Stedentrip naar Aarhus

Kopenhagen is TOP, maar een stedentrip naar Aarhus is minstens zo gaaf! Laatst maakte ik kennis met de ‘City of Smiles’ en in dit artikel deel ik mijn leukste tips.

Aarhus is de tweede stad van Denemarken en de hoofdstad van Jutland. Aarhus ligt aan zee en is omringd door heerlijke stranden en bossen. Met een mix van oud en nieuw, kunst en cultuur, gastronomie en architectuur én de natuur binnen handbereik is Aarhus dan ook een perfecte bestemming voor een stedentrip. Aarhus blijkt zelfs een van de gelukkigste steden ter wereld en heeft de bijnaam City of Smiles.

Tips voor een stedentrip naar Aarhus

Twee dagen lang maakte ik kennis met deze leuke stad, die dit jaar zelfs de culturele hoofdstad van Europa is! En dat is niet voor niets, er valt namelijk genoeg te zien en te beleven. Bovendien is er elk jaar de terugkerende Aarhus Feestweek, met door de hele stad verschillende activiteiten voor jong en oud. In 2018 is de feestweek van 31 augustus tot 9 september.

Tip 1: Salling Rooftop

Bovenop het warenhuis Salling is een gigantisch rooftop terras gebouwd waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Een consumptie nemen is overigens niet verplicht. Je kunt er ook gewoon chillen op een van de vele zitjes of naar het uitkijkpunt lopen, waarvan de bodem van glas is!

Tip 2: AroS Museum

Dit wereldberoemde museum, met de grote regenboog tunnel op het dak, mag niet op je lijstje ontbreken als je naar Aarhus gaat. De bedoeling van dit museum is om mentaal geprikkeld te raken en om uiteindelijk met nieuw verworven kennis, energie en inzichten weer naar buiten te stappen. De kunst vind ik er prachtig!

De tunnel op het dak is ontworpen door kunstenaar Olafur Eliasson. Het is eigenlijk een ronde gang in de kleuren van de regenboog waar je doorheen kunt lopen en vanaf waar je dan gelijk een prachtig (ietwat getint) uitzicht over de stad hebt. Om je een indruk te geven:

Tip 3: slenteren en shoppen door het wijkje Latin Quartier

Niet zoals het Parijze Quartier Latin, maar Latin Quartier is hier het wijkje waar je naartoe moet voor een heerlijke sfeer, leuke boetiekjes en fijne eettentjes en koffiebarretjes. De lekkerste ijsjes, die haal je bij Mammis Gelato.

Tip 4: het idyllische straatje Møllestien

Aarhus is niet al te groot maar de verschillende wijken en de bijzondere omgeving zorgen voor veel diversiteit. In tip 3 heb je al kunnen lezen over Latin Quartier, maar er zijn meer leuke wijkjes. In Aarhus Ø en Old Town heb je bijvoorbeeld hyper moderne én oude industrie architectuur, waaronder het idyllische straatje Møllestien.

Tip 5: bezoek een van de Food Markets voor heerlijke street food

In korte tijd zijn er 2 food markets geopend in Aarhus: Aarhus Central Food Market en Aarhus Street Food. Ik bezoek de laatste, op een prachtige locatie in een oude busremise. Vrolijke mensen, heerlijk eten… kortom, een goede sfeer.

Tip 6: Moesgaard Museum

Het Moesgaard Museum ligt net buiten Aarhus maar is goed te bereiken met de bus. Het is wederom een prachtig gebouw en het museum zelf vertelt over de prehistorie en alles wat daarbij kwam kijken. Ik vind het museum een aanrader om met nieuwsgierige kinderen te bezoeken.

Tot slot nog een aantal handige tips voor een stedentrip naar Aarhus:

  • Met de Aarhus stadspas reis je gratis met het OV, bezoek je de musea kosteloos en krijg je korting bij veel shops en restaurant.
  • Een fijn en centraal gelegen hotel is het Comwell hotel.
  • Net als Kopenhagen is Aarhus een prima stad om te fietsen. Er gelden wel wat andere regels qua fietsen in Kopenhagen. Kijk maar.
  • Nog veel meer tips voor een stedentrip naar Aarhus vind je op de site van VisitDenmark.