Zuurkool stamppot is een heerlijk, winters recept en je hebt het zo gemaakt. Dit is een basisrecept voor zuurkool stamppot.
Zuurkool weetjes
- Nederlanders denken vaak dat zuurkool een typische Nederlandse groente is. Maar de manier waarop zuurkool wordt gemaakt is afkomstig uit het noorden van China.
- Zuurkool is licht verteerbaar en veel lichter dan de gewone koolsoorten.
- Er zijn verschillende smaken zuurkool. Als er wijn wordt toegevoegd wordt het wijnzuurkool, met kruiden wordt het kruidenzuurkool.
- Zuurkool bevat veel vitamine C. Vroeger werd zuurkool veel gegeten op lange bootreizen. Zo werd namelijk scheurbuik voorkomen.
- Om zuurkool te krijgen worden van de witte kool de buitenste bladeren verwijderd en de harde kern wordt er uit gehaald. De bladeren die overblijven worden fijngesneden en gezouten.
Bron: eten & drinken
Basisrecept zuurkool stamppot
- 1 kilo kruimige aardappelen (geschild, in stukken)
- een pakje zuurkool
- 500 gram gerookte spekblokjes
- 1 rookworst
- 100 ml melk (eventueel verwarmd)
- 1 a 2 eetlepels roomboter
Zo maak je de zuurkool stamppot
- Doe in een grote pan de aardappelen in wat water met zout en spreid de zuurkool hierover uit.
- Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze er bovenop.
- Kook voor 20-30 minuten totdat je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken.
- Bak ondertussen de spekblokjes uit.
- Haal de rookworst uit de pan en snijd deze in stukjes.
- Giet de aardappelen en zuurkool af en doe de melk en boter erbij.
- Stamp tot een gladde puree.
- Roer tot slot de spekblokjes erdoor en garneer met de rookworst.
Tips:
Als je zuurkool iets te zuur vindt kun je het voor de bereiding ook afspoelen onder koud water. Hierdoor wordt de zurige smaak verminderd. Wil je een variatie op het basisrecept zuurkool stamppot? Je kunt ook een geschilde appel in blokjes meekoken voor een wat zoetere smaak. Jus liefhebbers: voel je vrij om er een kuiltje aan toe te voegen. Dit kun je eventueel maken met wat vet van de spekblokjes.
Ook lekker, stamppot boerenkool. Lees hier waarom boerenkool zo gezond is.
Zoals zeer veel recepten wordt er niet vermeld voor hoeveel personen het recept is,zeer ergelijk.
Excuus we zullen er op letten!
Als ik aardappels en zuurkool.in 1 pan wil gaan koken , dan worden de aardappels niet gaar
Heb ik ook last van ,daarom kook ik nu apart.
Welke rookworst gebruik je? De meeste rookworsten moeten “tegen de kook aan” verwarmd worden, omdat anders het velletje kapot kookt en de smaak verloren gaat.
Dat klopt wel inderdaad, dat had ik laatst! Goeie tip zeg, dus eigenlijk net wat later toevoegen dan de gehele kooktijd. Het liefst gebruik ik overigens de HEMA rookworst 😉
Zuurkool met stukjes ananas en de welbekende rookworst in de smaak “pittig” , ook in stukjes er door.
Zo maak ik altijd zuurkool.
Overheerlijk, mjam, mjam !
Ik maak het met ananas, ook heel lekker!