Kaarsen zijn dé sfeermakers in huis. Vooral tijdens de feestdagen, als het buiten al lekker vroeg donker is. Op dit moment zijn gedraaide kaarsen helemaal “hot”. Die kun je natuurlijk gewoon kopen. Maar veel leuker is het om ze zelf te maken. En dat is echt niet moeilijk. Hoewel… mijn eerste poging mislukte falikant. Maar na een paar keer oefenen en tips van een expert kan ik het nu als de beste. En jij ook, als je deze 5 stappen volgt.

DIY gedraaide kaarsen

Lekker knoeien met kaarsvet

Weet je nog, toen je vroeger klein was, hoe lekker je het vond om je vinger in het kaarsvet van een brandende kaars te stoppen?! Ik durf te wedden dat je het nog steeds niet altijd kunt laten. Voor mij is het in ieder geval een van de redenen waarom ik knutselen met kaarsen zo leuk vind. Maar ook: omdat het echt heel, heel gemakkelijk is om zelf kaarsen te maken. Zo maakte ik een tijdje terug zelf geurkaarsen. 

Zo maak je zelf geurkaarsen

Ook erg leuk om te doen: zelf geurkaarsen maken. Het werkt supersimpel!

Mijn eerste poging tot kaarsen draaien… FAIL!

Kaarsen draaien… je zou denken: een kind doet de wax. En: daar draai ik mijn hand toch niet voor om? Niets is minder waar. Ik heb er een megapuinhoop van gemaakt tijdens mijn eerste poging. Ik knalde 10 kaarsen in een grote soeppan. Goot er warm water overheen. En toen de kaarsen maar niet zacht werden, goot ik er gewoon maar even kokend water overheen. Het resultaat? Kaarsvetsoep. Toen vond ik al dat kaarsvet op mijn hand trouwens opeens niet meer zo prettig 😉

Ik stuurde mijn FAIL foto’s door naar Ilja en uiteraard bestond haar reply uit louter LOL-smileys. Maar ook het advies om vooral even met haar dochter Kiki te gaan kaarsen draaien, want die blijkt er expert in te zijn. Zo gezegd zo gedaan. En dankzij Kiki’s uitleg en tips kan ik het nu ook!

Zo moet het dus niet 

kaarsen fail
kaarsen fail

Volg deze 5 stappen voor perfect gedraaide kaarsen

 1. Schenk warm water in een hoge kan of vaas. Water van rond de 50 graden werkt het beste. Heb je geen thermometer? Het water moet zo aanvoelen dat je er nog net je handen in kunt doen zonder dat het pijn doet.
 2. Doe je kaarsen in de kan en laat een kwartier staan.
 3. Nu kun je het middelste deel van de kaarsen plat gaan rollen. Niet zo plat als een dubbeltje! Ongeveer tot een halve centimer.
 4. Pak de kaars bij de boven en onderkant en draai in tegengestelde richting. 
 5. Dompel je kaars vervolgens direct onder in koud water, om hem hard te laten worden.
zelf gedraaide kaarsen maken
zelf gedraaide kaarsen maken
zelf gedraaide kaarsen maken
kaarsen draaien
kaarsen maken

Extra tips

 • Gebruik geen houten deegroller maar een gladde fles.
 • Gebruik geen pan maar een hoge kan of vaas. In een pan drijven de kaarsen naar boven en dan worden ze niet zacht genoeg.
 • Doe niet teveel kaarsen tegelijk in de kan, anders worden ze alweer hard terwijl het water afkoelt en jij nog aan het rollen en draaien bent. 5 a 6 kaarsen werkt prima.
 • Gouden kaarsen draaien? Dat is ons niet gelukt. Het buitenste verflaagje liet direct los.
 • Veel kaarsen zijn niet door-en-door gekleurd maar hebben een gekleurde waxlaag aan de buitenkant. Als je kaars goed zacht is en je rolt en draait voorzichtig dan lukt het. Krijg je toch scheurtjes en barstjes, dan kun je deze een beetje maskeren door met een vlammetje dit deel weer zacht te maken en de gekleurde waslaag een beetje over het scheurtje heen te kneden.
 • De kaarsen die ik heb gebruikt zijn van de HEMA en Sissy Boy. Vooral die van Sissy Boy werken goed, omdat deze door en door gekleurd zijn. Kiki is groot fan van de kaarsen van Xenos en Flying Tiger, om dezelfde reden.
rode gedraaide kaarsen
twisted candles

Kopen of zelf maken?

Stel, jij bent niet zo van het knutselen, dan kun je gedraaide kaarsen natuurlijk ook gewoon kopen. Bij Bol.com zie ik een hele grote collectie. Deze kaarsen zijn allemaal echt perfect gedraaid en sommigen zijn prachtig glanzend. Maar… best duur! 

Persoonlijk vind ik het niet-perfecte eigenlijk juist wel leuk. De eerste batch brandt er trouwens al lekker op los hier in huize Dubois.

kaarsen draaien DIY