Bij spinazie hoort een ei! Dat is wat mijn moeder althans altijd zei. En ik vind dat ze gelijk heeft, wat smaak betreft althans. En dus maakte ik afgelopen weekend een supersimpele, megagezonde, uitsmijter met spinazie. En het recept deel ik natuurlijk graag met jullie (voor zover je van een recept kunt spreken ;-))

Spinazie, er valt een hoop over te zeggen:

  • Ugh, nee hoor dan gaan mijn tanden zo gek doen!” Dat kan, daar is het oxaalzuur in spinazie verantwoordelijk voor. Vroeger werd spinazie daarom gekookt met wat krijt. Maar inmiddels zijn we erachter dat een gekookt eitje bij de spinazie ook wonderen verricht. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last krijgt van die rare “ruwe” tanden.
  • Spinazie mag je nooit, maar dan ook nooit weer opwarmen!” Het is mij vaak genoeg op het hart gedrukt dat het opwarmen van spinazie le-vens-gevaarlijk is. Gelukkig is dit achterhaald, inmiddels mag het van het Voedingscentrum weer. Opvallend: die angst voor heropgewarmde spinazie lijkt vooral een Nederlands verschijnsel te zijn.
  • “Spinazie zit boordevol ijzer en daar word je beresterk van, kijk maar naar Popeye.” Maar wat blijkt? In spinazie zit helemaal niet zo extreem veel ijzer. In ieder geval niet veel meer dan in andere groenten zoals boerenkool. Bovendien wordt het ijzer ook niet zo goed opgenomen door het oxaalzuur in spinazie.

ei met spinazie

Ingrediënten voor de uitsmijter met spinazie (4 personen)

  • olijfolie
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 zak verse bladspinazie
  • 4 eieren
  • peper/zout naar smaak

ei met spinazie

Bereiding:

Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan en bak hier de knoflook in totdat deze lichtbruin is. Roerbak handje voor handje de spinazie erdoor totdat deze geslonken is. Maak 4 kuiltjes in de geroerbakte spinazie en breek hierin de eitjes. Dek de pan af en bak de uitsmijter zo’n 10 minuten op laag vuur (iets korter als je van een zacht eitje houdt). Indien gewenst breng je de uitsmijter op smaak met wat peper en zout.

Combinatietips:

De uitsmijter met spinazie smaakt ook erg lekker met wat blokjes tomaat, champignons, stukjes zalm en/of wat gesmolten kaas.

Eet smakelijk!

Recept | supergezonde uitsmijter met spinazie

Credits: de mooie, lichtgrijze braadpan is van Le Creuset. Het bordje is van Lilo Keramiek. De koperen spatel van HEMA.