Eigenlijk weten we vast allemaal wel wat het V-teken betekent. Maar onlangs in Soedan maakten zoveel mensen het V-teken naar me, dat ik er toch even het fijne van wilde weten. Jaja, peace… maar hoe is dit handgebaar eigenlijk ontstaan?
De bedenker van het V-teken was de Belg Victor de Laveleye. Tijdens de WOII vluchtte hij naar Londen en daar werkte hij voor de op België gerichte uitzendingen van de BBC. Op 14 januari 1941 riep Laveleye in zijn programma alle Belgen op om de letter ‘V’ te gebruiken als teken van verzet. De ‘V’ stond voor “victoire” in het Frans en voor “vrijheid” in het Nederlands. Binnen enkele weken begonnen er V’s te verschijnen op muren over heel België, Nederland en Noord-Frankrijk. De V-campagne verspreidde zich al snel over Europa en later over de hele wereld.
Het V-teken is een handgebaar waarbij je de wijs- en middelvinger tegelijk opsteekt in een V-vorm, terwijl de andere vingers worden gebogen. Het teken verwierf vooral bekendheid door Winston Churchill, die het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte als overwinningsteken.
Wist je dat… de betekenis van het V-symbool in sommige landen, zoals de UK, Ierland, Zuid-Afrika en Australie, ook een hele negatieve lading kent? Dan moet je hem wel omgekeerd maken, dus met de rug van je hand naar iemand anders toe.
Het V-teken werd in de sixties vooral gemaakt samen met de uitdrukking “peace man”.
Wat betekent het V-teken nog meer
- Time-out bij kinderspelen (in Vlaanderen).
- Ezelsoren – vooral bekend als grapje bij groepsfoto’s.
- Girl Power – door de Spice Girls geïntroduceerd in 1995.
Deze foto maakte ik op een school in Soedan. De meiden op deze school mogen sinds kort mannenberoepen leren.
Het V-teken in Soedan
Laatst was ik met collega’s Gerben en Babeth voor ons werk voor het ministerie van Buitenlandse Zaken een week in Khartoem, de hoofdstad van Soedan. Naast de Nederlandse Ambassade bezochten we er een school, verschillende ondernemingen, volgden een fietstocht voor vrouwen, gingen we naar een markt, liepen mee in een vredesmars en van dit alles “moesten” we op camera verslag doen. Moesten tussen aanhalingstekens, want dit was heel erg bijzonder om te doen! De Soedanezen hebben het al jaren allesbehalve gemakkelijk en het vredesteken dat ze maakten, als die vrouw met die blonde vlecht een camera op ze richtte, vind ik dan ook heel speciaal.
Tijdens een vreedzame protestmars in Khartoem, waarbij aandacht gevraagd werd voor geweld tegen vrouwen en kinderen in Soedan, maakte ik deze foto. Ook nog vele anderen hoor, maar het ging me nu even om het V-teken.
Drie dagen later is trouwens een omstreden wet in het land afgeschaft. Volgens deze wet van voormalig president Omar al-Bahsir moesten vrouwen mannen gehoorzamen en mochten zij mannen niet in de ogen aankijken, geen broek dragen, niet in het gezelschap van mannen verkeren met wie ze niet waren getrouwd of die geen directe familie waren, en waren zij verplicht hun haar te bedekken. Ook was er amper vrijheid om te werken en studeren.
Ik realiseer me dus goed dat achter de ogenschijnlijk vrolijke gezichten op de meeste van deze foto’s een hoop leed schuilt. Desalniettemin hebben het land en de bevolking diepe indruk op mij gemaakt. Binnenkort zal ik meer foto’s en het verhaal erachter plaatsen.
Mooi zeg!!