Op Pinterest zie ik een foto van een ieniemienie plantje voorbijkomen met als bijschrift: “Newest obsession, Dioon Edule, #wishlist!” Daar kan ik mij helemaal in vinden alleen, wat is het voor plantje? En… hoe kom ik eraan?!

Inmiddels ben ik erachter dat de Dioon Edule die ik op de foto zie, een piepjonge versie is van deze reusachtige Mexicaanse Palmvaren. Een plant die in warmere klimaten het hele jaar buiten kan blijven, maar in ons kikkerlandje óf als huisplant gehouden moet worden, óf ’s winters naar binnen moet.

Mexicaanse palmvaren

Zaaitips voor de Dioon Edule

Het kleine sprietje vind ik prachtig dus ik kies ervoor om op zoek te gaan naar zaden van de Mexicaanse palmvaren in plaats van een volgroeid exemplaar bij het tuincentrum vandaan te halen. Daar komt bij, eigenlijk vind ik het veel leuker om met zaailingen aan de slag te gaan en het plantje zelf proberen groot te krijgen. Ik bestel de zaden bij Wereldzaden voor 1,45 euro (!) per stuk. En per stuk wil zeggen dat je er 4 ontvangt… Ik had er 4 besteld maar heb er nu dus 16 😉

zaden van de Dioon Edule

Op deze site vind ik allerlei zaaitips en hieronder beschrijf ik de stappen die ik ga volgen of al heb verricht.

#1 Week de zaden

Voor het zaaien kun je de zaden het beste 24 tot 48 uur laten weken in warm water. Zo wordt de harde zaadschil zachter en kun je de kieming versnellen. Vul een thermosfles met lauw water en doe de zaden erbij. Ongeveer elke 12 uur ververs je het water. Heb je geen thermosfles, dan kun je ook een beker omwikkelen met aluminiumfolie en deze bij de kachel zetten. Als je zaden hebt die na het weken nog rammelen dan kun je die weggooien. Het binnenste deel van het zaad is dan namelijk verdroogd.

zaden weken palmvaren

#2 Zaaien

Vul een bakje of pot met een laagje zaai- en stekgrond en leg de zaden erboven op. De twee puntjes van de zaden wijzen naar de zijkant. Het beste is het om het bakje af te dekken, je hoeft nog geen rekening met licht te houden in dit stadium. Succesvol kiemen van de zaden lukt alleen als ze vochtig en warm staan. Bij de radiotor is een weer goede plek. Houd de aarde vochtig maar probeer schimmel te voorkomen. Ik gebruik hiervoor een plantenspuit en bevochtig de zaden en aarde eens per dag. Over de kiemtijd ben ik nog niet veel te weten gekomen, maar zodra het bij mijn zaden gebeurt plaats ik hier een update.

zaaitips voor de Mexicaanse palmvaren

#3 Verplanten

Als het zaad gekiemd is en het worteltje zijn weg naar beneden zoekt, dan is het tijd om het zaad te verpotten. Ik lees dat de pot minimaal 18 cm diep moet zijn en bodemgaten heeft voor de afwatering. Het zaadje leg je plat op de aarde met het groene worteltje opzij. Het worteltje groeit vervolgens naar beneden opzoek naar voedingsstoffen en hieruit zal na enige tijd (geen idee hoe lang dit duurt, ik hou je op de hoogte ;-)) ook het eerste blad gevormd worden. Deze palmvarens zijn 5 jaar oud:

Dioon 5 jaar oud

#4 Bemesten en uitplanten

Je kunt het plantje in het voorjaar en de zomer bemesten met organische meststoffen zoals koemestkorrels. Dit zal de groei bevorderen!

Dioon Edule zaaitips

#5 Uitplanten

Als de wortels uit de bodemgaten van de pot groeien dan mag je de Dioon Edule uitplanten. Eerlijk gezegd heb ik op dit moment dus niet echt een idee hoe lang het duurt voordat je hem kunt uitplanten, maar dat ga ik allemaal uitproberen en hiervan houd ik je op de hoogte. In ieder geval plaats je de palmvaren in de halfschaduw en niet in de felle middagzon. De Dioon Edule is in ons klimaat niet winterhard dus je laat ze binnen overwinteren. Het lijkt me nogal een gedoe en ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van de plant om hem iedere winter uit te graven. Ik kies tezijnertijd voor een flinke pot waar hij jarenlang zoet in zal zijn.

zaaitips Dioon Edule | Mexicaanse Palmvaren