadtrip op Naxos.

Roadtrip op Naxos

Wouter en Nicole vertrekken vanuit Agios Prokopios, een dorpje waar zij verblijven en waar zij de all-in huurauto ophalen.

Eerste stop: dorpje Chalki

Chalki is een pittoresk dopje dat ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Naxos stad ligt. Ηet ligt op een vruchtbaar bergplateau tussen olijfbomen en allerlei fruitbomen. Het is een prachtig dorp waar je mooie wandelingen door de smalle steegjes kunt maken en allerlei gezellige pleintjes tegenkomt. Chalki staat bekend om de gegrilde vleesgerechten die vaak op de bbq worden bereid. Qua cultuur en architectuur kun je in Chalki verschillende kerkjes en Venetiaanse torens bezoeken.

 

Tweede stop: dorpje Apiranthos

Het bergdorp Apiranthos ligt 10 kilometer ten oosten van Chalki. De weg van Chalki naar Apiranthos heeft erg veel bochten waardoor je er wat langer over doet. Maar het is allesbehalve erg, want de route is echt prachtig. Het dorp is gebouwd op de hellingen van de berg Fanari, op 800 meter hoogte. Apiranthos is helemaal autovrij, je kunt de auto aan de rand van het dorp parkeren en dan heerlijk door de smalle steegjes en over de trappen rondslenteren. Apiranthos noemt men ook wel “het marmeren dorp”, omdat bijna alle steegjes geplaveid zijn met marmeren stenen.
Naxos streets
De pittoreske huisjes zijn tegen elkaar aan gebouwd en de smalle steegjes lopen vaak onder de huizen door. Het levendige centrum van het dorp is hoger gelegen, hier bevindt zich het dorpspleintje. Op het dorpsplein en de steegjes eromheen zijn allerlei winkeltjes en traditionele cafés. Op de foto bovenaan dit bericht zie je hoe Apiranthos er vanuit de verte uitziet.

Naxos roadtrip - Apiranthos

Derde stop: dorpje Moutsana

12 km ten oosten van Apiranthos ligt Moutsana. Moutsouna was vroeger de haven van Apiranthos aan de oostkust van het eiland, dat ooit een drukke exporthaven was toen er veel vraag was naar smaragd. De trein die de ooit waardevolle ladingen smaragd van de mijnen naar dit schilderachtige haventje vervoerde beleefde lang geleden zijn hoogtepunt. Sindsdien heeft de tijd stilgestaan en kan men nog steeds het kabelbaansysteem en de torens zien die ooit zo belangrijk waren.
Roadtrip Naxos - Moutsouna
In Moutsouna vind je een paar tavernes met een panoramisch uitzicht op zee, direct aan het strand waar je heerlijke verse vis kunt eten. Moutsouna heeft geen georganiseerd strand, er zijn geen paraplu’s of ligbedden te huur, maar het strand is wel erg mooi.
Roadtrip Naxos - Moutsouna

Roadtrip tip: Sunny Cars all-in huurauto

Het mag inmiddels geen geheim meer zijn dat ik zelf fan ben van het autoverhuurconcept van Sunny Cars. Na hun vakantie op Naxos zijn ook Wouter en Nicole Sunny Cars fan. Met name hun all-in concept vinden we heel erg prettig. Dit houdt in dat je terplekke geen enkele extra verzekering hoeft af te sluiten en dat je dus gewoon lekker zorgeloos kunt rijden. Wat Sunny Cars sinds een tijdje ook biedt, is een hele gemakkelijk manier om je CO2 uitstoot te compenseren. Bij een gemiddelde huursom van €350 kost een Sunny Cars GreenSeat €1,75. Het minimum bedrag is €1,50. Met jouw bijdrage compenseer je de CO2-uitstoot van jouw Sunny Car via klimaatprojecten elders op de wereld en draag je bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking.

Hier vind je de tweede roadtrip over Naxos, die Wouter en Nicole maakten.

Roadtrip nummer 2 leidt je o.a. langs veel Griekse windmolens.

Naxos roadtrip 2

Meer Naxos vakantietips met de lekkerste stranden en restaurantjes lees je in deze blog.