We weten allemaal dat UV-stralen niet zo goed zijn voor onze huid. Maar wist je ook dat UV-straling is onderverdeeld in UV-A en UV-B. UV-B is wat we klassiek onder UV-straling verstaan en waar we ons vooral in de zomer tegen moeten beschermen. Wat UV-A betreft: die gluiperd is er gewoon het hele jaar door en gaat zelfs een stuk dieper onze huid in! Hieronder geef ik je 5 tips voor een goede zonbescherming voor je gezicht.

Het voorjaar staat voor de deur, dus we gaan met z’n allen vast lekker de zon in. In het voorjaar voel ik me altijd een stuk energieker. Herkenbaar? Dit komt mede door de vitamine D die de zon in ons leven brengt. Fijn hoor, een lekker kleurtje op mijn huid. Maar dat is niet zo gezond natuurlijk. Ik doe er veel aan om fris en fruitig te blijven – ik waag me hiervoor immers zelfs aan een yoga-kopstand – dus ook mijn huid bescherm ik zo goed mogelijk. En tja… bij ons strandhuisje is blootstelling aan de UV-stralen bijna onvermijdelijk.

10x de mooiste zonsondergangen bij ons strandhuisje (2018)

De zon is nu eenmaal zowel een vloek als een zegen

UV-stralen, dat zijn de boosdoeners. UV-B is dus verantwoordelijk voor verbranding en vooral in de zomer “actief”. En UV-A is er het hele jaar door en zorgt met name voor huidveroudering. Je huid veroudert door UV-A omdat deze de collageenvezels aantast, die voor de stevigheid van je huid zorgen. Het is ook de UV-A die zonne-intoleranties veroorzaakt. Beide types stralingen kunnen overigens tot kanker leiden.

5 tips voor een goede zonbescherming

#1 Weet welk type huid je hebt

Elk huidtype heeft bescherming nodig, maar het ene net wat meer dan het andere en dit geldt zeker voor de huid in je gezicht. Natuurlijk ken jij je eigen huid het beste, maar soms worden we overmoedig en denken we dat we geen, of minder sterke, zonnebrand nodig hebben. Hier kun je testen welk huidtype je hebt en krijg je meteen mee welke beschermingsfactor op jouw huid van toepassing is. Deze factor wordt meestal aangeduid met de afkorting SPF (Sun Protection Factor). Eigenlijk is een hogere bescherming sowieso altijd beter. Twee minuten onbeschermd in de zon heeft hetzelfde effect op je huid als maar liefst één uur zonnebaden met factor 30. Let bij het aanschaffen van crème er bovendien op dat ze zowel tegen UV-A als UV-B-straling beschermen.

#2 Gebruik speciaal voor het gezicht ontwikkelde zonnebrand

De huid op je gezicht is kwetsbaarder voor veroudering en schade door de zon dan de rest van je huid. Dat komt omdat je gezicht nu eenmaal vaker aan de zon wordt blootgesteld. Het loont dus echt wel de moeite om een zonnebrand te kopen die extra bescherming aan het gezicht biedt. Voor een optimaal effect smeer je je gezicht het beste een half uurtje voor de blootstelling aan de zon in. Bovendien is het geen fabeltje dat bescherming maar enkele uren werkt. Blijven smeren is dus belangrijk!

#3 Directe blootstelling vermijden kan ook stijlvol zijn

Je hoeft niet persé uit de zon te blijven in de zomer, maar wees je ervan bewust dat de UV-straling het hoogst is tussen 12 en 15 uur. Vermijd dan in elk geval directe blootstelling. Leuke strohoedjes kunnen hierbij helpen en deze zijn gelukkig helemaal in.

Maak je eigen “hat wall” (20x inspiratie)

Overweeg vooral ook een goede zonnebril met UV-filter. Deze beschermt de extra fijne huid om je ogen. Een leuke zonnebril geeft je gezicht bovendien karakter. Op websites als deze kun je alvast een mooie uitzoeken. Liever geen bril dragen maar toch je ogen voldoende bescherming bieden? Kies dan voor uv filtrerende daglenzen.

#4 Bouw bescherming in je dagelijkse routine in

Extra smeren kan soms een opgave zijn, maar ondertussen zijn er veel make-up- en verzorgingsproducten die zonnebescherming ingebouwd hebben. Lippenbalsem met UV-bescherming weerhoudt je lippen ervan om extra uit te drogen. Make-up en dagcrèmes met SPF werken even goed als zonnecrème. Maar hetzelfde geldt als bij gewone zonnebrand: de bescherming is maar voor enkele uren en de factor is vaak lager dan de aanbevolen factor 30. Dus ga er zeker niet vanuit dat ’s morgens je gezicht insmeren met een beschermende dagcrème voldoende is voor een hele dag zonnebaden. Zie deze producten dus eerder als extra bescherming, bijvoorbeeld voor in de winter of op minder zonnige dagen, maar ook dan kunnen de UV-stralen je huid aantasten.

#5 Water, water en nog eens water

Je lichaam is sterker als je gehydrateerd bent. Dat geldt in het algemeen, maar nog meer in de zomer. Water zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je minder vlug een zonnesteek krijgt. Een ander voordeel is dat je huid goed uitgerust is als je voldoende drinkt. Je huid kan dan in ieder geval beter omgaan met de blootstelling aan de zon. Water helpt dus letterlijk bij het jong houden van de huid – goedkoper en simpeler kan het niet!

Kortom: beschermen, en het liefst het jaar rond, dat is de boodschap!

Heb jij ook tips? Ik lees ze graag!

zonsondergang Bloemendaal