Al een paar jaar zijn kamerplanten een grote trend. Iedereen kent dan ook vast wel de Monstera?! De bekendste soort hiervan is de Monstera Deliciosa, maar ook de Monstera hangplant Obliqua is heel erg geliefd. Maar ken je ook de Monstera Variegata al? Deze “albino Monstera” is erg exclusief en heel bijzonder, door zijn witte en gevlekte bladeren. Dit pareltje vraagt wel net wat meer verzorging, daar vertel ik je hier meer over.

Monstera Variegata verzorgingstips

Exclusieve plant

Met zijn groene en bonte bladeren is de Monstera Variegata een hele bijzonder plant. Plantenliefhebbers over de hele wereld hebben hun zinnen erop gezet maar vissen vaak achter het net.  Dankzij het ingewikkelde kweekproces en populariteit is de Variegata ontzettend moeilijk te verkrijgen. Mijn eerste stekje kocht ik via Marktplaats voor 40 euro (!). Deze heeft het helaas niet overleefd. De stek die ik uit het buitenland haalde en zelf heel voorzichtig en met veel liefde getransporteerd en verzorgd heb, overleefd het gelukkig als geen ander.

Tradescantia zebrina verzorgen en stekken

Plants are friends. Een uitspraak waar wij het helemaal mee eens zijn. Planten zijn goed zijn voor je gezondheid. Ze zorgen voor meer zuurstof, luchtzuivering en luchtbevochtiging. Maar, ze zijn vooral gewoon heel gezellig. Is jouw huis ook langzaam aan het veranderen...

Plantenpot van tegels | zo maak je ‘em

Wil je een originele plantenpot en heb je toevallig nog wat tegeltjes liggen? Dan is deze DIY echt iets voor jou. In dit artikel wat fijne tegel inspiratie en de werkwijze voor de plantenpot van tegels. Tegels, we love them. En lang niet alleen voor het betegelen van...

10x inspiratie met wanden van glasblokken

Glasblokken zijn in het interieur weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen de traditionele exemplaren, op glasblokgebied heeft er de laatste tijd een ware evolutie plaatsgevonden. En dus..

Mosa Kho Liang tegels | hal make-over

2021, het jaar dat een giga verbouwing in ons huis markeerde. Vloerbalken, plafond, leidingen, riool... alles eruit. Daarvoor in de plaats, vloerverwarming, uitbouw, nieuwe tuin, badkamer en hal. En over die hal wil ik het vandaag met je hebben. Want die is toch zo...

Budget DIY met Action schaaltjes

Op social media komt de ene na de andere DIY voorbij. Sommige zijn zo leuk dat wij ze natuurlijk moeten uitproberen. Iets wat je nu veel op TikTok ziet zijn DIY's met Action materialen. Vaak lekker goedkoop dus! Wij hebben er 1 uitgeprobeerd waar je twee kommen voor...
verzorging Monstera Variegata

Langzame groeier

De bonte Monstera groeit over het algemeen niet snel. Deze plant groeit langzamer dan andere planten van dezelfde soort omdat ze niet veel chlorofyl produceren, waardoor ze het moeilijker hebben om zonlicht om te zetten in het voedsel dat ze nodig hebben om te groeien.

Mijn stek stond 6 maanden in de aarde voordat het eerste, nieuwe blad tevoorschijn kwam. En mijn geduld werd beloond! Met een spierwit exemplaar.

Monstera Variegata blad
Monstera wit blad

Verzorging van de witte Monstera

De Monstera Variegata is iets moeilijker om te verzorgen dan de gewone Monstera. Dit komt omdat de witte delen van de bladeren geen chlorofyl bevatten. Met chlorofyl vangen planten licht op, wat weer gebruikt wordt om energie te produceren. Hoe witter het blad van de Monstera Variegata, hoe minder energie de plant dus kan produceren.

Verzorgingstips voor de Monstera Variegata

  Monstera’s houden van vochtige, warme junglelucht. In de winter – als de verwarming aan gaat – kan dat lastig worden.
Je kunt de plant dan bijvoorbeeld eens in de week besproeien met een plantenspuit. 

  Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon want dan kunnen de bladeren verbranden en krijgen ze bruine randen.
Vooral de witte delen van de Monstera Variegata zijn hier gevoelig voor.

 De Monstera Variegata geef je het beste één keer per week water. Laat de potgrond tussen de gietbeurten in opdrogen.
De plant is gevoelig voor wortelrot, dus geeft de plant vooral niet te veel water. De bonte Monstera hoeft niet vaak bemest te worden. In het voorjaar/zomer maximaal eens per maand. En in de winter om de maand.

  De Variegata kun je het beste eens in de twee jaar te verpotten. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte en kan de plant
goed groeien. Een plant verpot je het best in de lente en de nieuwe pot is een maat groter dan de oude pot. 

Albino Monstera
Verzorging witte Monstera
albino monstera blad

Kun je de Monstera Variegata stekken?

Dat kan en het werkt net zo gemakkelijk als de gewone Monstera. Je knipt een blad met luchtwortel af en dit zet je in wat water. Vanuit de luchtwortels produceert het stekje nieuwe wortels. Als er hier een paar van zijn aangegroeid en ze hebben voldoende lengte (zo’n 3 cm) dan kun je het stekje in de aarde zetten. Ik gebruik hiervoor stekaarde die ik meng met wat reguliere aarde voor kamerplanten. 

witte plant

Een andere favoriet: de Polkadot Begonia 

Een jaar geleden kocht ik de zogenaamde stippenbegonia. Het was een kneusje (hier zie je foto’s en lees je meer verzorgingstips) met veel bruine, beschadigde bladeren. Naast liefde heb ik hem nieuwe aarde en regelmatig water en voeding gegeven. En moet je kijken wat een reus het inmiddels is geworden!

Ook de Polkadot Begonia kun je heel makkelijk stekken en daar heb ik dan ook al meerdere mensen blij mee gemaakt.

Verzorging bijzondere kamerplanten