Ken je dat, dat je na een feestje, stapavond, of andere gelegenheid waarbij het laat werd en er alcohol in het spel is, trek hebt in een stevig ontbijt? Of eigenlijk meer een stevige brunch of lunch, want laat ik eerlijk zijn, vroeg uit bed komen is er dan ook niet bij. Ik maak dan graag een lekker omelet. Niet (meer) in de koekenpan, maar in mijn slowcooker. Wakker worden, ei in de slowcooker gooien, bijkomen met een kop koffie, douchen en dan aanvallen!

Eigenlijk is dit omelet meer een fritatta, een soort ei-taartje. En het leuke is, je kunt eindeloos variëren met ingrediënten. Ik kies nu voor Serranoham, champignons en kaas, maar je kunt ook prima tomaatjes, spinazie, (bos)ui, etc. toevoegen. Wat jij maar wilt (of wat je in huis hebt). Door een opgeklopt eiwit toe te voegen, krijg je een superluchtig omelet. Je kunt dit omelet natuurlijk ook eten als lunch, of als vegetarische avondmaaltijd. Lekker met wat sla erbij.

Ingrediënten omelet uit de slowcooker

  • 1 el (olijf)olie
  • 4 eieren
  • 100 gr geraspte mozzarella (of andere kaas, naar keuze)
  • 100 gr kastanjechampignons
  • 3 plakjes Serranoham
  • verse krulpeterselie
  • 2 el melk

omelet uit de slowcooker ingredienten

Recept omelet uit de slowcooker

Vet de pan van de slowcooker goed in met de olie. Breek drie eieren boven een kom. Van het vierde ei scheid je het eiwit en het eigeel. Het eigeel voeg je toe aan de kom, het eiwit houd je apart in een andere, vetvrije kom. Doe de melk bij de kom met de eieren en klop dit tot een luchtig mengsel. Klop het eiwit tot je er pieken van kunt trekken. Scheur of snijd de ham in kleine reepjes, snijd de champignons klein en knip of snipper de peterselie. Voeg de ham, de geraspte kaas, de champignons en de peterselie toe aan het geklopte ei. Houd een beetje peterselie en kaas achter om te garneren. Roer als laatste het eiwit luchtig door het eimengsel. Schenk dit alles in de slowcooker en zet op 1 tot 1,5 uur op low. Let op: de garingstijd verschilt nogal per slowcooker, dus houd je omelet na een uur een beetje in de gaten. Ik gebruikte een slowcooker met een inhoud van 1,5 liter en had 1,5 uur nodig. Kieper het omelet om op een bord en garneer met kaas en peterselie. Eet smakelijk!