Heb ik me in het tuincentrum toch gewoon weer niet weten in te houden. Dit keer viel ik als een blok voor een hangplant met rode kelken. Het blijkt een vleesetende plant te zijn! Hij heet Nephentes oftewel bekerplant. Hoe je deze bijzondere plant verzorgt? Daar vertel ik je hieronder meer over.

bekerplant

Om precies te zijn heb ik een Nepenthes Bloody Mary

Deze grote Bekerplant heeft haar naam te danken aan de mooie, grote felrood gekleurde bekers. Zoals je aan mijn plantje kunt zien is een “verse beker” groen, maar kleurt hij later rood. 

Mijn bekerplantje is trouwens wel een beetje een sneu exemplaar. Het was de laatste die er hing en eigenlijk was alleen de groengekleurde beker in goede conditie. Maar kijk toch eens wat een weekje goed verzorgen voor wonderen verricht. Er komen meerdere, nieuwe bladeren tevoorschijn met sprieten waar binnenkort kersverse bekers aan zullen prijken. Wat je aandacht geeft groeit, echt hoor!

Mooie houten vloeren inspiratie

Een best wel groot probleem... onze vloerbalken vertonen sporen van zwam. Ga ik dit nog een paar jaar aankijken en onze eikenhouten vloer een nieuw leven geven? Of pak ik het rigoreuzer aan, laat de balken vervangen en kies een nieuwe vloer. Wat het ook wordt, de...

Verzorgingstips voor de bekerplant (ook wel de Monkey Jar)

Heb ik me in het tuincentrum toch gewoon weer niet weten in te houden. Dit keer viel ik als een blok voor een hangplant met rode kelken. Het blijkt een vleesetende plant te zijn! Hij heet Nephentes oftewel bekerplant. Hoe je deze bijzondere plant verzorgt? Daar vertel...

Weekend finds 24 | met o.a. antibitch serum (?!)

Terwijl ik geniet van het uitzicht bij ons strandhuisje tik ik lekker wat blogjes weg. En zo is het ook weer tijd voor een nieuwe Weekend Finds, waarin ik mooie plaatjes deel die ik de afgelopen week her en der ben tegengekomen. Antibitch serum, een geinig...

Winnen: 2x het nieuwe tuinboek van Boer Tom

Voor wie er toe is aan handige tuintips heb ik goed nieuws: Tom (alias Boer Tom) heeft namelijk een nieuw boek uitgebracht boordevol tuininspiratie en praktische tips. En ik heb goed nieuws: van Tom mag ik 2 exemplaren van Tuinieren met Tom weggeven! Doe je mee? Boer...

Parasol inspiratie | onze nieuwe Vaticano parasol

Als de zon schijnt lijkt alles beter, mooier en gezelliger. Toch ben ik niet meer zo dol op de zon als vroeger. Aan bakken doe ik sowieso niet meer, liever doe ik een hoed op of settle mezelf onder een mooie parasol. Onze nieuwe Solero parasol is dan ook heel welkom...

Waar komen bekerplanten vandaan?

Nepenthes groeien in tropische regenwouden, zoals die op Borneo. Daar zijn het klimplanten en bereiken ze met gemak een hoogte van 15 meter. Monkey Jars worden ook gewoon in Nederlandse kassen gekweekt en daardoor is hij inmiddels prima aan ons klimaat gewend.

bekerplant
Monkey Jar

Vliegen met stroop vangen?

Nou, het scheelt niet veel. Het vangen van vliegen bij de Bekerplant gaat als volgt. Bovenaan de binnenkant van de het bekerblad zit een gladde rand. De functie van de gladde rand is dat een insect geen grip heeft en daardoor in de beker glijdt. In de beker zelf zitten stevige haartjes die naar beneden gericht zijn. Het doel van deze haartjes is dat het prooi niet kan ontsnappen. Onderaan in de beker van de Nepenthes bevindt zich een stroperige vloeistof vol met verteringssappen (enzymen). De verteringssappen worden aangemaakt door klieren die aan die binnenkant van de beker zitten. bron

Verzorgingstips voor de bekerplant

icon-temperature  Een kamertemperatuur tussen de 16 en 24 graden is prima. Deze plant houdt van een vochtige lucht, zo is een kamer met airco is te droog. Let ook op in de winter, als de verwarming aan gaat. Je kunt de plant dan bijvoorbeeld eens in de week besproeien met een plantenspuit. 

  De ‘Bloody Mary’ heeft een hele lichte standplaats nodig, maar niet in de volle zon want dan kunnen de bekers verbranden.

 Deze vleeseter is – net als de meeste vleesetende planten – gek op water. Begiet de plant zeker eens per week van bovenaf op de aarde, zodat het water langs de wortels heen kan sijpelen. Laat de aarde nooit uitdrogen. De bekerplant maak je ook heel erg blij met een regenbui. Hij drinkt trouwens het liefst ook regenwater, dus mocht je een regenton hebben…

  De Nephentes houdt van een wat kleinere pot en het liefst niet eentje van terracotta. Want die laten teveel vocht door.

icon-nutriments Geef de bekerplant geen mest of plantvoeding. Deze plant leeft in de natuur op een voedingsloze bodem en heeft dan ook geen voeding uit de bodem nodig. Voeding haalt de bekerplant uit water en zonlicht. En natuurlijk uit de vliegen die via de bekers binnenkomen. Je kunt de monkey jar zelf ook af en toe een vliegje toestoppen hoor. Vooral als hij binnen staat en er weinig vliegverkeer is.  Planten die buiten staan, die vangen zelf genoeg insecten.

Nepenthes
Bloody mary
Nepenthes
Verzorgingstips bekerplant

Geinige bekerplant weetjes

  • Waarom heten de bekerplanten ook wel Monkey Jars? Dat komt omdat in de jungle apen uit de bekers drinken.
  • Op Pinterest worden ze steevast Pitcher Plants genoemd. Pitcher = kruik, de rest spreekt voor zich.
  • Hang je de bekerplant in de regen? Dan sluiten de deksels vanzelf, als een soort van parapluutje.
  • Sommige tropische Monkey Jars kunnen bekers hebben van wel 50 centimeter groot!
  • Deze tropische, grote soorten vangen dan ook wel wat meer dan alleen vliegen. Denk aan hagedissen, kikkers, knaagdieren en zelfs kleine vogels.
Verzorgingstips bekerplant

Meer planten pret

Spelen met planten, ik word er superblij van. Allerlei stekjes uitproberen, van mooie blikjes plantenpotten maken… ik heb er gewoon een hobby bij! Ben je ook zo dol op planten? Echt, je hoeft heus geen enorm groene vingers te hebben om een mooie plant groen te houden hoor. Dit zijn een aantal hele makkelijke exemplaren: