Kaarsen in huis zorgen voor gezelligheid. Ze branden natuurlijk extra mooi in een leuke kandelaar of standaard. En hoe leuk als je deze zelf gemaakt hebt. In dit artikel laten we zien hoe je heel eenvoudig zelf een kaarsenstandaard van hout kunt maken.

Samen knutselen

Ilja en ik kennen elkaar al tientallen jaren. De eerste vriendjes, het uitgaansleven ontdekken, vakanties en kinderen krijgen, we hebben het allemaal samen meegemaakt. Toen onze meiden nog klein waren zijn we begonnen met samen knutselen. Onze dochters zijn inmiddels bijna 18 en allang niet meer zo into het knutselen met de moeders. Hoewel, voornamelijk Mia maakt haar handen liever niet vuil. Gewoonlijk is Pinterest onze grootste inspiratiebron als het op DIY-projectjes aankomt maar deze kaarsenstandaard van hout hebben we helemaal zelf bedacht.

DIY: oorbellen maken van fimo klei (+ win shoptegoed)

Heb jij ze ook al eens voorbij zien komen, die leuke oorbellen gemaakt van Fimo klei? Ilja's dochter Kiki kwam ze voor het eerst tegen op Pinterest en niet veel later was het oorbellen maken met Fimo klei haar favoriete tijdverdrijf geworden. Nou ja, tijdverdrijf. Een...

Weekend finds 22: mooie paaseieren inspiratie

In de Weekend Finds van deze week heb ik allerlEI leuke paaseieren inspiratie verzameld, die je heel eenvoudig zelf thuis kunt namaken. Veel plezier ermee!Het paaseitje hierboven is toch wel een van mijn favorieten. Wat een schattig schaapje! Ik vraag me alleen af hoe...

DIY: paaseieren versieren zonder verf

Het is bijna Pasen en de verschillende paas DIY-ies vliegen me om de oren. De meeste mensen gaan in de weer met paaseieren versieren met verf. Maar stel dat je helemaal geen zin hebt om te gaan kliederen met verf, dan heb ik hier de truc om paaseieren zonder verf te...

DIY: kaarsenstandaard van hout maken

Kaarsen in huis zorgen voor gezelligheid. Ze branden natuurlijk extra mooi in een leuke kandelaar of standaard. En hoe leuk als je deze zelf gemaakt hebt. In dit artikel laten we zien hoe je heel eenvoudig zelf een kaarsenstandaard van hout kunt maken. Samen knutselen...

DIY: upgrade woonaccessoires met goudverf

Wist je dat je met een paar simpele handelingen woonaccessoires kunt omtoveren tot echte blikvangers? All you need is een likje goudverf. Laat je inspireren door deze voorbeelden. In de kerstvakantie ben ik helemaal los gegaan met verschillende DIY projecten. Ik heb...

DIY: kaarsenstandaard van hout maken

In eerste instantie willen we de kaarsenstandaard van hout voor de paasdagen maken. Maar uiteindelijk vinden wij ze zo leuk geworden dat ze wat ons betreft niet aan een bepaald seizoen gebonden zijn. Natuurlijk kun je varieren met de kleur van verschillende kaarsen, geel is bijvoorbeeld nog steeds dé perfecte paaskleur. Voor dit project heb je wel wat klusmaterialen nodig. Het meeste hebben we in huis maar de speedboortjes (dat zijn speciale boortjes waar je grote gaten mee kunt boren) hebben we geleend van Ilja’s vader.

Wat heb je nodig:

Stap 1: zaag je balk op maat

kaarsenstandaard van hout

Heb je een lange balk, dan zaag je deze eerst op een maat die jij mooi vindt.

Stap 2: schuur de randen glad

kaarsenstandaard van hout

Nadat je de balk op maat gezaagd hebt schuur je de randen glad. Heb je de kant-en-klare blokjes, dan is dit niet nodig.

Stap 3: meten en boren

Speedboor kaars

Meet het middelpunt van het blok en zet een puntje. Boor nu een gat met de speedboor. Een accuboormachine heeft vaak net niet voldoende power. Bij het 5e blok zijn wij dan ook overgestapt op een elektrische boormachine.

 

Stap 4: plaats het metalen kaarsenhulsje

kaarsenstandaard maken

Voor stevigheid en voor brandveiligheid plaats je een metalen kaarsenhulsje in het geboorde gat. Onze gouden exemplaren maat 21 passen perfect.  

Stap 5: de kaarsen kunnen erin!

kaarsenstandaard maken

De blokken hebben wij voorzien van gaten die geschikt zijn voor kaarsen en waxinelichtjes. Ze staan superstevig en kunnen hun dienst als houten kaarsenkandelaar gaan doen.

Goed gelukt, al zeggen wij het zelf!

Nadat de vloer is aangeveegd en de klusmaterialen zijn opgeruimd steken we de kaarsen aan. We hebben gekozen voor gele, witte en een poederachtige kleur kaarsen. De waxinelichtjes zijn zwart. 

Van sommige kaarsen hebben we de onderkant afgesneden omdat het anders wel een heel statig geheel werd. De verschillende lengtes maken het net wat sfeervoller.

Tijdens het projectje raakten wij wel overenthousiast. We bleven maar zagen en boren met als gevolg dat we:

1) de volgende dag giga spierpijn hebben op de gekste plekken.
2) Over een enorme voorraad houten kaarsenstandaards beschikken.

Dus… familie en vrienden, bergt u!

De komende jaren kunnen jullie als kerst- en verjaardagscadeautjes houten kaarsenstandaards verwachten 😉