De Nike Air Max 1 is een van de meest iconische en invloedrijke sneakers in de geschiedenis van de sneakers. Vooral in Nederland is de sneaker misschien wel dé populairste sneaker van Nike ooit. Of je nu jong of oud, sportliefhebber of niet bent… Er is altijd wel een outfit met de Air Max 1 te bedenken. Lees snel verder om te zien hoe wij hem de hoofdrol is onze garderobe geven.

Op 26 maart 1987 is de Nike Air Max 1 zoals we deze vandaag de dag kennen officieel geboren. Met de innovatieve “visable air” heeft de schoen de wereld van sport en mode blijvend veranderd.

Air Max 1 verzameling

De geboorte van een legende

De Nike Air Max 1 – vaak simpelweg de “Air Max 1” of “AM1” genoemd – werd ontworpen door Tinker Hatfield, een legendarische ontwerper in de jaren ’80 bij Nike. Hij liet zich hierbij inspireren door het gebouw van Centre Pompidou in Parijs. Het bracht hem ertoe om zichtbare luchtkussentje in de sneaker te verwerken. Overigens kwam het idee van luchtkussens in sneakers van de NASA. Het zorgde voor een ware revolutie in de sneakerwereld: de Air Max 1 was de allereerste schoen waarin de luchtdempingstechnologie zichtbaar was in de hiel.

Tinker Hatfield Nike Air Max 1

Een icoon van stijl

Naast de innovatieve technologie werd de Air Max 1 al snel een cultuuricoon en modeaccessoire. De schoen werd populair bij zowel sportliefhebbers als sneaker fans. Verkrijgbaar in allerlei kleurcombinaties en zelfs in customized ontwerpen is het de favoriete schoen voor mensen van alle leeftijden.

Samenwerkingen

In de loop der jaren heeft de Air Max 1 verschillende samenwerkingen gedaan met beroemde ontwerpers en merken, waaronder de AM1 “Atmos” en de “Nike x Patta” samenwerking. Deze limited edition releases hebben de sneaker alleen maar populairder gemaakt voor verzamelaars en liefhebbers.

Het erfgoed van de Air Max 1

Meer dan drie decennia na de oorspronkelijke lancering blijft de Air Max 1 een van de meest geliefde sneakers ter wereld. Het is niet alleen een schoen. Het is een cultureel symbool dat staat voor innovatie, stijl. Deze sneaker zal ongetwijfeld nog heel veel jaar een inspiratiebron zijn voor ontwerpers en een favoriet blijven bij liefhebbers van sport en mode over de hele wereld.

Patta Air Max 1