In onze tuin prijkt sinds een paar dagen een kerstboom van sloophout. En… die hebben Mia en ik van A tot Z zelf in elkaar geklust! We hebben de boom versierd met vetbolletjes, zodat het als het ware een kerstboom voor de vogeltjes is geworden. Het maken van deze kerstboom van sloophout is heel eenvoudig. Hier zie/lees je hoe wij het aanpakten.

Help, mijn baasje gaat klussen!
Bonnie, wil jij onze accu decoupeerzaag uitproberen voor een leuke kerst DIY?” Aldus Black & Decker.

Yes! Een uitgelezen kans om eindelijk eens de kerstboom van sloophout te maken. Dat wil ik eigenlijk al jaren, maar het is er niet eerder van gekomen.

Fransje heeft er zo haar twijfels bij..

Wat heb je nodig
  • Fijn gezelschap. Ik kies voor Mia! Dit is een ontzettend leuk en simpel projectje om samen met je kinderen te doen, of ze nu jong of oud zijn.
  • Gereedschap. Een schroefboormachine. Voor het op maat zagen van het hout gebruik ik dus de accu Black & Decker decoupeerzaag. Handig, geen gedoe met snoeren en hij werkt erg prettig. 
  • Schroeven. De lengte van de schroeven is een beetje afhankelijk van de dikte van je hout. Wij gebruiken schroeven van minimaal 3cm lang.
  • Sloophout. Ik ben serieus in een bouwcontainer gaan spitten en heb er verschillende latjes uitgevist. Ik heb een beetje gezocht naar een verweerd uiterlijk en verschillende kleurtjes, omdat mij dat leuker leek voor de boom.
  • Vogelvoer als vetbolletjes en pindaslingers. Ik heb ons voorraadje bij de Action ingeslagen.
Zo maak je de kerstboom van sloophout

Eerlijk gezegd zijn wij gewoon zonder werkplan aan de slag gegaan met het maken van onze boom en hebben we het een beetje op gevoel gedaan.

Ik kan me voorstellen dat het fijner werkt als je alvast wat maten hebt, dit zijn de onze:

Stam: 1.30 meter
Latten voor de takken (van onder naar boven): 90, 70, 55, 45, 35 cm

  1. Begin met het op maat zagen van de latten. Dit laat ik Mia doen en dat vindt ze rete-spannend. Maar, het gaat haar heel goed af! 
  2. Op de langste lat, de stam, begin je vervolgens van onderaf met het bevestigen van de “takken”. Deze latten bevestig je met 2 schroeven aan de stam, zodat ze niet kunnen draaien. De verdeling tussen de verschillende latten kun je een beetje op het oog doen. Wij houden ongeveer een tussenruimte van 10 cm aan.
  3. Nadat de bovenste tak erop geschroefd is kun je aan de slag met de voet. Als je dit wilt natuurlijk, je kunt de kerstboom van sloophout ook gewoon tegen een muurtje zetten. Wij schroeven van onderaf een latje maar dit blijkt uiteindelijk niet stabiel genoeg. Vandaar dat we de hele boom nog een keer op een boomstam blad hebben geschroefd, die ik toevalling onlangs van mijn moeder heb gekregen. Wieltjes eronder en hoe handig: nu is onze boom verrijdbaar!
De kerstboom van sloophout versieren voor de vogeltjes

Het vogelvoer heb ik gekocht bij de Action, vooral de hartjes en het huisje vind ik erg leuk. De vetbolletjes in de felgroene netjes heb ik uiteindelijk achterwege gelaten, omdat het anders te vol werd (en eigenlijk kleurden ze ook niet leuk bij het geheel). 

Het resultaat

Na een uurtje meten, zagen, boren, schroeven en versieren is de kerstboom van sloophout klaar! Vind je het geen plaatje?!

Genietmomentje

Wat vond ik dit een enorm leuk project om te doen. Heel gezellig om de boom samen met Mia in elkaar te zetten. Ik merkte, net als toen we ons tuin laatst anders gingen inrichten, dat ook zij er veel plezier aan beleefde. 

Stiekem zijn we natuurlijk ook best een beetje trots. Misschien kijken we wat “gekleurd” naar onze boom, omdat we hem zelf in elkaar hebben gezet. Maar hij is toch ook nog eens best goed gelukt?! 

We laten hem nog heel even staan waar hij nu staat, zodat we hem goed kunnen bekijken. Maar op deze plek verwacht ik niet dat er veel vogelvolk op af zal komen. Het is net wat te dicht bij de openslaande deuren en het muurtje is een favoriete plek van de katten. Gelukkig heeft de boom wieltjes en kunnen we hem zo naar een wat rustigere plek verrijden.

Mia mag van mij vast gaan zitten in de luie stoel. Ik steek het haardje aan, pak wat drinken en wat lekkere dingetjes erbij en dan gaan we even heerlijk nagenieten.