Eigenlijk weten we vast allemaal wel wat het V-teken betekent. Maar onlangs in Soedan maakten zoveel mensen het V-teken naar me, dat ik er toch even het fijne van wilde weten. Jaja, peace… maar hoe is dit handgebaar eigenlijk ontstaan?

De bedenker van het V-teken was de Belg Victor de Laveleye. Tijdens de WOII vluchtte hij naar Londen en daar werkte hij voor de op België gerichte uitzendingen van de BBC. Op 14 januari 1941 riep Laveleye in zijn programma alle Belgen op om de letter ‘V’ te gebruiken als teken van verzet. De ‘V’ stond voor “victoire” in het Frans en voor “vrijheid” in het Nederlands. Binnen enkele weken begonnen er V’s te verschijnen op muren over heel België, Nederland en Noord-Frankrijk. De V-campagne verspreidde zich al snel over Europa en later over de hele wereld.

Bron

5 Curaçao tips voor een veelzijdige vakantie

Op zoek naar een lekkere vakantiebestemming? Denk eens aan Curaçao! De ideale plek voor een tropische vakantie in de Antillen. Witte stranden en turquoise zeeën, dat klinkt als muziek in de oren. Maar, dat is niet het enige wat Curaçao te bieden heeft. Wij zijn op...

Lille: tips voor een stedentrip in “klein Parijs”

Heb je zin in een leuke stedentrip, zonder al te lang in de auto te zitten. Dan is Lille je bestemming. Net over de grens met Frankrijk kun je shoppen in prachtige boetiekjes, eten en drinken in de leukste cafés en restaurants, cultuur snuiven in het op 1 na grootste...

Vakantie naar Ibiza | de leukste tips

Ibiza, een droombestemming als het om vakantie vieren gaat. Maar waarom is dat eigenlijk? Het eiland is altijd al populair geweest. En in de afgelopen jaren is die populariteit alleen maar gestegen. Ibiza heeft veel te bieden. Er is op het eiland voor ieder wat wils....

Bohemian life op Ibiza | Ester’s tips deel 2

In een vorig artikel gaf Ester van Vreden haar Ibiza tips. Ze besloot een jaar geleden een sprong in het diepe te nemen en verhuisde naar het heerlijke eiland. Inmiddels is ze Ibiza expert. Ze had zoveel tips (die allemaal het lezen waard zijn) dat we vonden dat dit...

Bohemian life op Ibiza | Ester’s tips

Ester van Vreden was jarenlang werkzaam als fashion producer bij onder andere de Nederlandse Vogue. Tot een jaar geleden. Toen besloot zij samen met haar man en drie kinderen naar Ibiza te verhuizen. Inmiddels is het eiland haar nieuwe thuis. Ze deelt met ons haar...

Het V-teken is een handgebaar waarbij je de wijs- en middelvinger tegelijk opsteekt in een V-vorm, terwijl de andere vingers worden gebogen. Het teken verwierf vooral bekendheid door Winston Churchill, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als overwinningsteken.

Wist je dat… de betekenis van het V-symbool in sommige landen, zoals de UK, Ierland, Zuid-Afrika en Australie, ook een hele negatieve lading kent? Dan moet je hem wel omgekeerd maken, dus met de rug van je hand naar iemand anders toe. 

Het V-teken werd in de sixties vooral gemaakt samen met de uitdrukking “peace man”.

Wat betekent het V-teken nog meer

  • Time-out bij kinderspelen (in Vlaanderen).
  • Ezelsoren – vooral bekend als grapje bij groepsfoto’s.
  • Girl Power – door de Spice Girls geïntroduceerd in 1995.

Deze foto maakte ik op een school in Soedan. De meiden op deze school mogen sinds kort mannenberoepen leren.

Het V-teken in Soedan

Laatst was ik met collega’s Gerben en Babeth voor ons werk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken een week in Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Naast de Nederlandse Ambassade bezochten we er een school, verschillende ondernemingen, volgden een fietstocht voor vrouwen, gingen we naar een markt, liepen mee in een vredesmars en van dit alles “moesten” we op camera verslag doen. Moesten tussen aanhalingstekens, want dit was heel erg bijzonder om te doen! De Soedanezen hebben het al jaren allesbehalve gemakkelijk en het vredesteken dat ze maakten, als die vrouw met die blonde vlecht een camera op ze richtte, vind ik dan ook heel speciaal.

Tijdens een vreedzame protestmars in Khartoem, waarbij aandacht gevraagd werd voor geweld tegen vrouwen en kinderen in Soedan, maakte ik deze foto. Ook nog vele anderen hoor, maar het ging me nu even om het V-teken.

Drie dagen later is trouwens een omstreden wet in het land afgeschaft. Volgens deze wet van voormalig president Omar al-Bahsir moesten vrouwen mannen gehoorzamen en mochten zij mannen niet in de ogen aankijken, geen broek dragen, niet in het gezelschap van mannen verkeren met wie ze niet waren getrouwd of die geen directe familie waren, en waren zij verplicht hun haar te bedekken. Ook was er amper vrijheid om te werken en studeren.

Ik realiseer me dus goed dat achter de ogenschijnlijk vrolijke gezichten op de meeste van deze foto’s een hoop leed schuilt. Desalniettemin hebben het land en de bevolking diepe indruk op mij gemaakt. Binnenkort zal ik meer foto’s en het verhaal erachter plaatsen.