Heb ik me in het tuincentrum toch gewoon weer niet weten in te houden. Dit keer viel ik als een blok voor een hangplant met rode kelken. Het blijkt een vleesetende plant te zijn! Hij heet Nephentes oftewel bekerplant. Hoe je deze bijzondere plant verzorgt? Daar vertel ik je hieronder meer over.

bekerplant

Om precies te zijn heb ik een Nepenthes Bloody Mary

Deze grote Bekerplant heeft haar naam te danken aan de mooie, grote felrood gekleurde bekers. Zoals je aan mijn plantje kunt zien is een “verse beker” groen, maar kleurt hij later rood. 

Mijn bekerplantje is trouwens wel een beetje een sneu exemplaar. Het was de laatste die er hing en eigenlijk was alleen de groengekleurde beker in goede conditie. Maar kijk toch eens wat een weekje goed verzorgen voor wonderen verricht. Er komen meerdere, nieuwe bladeren tevoorschijn met sprieten waar binnenkort kersverse bekers aan zullen prijken. Wat je aandacht geeft groeit, echt hoor!

Woontip | kies de juiste prullenbak

Wist je dat niet iedere prullenbak voor elke ruimte geschikt is? Ik had geen idee en ik denk met mij velen niet. Daarom even wat handige woontips over de juiste prullenbak. Op het moment van schrijven van dit artikel is ons huis een grote bouwput. We zitten namelijk...

Wooninspiratie | 20x een gallery wall op een roze muur

Roze zie je op dit moment overal terug: in de mode, maar ook in het interieur. Een roze muur, wie durft? De laatste tijd zie ik ook heel vaak een gallery wall op een roze muur. Ik heb 20 mooie voorbeelden uitgezocht, vind je het een leuke woontrend? Met een gallery...

DIY | bohemian spiegels maken

Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar...

Keuken moodboard | inspiratie voor onze nieuwe keuken

Het aftellen kan beginnen... nog 3 maanden voordat onze verbouwing start! Ik ben er helemaal vol van en de laatste weken denk ik dan ook aan niets anders. Hierbij een eerste aanzet tot ons keuken moodboard.  Op het moment van schrijven ben ik nog in afwachting van de...

Wooninspiratie | koningsblauw in je interieur

Blauw blijkt wereldwijd de meest populaire en meest gedragen kleur. Ook in het interieur is blauw erg populair, zoals je kunt zien in deze ruim 20 interieur foto's. Vooral koningsblauw heeft mijn hart veroverd. Heb jij al blauwe items in je interieur? Van aardetinten...

Waar komen bekerplanten vandaan?

Nepenthes groeien in tropische regenwouden, zoals die op Borneo. Daar zijn het klimplanten en bereiken ze met gemak een hoogte van 15 meter. Monkey Jars worden ook gewoon in Nederlandse kassen gekweekt en daardoor is hij inmiddels prima aan ons klimaat gewend.

bekerplant
Monkey Jar

Vliegen met stroop vangen?

Nou, het scheelt niet veel. Het vangen van vliegen bij de Bekerplant gaat als volgt. Bovenaan de binnenkant van de het bekerblad zit een gladde rand. De functie van de gladde rand is dat een insect geen grip heeft en daardoor in de beker glijdt. In de beker zelf zitten stevige haartjes die naar beneden gericht zijn. Het doel van deze haartjes is dat het prooi niet kan ontsnappen. Onderaan in de beker van de Nepenthes bevindt zich een stroperige vloeistof vol met verteringssappen (enzymen). De verteringssappen worden aangemaakt door klieren die aan die binnenkant van de beker zitten. bron

Verzorgingstips voor de bekerplant

icon-temperature  Een kamertemperatuur tussen de 16 en 24 graden is prima. Deze plant houdt van een vochtige lucht, zo is een kamer met airco is te droog. Let ook op in de winter, als de verwarming aan gaat. Je kunt de plant dan bijvoorbeeld eens in de week besproeien met een plantenspuit. 

  De ‘Bloody Mary’ heeft een hele lichte standplaats nodig, maar niet in de volle zon want dan kunnen de bekers verbranden.

 Deze vleeseter is – net als de meeste vleesetende planten – gek op water. Begiet de plant zeker eens per week van bovenaf op de aarde, zodat het water langs de wortels heen kan sijpelen. Laat de aarde nooit uitdrogen. De bekerplant maak je ook heel erg blij met een regenbui. Hij drinkt trouwens het liefst ook regenwater, dus mocht je een regenton hebben…

  De Nephentes houdt van een wat kleinere pot en het liefst niet eentje van terracotta. Want die laten teveel vocht door.

icon-nutriments Geef de bekerplant geen mest of plantvoeding. Deze plant leeft in de natuur op een voedingsloze bodem en heeft dan ook geen voeding uit de bodem nodig. Voeding haalt de bekerplant uit water en zonlicht. En natuurlijk uit de vliegen die via de bekers binnenkomen. Je kunt de monkey jar zelf ook af en toe een vliegje toestoppen hoor. Vooral als hij binnen staat en er weinig vliegverkeer is.  Planten die buiten staan, die vangen zelf genoeg insecten.

Nepenthes
Bloody mary
Nepenthes
Verzorgingstips bekerplant

Geinige bekerplant weetjes

  • Waarom heten de bekerplanten ook wel Monkey Jars? Dat komt omdat in de jungle apen uit de bekers drinken.
  • Op Pinterest worden ze steevast Pitcher Plants genoemd. Pitcher = kruik, de rest spreekt voor zich.
  • Hang je de bekerplant in de regen? Dan sluiten de deksels vanzelf, als een soort van parapluutje.
  • Sommige tropische Monkey Jars kunnen bekers hebben van wel 50 centimeter groot!
  • Deze tropische, grote soorten vangen dan ook wel wat meer dan alleen vliegen. Denk aan hagedissen, kikkers, knaagdieren en zelfs kleine vogels.
Verzorgingstips bekerplant

Meer planten pret

Spelen met planten, ik word er superblij van. Allerlei stekjes uitproberen, van mooie blikjes plantenpotten maken… ik heb er gewoon een hobby bij! Ben je ook zo dol op planten? Echt, je hoeft heus geen enorm groene vingers te hebben om een mooie plant groen te houden hoor. Dit zijn een aantal hele makkelijke exemplaren: