Met de pas ingestelde avondklok zijn de kaarsen niet aan te slepen bij ons thuis. We doen er alles aan om het zo gezellig mogelijk te maken. Inmiddels hebben wij heel veel kaarsen, maar geen kandelaars meer om ze in te zetten. En even snel naar de winkel kan ook niet meer. Dus ik dacht: ik maak er zelf één! Met zelfhardende klei en wat geduld staat er zo een yin yang kandelaar op tafel.

Balans

Yin en yang zijn begrippen die van oorsprong uit China komen. Ze verwijzen naar twee tegenpolen. Denk aan licht en donker, koud en warm of goed en kwaad. Het zijn niet alleen tegenpolen maar ze vullen elkaar aan. Volgens de filosofie van ying en yang heeft alles een tegenovergestelde kracht nodig om in balans te zijn. En een beetje balans is best fijn in deze tijd!

benodigdheden diy kandelaar

Klei zonder oven

Ik ben fan van zelfhardende klei. Geen gedoe met de temperatuur van de oven of de klei die barst. Het is bij alle hobbywinkels te koop. Ik koop het vaak bij de Action. De klei die ik voor deze DIY gebruikte heb ik gekocht bij bol.com. Fijn alternatief nu we niet meer naar de Action kunnen.

Zelfdrogende klei kun je gemakkelijk in allerlei vormen buigen. Dat is handig. En om het nog gemakkelijker te maken leg ik uit hoe je te werk kunt gaan.

DIY Yin Yang kandelaar – dit heb je nodig

  • Zelfhardende klei
  • Een hobbymesje
  • Een ronde koekjesvorm of een schoteltje
  • Deegroller
  • Een bakje water
  • Zwarte en witte acrylverf
  • Vernis
stap 1
stap 2
stap 3

Stap 1: Rollen maar

Kneed een flik stuk klei tot een bal en rol hem uit. Ik gebruik twee kurken onderzetters onder mijn deegroller. Je kunt twee onderzetters onder beide uiteindes van je deegroller leggen. Zo wordt je lap klei overal even dik. Je kunt ook bijv. roerstokjes voor verf of ijsstokjes gebruiken.

Stap 2: Uitsnijden

Als je een mooie lap klei hebt kun je er een rondje uit snijden. Ik gebruik hiervoor een ronde koekjesvorm. Als je dit niet hebt kun je een schoteltje pakken. Leg deze op de klei en snijd er langs met een mesje.

Stap 3: Yin of Yang

De basis voor de kandelaar is er. Nu alleen nog de yin yang tekenen. Ik ben niet zo goed in tekenen uit de losse pols dus ik heb een beetje vals gespeeld ;). Je kunt eerst de helft van de yin yang tekenen op een papiertje. Deze leg je op het ronde stuk klei en trek je over met een mesje. Ik maak hierna ook nog een rondje langs de rand. Dat randje kan je weglaten.

stap 4 diy kandelaar
stap 4 diy kandelaar

Stap 4: De houder

Nu komt het lastige stukje: het maken van de houders. Rol nog een stuk klei uit en snijd er een rechte strook van. Rol deze om een kaars voor het gewenste formaat. De uiteindes kan je aan elkaar vastmaken met een beetje water. Dit doe je 2x. Nu hoef je ze alleen nog op de houder te zetten. Hierna wordt je geduld op de proef gesteld: je moet wachten tot de klei droog is. Zet de kandelaar op de verwarming, dan gaat het het snelst. Op de verpakking van de klei vind je de droogtijd. Die van mij moest 24 uur, maar na 6 uur vond ik het wel prima.

Toen de kandelaar droog was brak bij mij één van de houders af. Misschien toch iets te snel van de verwarming gehaald. Met wat secondelijm is dat zo opgelost.

yin yang kandelaar
kaarsenhouder maken

Stap 5: Verven

Als laatste heb ik de kandelaar zwart-wit geverfd met acrylverf. En afgewerkt met een glanzende vernis.

De kandelaar heeft een plekje gekregen op de tafel. En met 2 kaarsen tegelijk komen we goed door de voorraad heen. Het is bijna jammer dat het weer langer licht is…

Kaarsen draaien

Heb je ook wat nodig om je kandelaar mee te vullen? Ik ben zelf groot fan van gedraaide kaarsen. Extra leuk is dat je dat ook makkelijk zelf kunt doen. Maar pas wel op, het is zeer verslavend.