Het is vrijdagavond als ik in huis gezellig wat kaarsen aansteek. Het voert me terug naar een paar jaar geleden, toen ik zelf kaarsen ging maken in oude koffiekopjes. Dat was een leuk klusje! Geurkaarsen maken, zou ik dat ook zelf kunnen? Dat kan ik zeker en het is nog supermakkelijk ook. 

Sinds afgelopen zomer gebruik ik voor verschillende doeleinden de etherische oliën van het merk doTERRA. Een vriendin van de strandhuisjes kwam ermee aanzetten en sindsdien ben ik verkocht. En je raadt het vast al, geurkaarsen maken doe ik met deze etherische olietjes.

Opmerking: stel… je hebt geen etherische olie. Of stel… je houdt niet van geurkaarsen. Dan sla je stap 3 straks gewoon even over.

zelf kaarsen maken

Geurkaarsen maken? Dit heb je nodig

 • Kopjes, kommetjes en/of glazen. Niet te dun, voor het glaswerk gebruik ik weckpotten. Oude jampotjes kunnen natuurlijk ook goed.
 • Oude kaarsen of paraffine korrels. Ik gebruik eerst een emmer paraffine (hier te koop) maar heb de smaak zo te pakken dat ik, als de emmer op is, overga op het smelten van oude kaarsen.
 • Lont. Ik koop gelijk een hele klos, dan kan ik even voort. Maar je kunt ook kant en klare lonten kopen.
 • Sateprikkers, ijsstokjes of knijpers voor het op z’n plek houden van de lont.
 • Schaaltje en een pannetje voor het au bain Marie verwarmen van het kaarsvet. Het schaaltje kan naderhand de prullenbak in. Althans, ik bespaar me de moeite van het uitkrabben van het oude kaarsvet.
 • Pollepel. Ik gebruik een oude die na deze klus weggegooid kan worden.
 • Optioneel: een glazen maatkan. Om rechtstreeks het kaarsvet vanuit het schaaltje in de vorm te gieten is best lastig. Ik goot het over in een maatkan van glas en kon het kaarsvet zo perfect in de vorm gieten.
 • Optioneel: waxinelichtjes. Ik gebruik de lontjes van de waxinelichtjes om de nieuwe lont aan vast te maken.

In 5 stappen zelf geurkaarsen maken

 1. Smelt de kaarsen of paraffine op de au bain marie manier. Hier zie je hoe dat werkt.
 2. Prepareer in je kopje, glas of welk vorm je ook gebruikt, het lontje. Ik wikkel mijn lont om het lontje van een waxinelichtje en bevestig het lontje aan een houten ijsstokje. Heel provisorisch, maar ik had even geen andere middelen paraat en dit werkte prima.
 3. Als de kaarsen of paraffine gesmolten is roer je er de druppeltjes etherische olie door. Ik gebruik flink wat, zo’n 25 druppels.
 4. Schenk het kaarsvet in de vormpjes.
 5. Laat de kaarsen op een veilige plek afkoelen.

Extra tips om zelf kaarsen te maken

Wat ik gemerkt heb is dat na het gieten de kaarsen er perfect uitzien, maar zodra ze gedroogd waren, dat er een deuk of gaatje ontstond bij de lont. Dat blijkt een natuurlijk proces te zijn. Paraffine zet namelijk uit bij warmte maar slinkt bij koeling.

Oplossing: zodra ze gedroogd zijn nog een beetje kaarsvet erbij gieten.

gaten bij zelf kaarsen maken

Dat geeft overigens een heel leuk kleureffect, als je dat met een ander kleurtje doet. Het is sowieso leuk om een beetje met kleuren en laagjes te experimenteren.

Gekleurde kaarsen maken? Je kunt hiervoor kleurpoeder gebruiken. Of, als je oude kaarsen smelt, gekleurde kaarsen hiervoor gebruiken. Zelf heb ik een hele voorraad kleurpoeders, van toen ik eens de smaak van zelf-bruisballen-voor-het-bad-maken te pakken had.

zelf geurkaarsen maken

Na de laatste kaars keek ik eens goed om me heen en constateerde een waar kaarsvetslagveld. Gebruik oude materialen voor de bereiding van de kaarsen en dek je werkgebied af met bijvoorbeeld een oud laken.

DIY: “ronde” bruisbal maken… NAILED IT

WTF mam, ben je een kaarsenfabriek begonnen ofzo?!

Ondertussen is het middernacht als ik het laatste restje kaarsvet in het kopje giet. Het is mijn 30e kaars van vanavond! Dat heb ik nou altijd, als ik eenmaal aan de slag ga met een leuk DIY-projectje dan kan ik niet meer stoppen. De kaarsen staan te drogen op tafel als Mia thuiskomt: “WTF mam, ben je een kaarsenfabriek begonnen ofzo?! En hoezo ben je nog wakker!!

😉

zelf geurkaarsen maken

DIY kaarsen maken