Toen Mia nog een kleine meid was maakten we vaak herfstwandelingen. Met een tasje gingen we op zoek naar grote gekleurde bladeren en mooie eikels en kastanjes. Hier maakten we dan een herfsttafel van, die overigens niet heel lang standhield. Want bij de natuur horen beestjes en van de torretjes en spinnetjes die na verloop van tijd uit de herfsttafel kropen, werden wij beiden niet blij.
Hoe dan ook, de herfsttafeltijden, die zijn voorbij.
Maar als ik een kastanje zie liggen, moet ik hem toch altijd oprapen en door mijn handen laten glijden. Vooral de verse, nog glimmende kastanjes vind ik heerlijk.
Niet om te eten trouwens! Want verwar de wilde kastanjes waar ik het nu over heb niet met de tamme kastanjes. Daar zit een verschil tussen, de wilde en tamme kastanjes behoren zelfs niet eens tot dezelfde plantenfamilie. De wilde- of paardenkastanje hoort bij de familie van de ‘Aesculus’. De tamme kastanje behoort tot de beukenfamilie.
Als je iets leest over eetbare kastanjes dan gaat het altijd over tamme kastanjes.
Fotograferen in de natuur
Wat niet is veranderd ten opzichte van Mia’s-kleine-meiden-tijd, is dat ik net als toen nog steeds op pad ga met mijn iPhone op zak. Al neem ik me nog zo vaak voor om niet op mijn telefoon te kijken tijdens het wandelen, ik kan het niet waar maken. Don’t worry, ik zet hem op stil en het is ook niet zo dat ik enorm ga bellen of appen. Maar ik wil in geval van nood wel bereikbaar zijn en kan nu eenmaal de behoefte niet bedwingen om foto’s te maken van al het moois om mij heen. Nu kan ik natuurlijk op pad gaan met mijn DSLR camera, maar dat is weer zo’n gezeul. Mijn iPhone 11 Pro Max stop ik in mijn zak en als ik iets moois zie is het moment lekker snel vastgelegd.
Wil jij ook een iPhone 11 kopen? Voor natuurfotografie is dit toestel een hele goede optie. De iPhone 11 heeft namelijk voor het eerst een dubbele camera op de achterkant gekregen. Daarmee kun je bijvoorbeeld wide-angle foto’s maken wat in de natuur bijzondere plaatjes oplevert. Ook is de resolutie van de selfiecamera (12 megapixel) opgekrikt ten opzichte van oudere toestellen én kun je aan de slag met de nachtmodus.
En nu, over naar de kastanjes 🙂
3x bijzondere (wilde) kastanje weetjes
Met kastanjes kun je werkelijk alle kanten op. Ze doen het goed op de herfsttafel. Je kunt er de welbekende kastanje mannetjes mee maken. Ze zijn enorm fotogeniek (het liefst had ik er nog eentje gefotografeerd met de huls er half omheen, maar die ben ik tijdens mijn wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen niet tegengekomen). Maar kastanjes zouden ook verschillende “krachten” bezitten.
Kastanje weetje 1: Kastanjes in je broekzak tegen blokkades in het lichaam.
De wilde kastanje is dus niet zomaar eetbaar, maar toch kun je profiteren van de mogelijk geclaimde gezondheidsvoordelen. Daarvoor kun je gewoon een kastanje in je broekzak stoppen. Een of meerdere kastanjes bij je dragen zou helpen tegen jicht, reumatische klachten, aambeien, stijve spieren, rugpijn. Ondanks dat de kastanjes niet op de plek van de pijn zitten, schijnen ze het vermogen te hebben door te stralen naar de plek waar de klacht zit.
Kastanje weetje 2: zelfgemaakte kastanje olie voor sterke aderen.
Het recept voor de kastanje olie:
– 10-12 verse kastanjes klein snijden en met een vijzel vermalen
– vul deze in een pot met schroefdeksel
– giet 1 liter olijfolie erover
– laat dit gedurende 10 dagen bij kamertemperatuur staan
– zeef
– voeg 20 druppels etherische citroenolie en 20 druppels etherische cipresolie toe
– vul dit in donkere flessen
Gebruik deze olie uitwendig als massageolie ter versterking van de aderen.
bron
Kastanje weetje 3: kastanjes als wasmiddel
De kastanjeboom is familie van de ‘zeepachtigen’, dat betekent dat de boom reinigende stoffen zou bevatten. Hoe het werkt:
Schil een paar kastanjes en snij ze in stukjes. Stop alleen de witte stukjes in een waszakje en stop dit bij je witte was. Die zou hiermee weer stralend wit worden. Tip: verse kastanjes kun je heel gemakkelijk schillen, bij oudere exemplaren wordt dit lastiger.
Waar of niet, deze kastanje weetjes?
Aan producten uit de natuur worden vaak geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Of het waar is, dat is vaak niet (officieel) bewezen. Een feit is wel dat de kastanje in heel veel verzorgingsproducten wordt verwerkt, en dat is niet vanwege de geur. Ook blijkt dat veel tweedehandswinkels in de hun aangeboden broeken vaak kastanjes aantreffen. Er zijn dus blijkbaar genoeg mensen die in de heling van de kastanje geloven.
Ik hou het voorlopig bij het fotograferen van kastanjes. Maar kastanje weetje 3 – kastanjes als wasmiddel – zou ik allicht eens bij mijn witte (=lichtgrijze) handdoeken kunnen proberen!
Mijn man is kastanje liefhebber omdat je er heel gemakkelijk een boom van kunt laten groeien.
Als jongen van een jaar of 10, heeft hij bij zijn ouderlijk huis vier kastanjes in de grond gestopt en daar zijn prachtige bomen van gegroeid. Hij heeft de kastanjes eerst in een pot laten kiemen en daarna geplant.
helaas moesten enkele jaren geleden twee bomen geveld voor een wegverbreding maar twee zijn behouden en zijn werkelijk prachtig, ook door goed en niet te veel te snoeien.
mijn man is nu 75 jaar dus: boompje grooet, plantertje dood, is gelukkig niet bij hem van toepassing.
Wat grappig dat je er mooie witte was van krijgt, ga ik ook eens proberen 😀
Ja ik ben er ook erg benieuwd naar. Volgens mij een gevalletje van baat het niet dan schaadt het niet 😉