Al een paar jaar zijn kamerplanten een grote trend. Iedereen kent dan ook vast wel de Monstera?! De bekendste soort hiervan is de Monstera Deliciosa, maar ook de Monstera hangplant Obliqua is heel erg geliefd. Maar ken je ook de Monstera Variegata al? Deze “albino Monstera” is erg exclusief en heel bijzonder, door zijn witte en gevlekte bladeren. Dit pareltje vraagt wel net wat meer verzorging, daar vertel ik je hier meer over.
Exclusieve plant
Met zijn groene en bonte bladeren is de Monstera Variegata een hele bijzonder plant. Plantenliefhebbers over de hele wereld hebben hun zinnen erop gezet maar vissen vaak achter het net. Dankzij het ingewikkelde kweekproces en populariteit is de Variegata ontzettend moeilijk te verkrijgen. Mijn eerste stekje kocht ik via Marktplaats voor 40 euro (!). Deze heeft het helaas niet overleefd. De stek die ik uit het buitenland haalde en zelf heel voorzichtig en met veel liefde getransporteerd en verzorgd heb, overleefd het gelukkig als geen ander.
Langzame groeier
De bonte Monstera groeit over het algemeen niet snel. Deze plant groeit langzamer dan andere planten van dezelfde soort omdat ze niet veel chlorofyl produceren, waardoor ze het moeilijker hebben om zonlicht om te zetten in het voedsel dat ze nodig hebben om te groeien.
Mijn stek stond 6 maanden in de aarde voordat het eerste, nieuwe blad tevoorschijn kwam. En mijn geduld werd beloond! Met een spierwit exemplaar.
Verzorging van de witte Monstera
De Monstera Variegata is iets moeilijker om te verzorgen dan de gewone Monstera. Dit komt omdat de witte delen van de bladeren geen chlorofyl bevatten. Met chlorofyl vangen planten licht op, wat weer gebruikt wordt om energie te produceren. Hoe witter het blad van de Monstera Variegata, hoe minder energie de plant dus kan produceren.
Monstera’s houden van vochtige, warme junglelucht. In de winter – als de verwarming aan gaat – kan dat lastig worden.
Je kunt de plant dan bijvoorbeeld eens in de week besproeien met een plantenspuit.
Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon want dan kunnen de bladeren verbranden en krijgen ze bruine randen.
Vooral de witte delen van de Monstera Variegata zijn hier gevoelig voor.
De Monstera Variegata geef je het beste één keer per week water. Laat de potgrond tussen de gietbeurten in opdrogen.
De plant is gevoelig voor wortelrot, dus geeft de plant vooral niet te veel water. De bonte Monstera hoeft niet vaak bemest te worden. In het voorjaar/zomer maximaal eens per maand. En in de winter om de maand.
De Variegata kun je het beste eens in de twee jaar te verpotten. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte en kan de plant
goed groeien. Een plant verpot je het best in de lente en de nieuwe pot is een maat groter dan de oude pot.
Kun je de Monstera Variegata stekken?
Dat kan en het werkt net zo gemakkelijk als de gewone Monstera. Je knipt een blad met luchtwortel af en dit zet je in wat water. Vanuit de luchtwortels produceert het stekje nieuwe wortels. Als er hier een paar van zijn aangegroeid en ze hebben voldoende lengte (zo’n 3 cm) dan kun je het stekje in de aarde zetten. Ik gebruik hiervoor stekaarde die ik meng met wat reguliere aarde voor kamerplanten.
- Hier lees je meer over het stekken van een Monstera.
- Hier lees je meer over luchtwortels.
Een andere favoriet: de Polkadot Begonia
Een jaar geleden kocht ik de zogenaamde stippenbegonia. Het was een kneusje (hier zie je foto’s en lees je meer verzorgingstips) met veel bruine, beschadigde bladeren. Naast liefde heb ik hem nieuwe aarde en regelmatig water en voeding gegeven. En moet je kijken wat een reus het inmiddels is geworden!
Ook de Polkadot Begonia kun je heel makkelijk stekken en daar heb ik dan ook al meerdere mensen blij mee gemaakt.
Hi, super leuke blog! Als ik je een tip mag geven: ik zou de witte bladeren verwijderen. Hoe mooi ze ook zijn, op een gegeven moment kan je plant zichzelf niet meer in leven houden. Mocht je er meer over willen weten, dan kan ik de filmpjes van Kaylee Ellen aanraden op Youtube! Groetjes
Dankjewel! Ik blijf inderdaad moeite hebben met de witte bladeren. Ze vertonen na verloop van tijd bruine randen en uiteindelijk knip ik ze weg. Dank voor de tip, ik ga checken. Groetjes Bonnie
Wow dat is echt een mooie plant & de extra verzorging zeker waard.
Wat een bijzondere plant!! Ben dol op wit dus deze is wel heel speciaal 🙂