Een paar jaar terug hield ik meer van een wat ingetogener kerstsfeertje. Hier en daar een knus hoekje met wat minimalistische kerstversiering, lampjes en kersttakken. De afgelopen jaren ben ik begonnen met het sparen van glazen kerstornamenten. Inmiddels hangt onze boom er helemaal vol mee. Retro kerstversiering, al dan niet nieuw gekocht, vind ik geweldig. Ik kwam een artikel tegen over antieke kerstornamenten en raakte enorm geïnspireerd. Want wanneer is de traditie van kerstversiering eigenlijk ontstaan?

Mijn moeder vond dat minimalistische gedoe van mij maar helemaal niks. Over mijn kerstboomversiering was ze al helemaal niet te spreken, daar hingen alleen maar 2 lichtsnoeren in?! Nee, dat ging er vroeger wel anders aan toe.

Christmas 1950 - OHIMP

Inmiddels ben ik dus helemaal om en hangt de boom vol met prachtige ballen en ornamenten. Ze komen overal en nergens vandaan. Van Xenos tot HEMA, uit verschillende online shops, uit Tsjechië en een paar antieke van Coby. Wat vind je van Karl Lagerfeld en Coco Chanel? Die komen bij de Kinderfeestwinkel vandaan, gewoon online besteld. De blauwe bal in het midden is van de HEMA. Het raketje via Bol.com. Linksonder een retro exemplaar van Coby. En de tijger via Sissy Boy.

bijzondere kerstballen

Het is misschien een beetje over de top, maar waarom zouden we maar 1 piek op de kerstboom zetten? Dit jaar doen wij er gewoon 3 😉 Het is jammer dat mijn moeder het niet meer mag meemaken…

kerstboom 2020

Retro kerstversiering | waar komen de ballen vandaan?

vintage Christmas ornaments - OHIMP

Het originele artikel lees je hier. De ingekorte en vrij vertaalde versie lees je hieronder.

Antieke kerstornamenten

Heb je ooit wel eens stilgestaan bij de geschiedenis van al die stoffige kerstversiering, degenen die bijvoorbeeld al jaren in je familie zijn en van generatie op generatie doorgegeven worden… of de ornamenten die je opgepikt hebt van een rommelmarkt of antiekwinkel?

1936 catalog Christmas ornaments - OHIMP

De tradities van Kerstmis en hun sociale geschiedenis zijn boordevol vragen, mysteries, en theorieën. Eindejaarsfeesten, voorafgaand aan de Victoriaanse tijd, waren vaak meer gigantische drankpartijen. Daarna kwamen de kousen aan de haard, werd er gedacht aan wereldvreugde en kwam de traditie van het cadeaus geven in beeld.

Vintage Christmas ornaments catalog

De precieze geschiedenis van kerstboomversiering is niet helemaal duidelijk, maar het is bekend dat vroege kerstbomen werden versierd met vruchten en noten. Deze decoraties hebben 19e eeuwse Duitse glasblazers geïnspireerd om de eerste glas ornamenten van appels en sinaasappels te maken. Glasblazers in Lauscha in Duitsland maakten deze glazen bollen in eerste instantie om het raam te versieren.

Woolworth Christmas 1909 - OHIMP

Maar al snel werden deze glazen kerstdecoraties gemeenschappelijke boomversieringen. In de Verenigde Staten rond 1880 begon warenhuis Woolworth’s aan de miljoenen verkoop van kerstversiering van Duitse makelij. En de Amerikanen stonden te popelen om hun bomen ermee te tooien.

retro kerstversiering

Duitsland domineerde de commerciële markt in de 20e eeuw, maar in de loop van 1900 begonnen Japan en Tsjecho-Slowakije ook aan de productie van kerstversiering. Toen de Tweede Wereldoorlog begon in 1939, verloor Duitsland terrein… jammergenoeg alleen op de ornamenten markt. Een bedrijf genaamd Corning Glass Works speelde er slim op in, om de vraag naar glazen ornamenten leveren. Corning Glass Works bedacht een gemechaniseerd proces, mogelijk gemaakt door de zgn. lintmachine. Deze machine uit 1926 produceerde 2.000 gloeilampen per minuut en ongeveer 300.000 ornamenten per dag. Zij verkochten de ornamenten aan Shiny Brite die voor de verdere afwerking en distributie zorgde, naar winkels als Woolworth’s en de in Chicago gevestigde Butler Bros.

Christmas Tree ornament factory

Volgens een tijdschriftartikel in Life van 9 december 1940, produceert Corning Glass Works dat jaar 40.000.000 kerstornamenten en voorziet zij hiermee 100 procent van de binnenlandse markt. Ook produceren zij aan de lopende band, naast de traditionele bolvormige ornamenten, klokken, lantaarns, eikels, en andere vormen.

retro kerstversiering - OHIMP

Heb jij zelf antieke of retro kerstversiering? Misschien is het wel geld waard…

De Rakow Research Library heeft allerlei materialen en catalogi om je te helpen je eigen collectie retro kerstversiering te onderzoeken. Heb jij bijvoorbeeld met de hand beschilderde Duitse ornamenten uit 1900 of een originele doos van Shiny Brites uit de jaren 50? Als je er meer over wilt weten, kijk dan even hier.

Christmas 1930 - OHIMP