Voor wie dol is op kerst. Voor wie dol is op knutselen. En voor wie dol is op sinaasappelgeur… Eat your heart out met deze heerlijke DIY met gedroogde sinaasappelschijfjes!
Vitamine C voor het lichaam én de mind
Sinaasappels zijn gezond, dat weten we natuurlijk allemaal. Ze zitten bomvol vitamine C en dat biedt talloze voordelen voor het lichaam.
Hoewel het frobelen met sinaasappels niet direct fysieke voordelen zal opleveren, doet het wel iets met je mind. Van knutselen raak je namelijk heel erg relaxt. Maar dan moet het wel lukken natuurlijk… Het drogen van sinaasappels is echt geen moeilijk klusje trouwens!
Een makkelijke DIY, maar je moet er wel even de tijd voor nemen
Met gedroogde sinaasappelschijfjes kun je heel veel leuke kerstversiering maken, zoals je op deze foto’s kunt zien. Maar het begint allemaal bij het drogen van de sinaasappelschijfjes. En daar moet je wel even de tijd voor nemen. Terwijl de partjes in de oven drogen, kun jij lekker een boek lezen, een Netflix serie kijken, of wie weet op zoek gaan naar een volgende kerst DIY? Deze is bijvoorbeeld heel erg leuk en snel, het maken van gedraaide kaarsen.
Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 100 graden Celcius. Heb je een elektrische oven? Hou dan 110 – 115 graden aan.
- Snijd de sinaasappel in zo dun mogelijke schijfjes.
- Dep de schijfjes wat droog met keukenpapier.
- Leg de schijfjes op een ovenrooster. Daaronder plaats je een bakplaat met bakpapier om het vocht op te vangen. Doe de schijfjes niet direct op debakplaat of het bakpapier, dan drogen ze niet goed.
- Laat je schijfjes 2 tot 3 uur (een beetje afhankelijk van de dikte en soort sinaasappel) in de oven drogen.
- Check de voortgang elk half uur en draai de schijfjes voorzichtig om.
- Zijn je sinaasappelschijfjes goed ingedroogd? Haal ze eruit. Als ze nog een beetje plakkerig aanvoelen laat je ze nog aan de lucht verder indrogen.
- En dan kan het grote knutselen beginnen!
Je gedroogde sinaasappelschijfjes zijn op heel veel manieren te gebruiken:
- Als kerstdecoratie. Ik vind deze kerstslinger van Saskia van “Christmaholic” heel erg mooi.
- Je kunt ook een gedroogd schijfje aan je thee toevoegen. Staat niet alleen leuk, maar smaakt ook heerlijk.
- Vitamine C zit in tal van verzorgingsproducten. Waarom dus niet een paar schijfjes aan je badwater toevoegen?
- De schijfjes doen het ook goed in cocktails.
Heb je nog schijfjes over?
Bewaar ze in een pot, papieren zak of wikkel ze in een doek op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan gaan ze snel schimmelen. Als je ze goed bewaart, zijn ze wel tot twee jaar houdbaar.
Super sfeervol!! Dol op sinaasappels 😀
Zo mooi.
Leuk DIY….
Fijne feestdagen….