Planten zijn uit onze interieurs inmiddels niet meer weg te denken. En dat geldt al helemaal voor de Monstera. Deze tropische plant met zijn opvallende bladeren doet het goed in onze huiskamers. De Monstera is overigens een prima betaalbare plant. Maar een Monstera stekken, dat is toch eigenlijk veel leuker?! En echt, als ik het kan…

Heb je geen groene vingers? Dan is de Philodendron Monstera Deliciosa – ook wel liefkozend gatenplant genoemd – jouw ideale huisgenoot. Hij is namelijk heel makkelijk te verzorgen (scroll naar beneden voor de 3 easy verzorgingstips) en daar komt bij, hij is ook nog eens luchtzuiverend! In China staat deze plant symbool voor een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. In tropische klimaten kunnen volwassen bladeren een doorsnee van wel een meter hebben.

Statement in je huis. En daarbuiten.

De Monstera is een bron van inspiratie in de mode- en kunstwereld. Het blad doet dienst als patroon op stoffen en er zijn talloze prints en schilderijen van de Monstera te vinden.

Monstera prints

Ook zijn er volop woonaccessoires van het blad van de gatenplant te vinden. Kijk, wat vind je van mijn nieuwe waxinelichthouder? Zojuist gescoord bij de A-cee-tion, voor 2,49 euro!

Monstera stektips

Kun je een Monstera stekken?

Ja dat kan zeker. En het is zelfs heel gemakkelijk. Al een tijdje zag ik ze aan mijn gatenplant zitten: rare, bruine takjes. Het blijken “luchtwortels” te zijn, die de basis vormen voor het stekken van een Monstera.

luchtwortel Monstera + stektips

Je gaat als volgt te werk:

  1. Snijd een stengel met blad af net onder de luchtwortel.
  2. Zet de stek in een glas of vaas en zorg er hierbij voor dat de luchtwortel onder water staat.
  3. En nu is het een kwestie van geduld.

Ik lees dat sommige mensen de stek met luchtwortel direct in de aarde zetten en dat het wortelen van de luchtwortel dan sneller gaat. Dat heb ik niet geprobeerd, want eigenlijk vind ik het blad in de vaas van rookglas (een set van 3 uit de koopjeshoek van IKEA) hartstikke mooi staan.

Verschillende soorten Monstera planten

De Monstera kent verschillende soorten. Zo heb ik ook de Monstera obliqua. Deze kocht ik 5 maanden geleden en ik maakte er een hele leuke plantenhanger voor. En daar bleek hij heel blij mee te zijn, wat moet je kijken hoe m’n obliqua gegroeid is in 5 maanden tijd!

Ook aan deze stengels zie ik kleine bruine puntjes die volgens mij geen bladeren gaan vormen. Dit zijn naar mijn idee ieniemienie luchtwortels en ach… ik doe het gewoon! Ik heb er een stengel afgeknipt en in een vaasje bij zijn grote broer gezet.

Monstera Obliqua stekken

Er is ook een Monstera met witte bladeren (de variegata), die staat hoog op mijn verlanglijstje. Ik zie dat je via Marktplaats stekken kunt kopen, deze zijn alleen niet echt goedkoop (vanaf 20 euro!!)

Witte gatenplant

Verzorgingstips voor de Monstera

  • Monstera soorten gedijen prima met minder zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht.
  • De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen.
  • Een Monstera verpotten kan direct na aanschaf, maar bij voorkeur in het voorjaar.

Zodra ik nieuws heb over het wortelen van mijn Monstera stekken plaats ik een update! Mocht jij ondertussen nog stektips hebben, let me know.

Monstera stekken