Ongesteld worden is voor niemand echt een pretje. Als vrouw zal je klachten als rugpijn en buikkrampen wel herkennen. Maar, heb je PMS? Dan kan het zomaar zijn dat deze periode van de maand nog heftiger is. PMS is super vervelend en veel vrouwen weten niet precies wat ze eraan kunnen doen. Want ja,  je kunt er echt iets aan doen! Wij leggen je alles uit over het Premenstrueel syndroom.

Wat is PMS?

PMS is de afkorting voor het Premenstrueel syndroom. Volgens DeGynaecoloog heb je bij PMS last van lichamelijke en/of geestelijke klachten vlak voor de menstruatie. Veel vrouwen ervaren rond deze tijd van de maand hoofdpijn, gevoelige borsten of stemmingswisselingen. Dat is super irritant, maar wel normaal. Bij PMS zijn de klachten zo extreem dat je dagelijkse taken niet meer normaal kunt uitvoeren. Je kunt je in die weken namelijk zo somber voelen dat de normaalste zaken als een hele opgave voelen. Maar ook kan je zoveel fysieke klachten hebben dat niks lukt. Zoals extreme hoofdpijn of een opgeblazen en pijnlijke buik. 

Wat kan je doen?

Nou je hoort het al. PMS is echt geen pretje. Soms is het onderscheid tussen menstruatie klachten en PMS best lastig te maken. Als je het vermoeden hebt dat jij het laatste hebt kan je een keer proberen om de PMS klachtenkaart bij te houden. Deze kan je samen met je huisarts bespreken om te kijken of je inderdaad PMS hebt. De huisart zal uiteraard opties met je doornemen. Wij weten er inmiddels ook het één en ander van en dit is wat je kan verwachten:

 • Gezonde leefstijl. Er zijn vrouwen waarbij de klachten verminderen door wat leefstijl aanpassingen te maken. Regelmatig sporten en gezond eten kunnen echt helpen. Bij gezond eten is vooral veel groenten en fruit belangrijk.
 • Supplementen. Vitex Agnus Castus om precies te zijn. Dit is een voedingssupplement die je gewoon bij de Holland & Barret kan kopen. In sommige landen is het al onderdeel van het behandelplan tegen PMS. In Nederland nog niet, maar er zijn wel gevallen waarbij het echt helpt! Zeker het proberen waard als je liever natuurlijke medicatie wil proberen.
Klachtenkaart
 • Anticonceptie. PMS ontstaat door een overgevoeligheid aan hormonen. Het klinkt dan onlogisch om hormonale anticonceptie te proberen. Toch kan de pil helpen. Bij PMS slik je de pil zonder stopweek. Hierdoor heb je minder hormoonwisselingen en waarschijnlijk minder last van PMS klachten. En wist je dat het een fabel is dat de pil doorslikken schadelijk is? Sterker nog, hij is ontwikkeld met de bedoeling om hem door te slikken. In de jaren 70, toen de pil op de markt kwam hebben ze bedacht om een stopweek in te lassen omdat dat natuurlijker leek. En dus goed was voor de verkoop. Zo is de stopweek ontstaan, nergens voor nodig dus! 
 • Antidepressiva: Antidepressiva zorgen ervoor dat je minder gevoelig bent voor hormoonschommelingen. Er is uitgebreid onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat veel vrouwen met PMS zich beter voelen met antidepressiva! Je slikt dan een lage dosis van deze medicatie en alleen in de twee weken voor je menstruatie. Hierdoor zijn de bijwerkingen miniem! Ze kunnen natuurlijk wel voorkomen. Je kan dan denken aan misselijkheid, diarree en duizeligheid. 

Tips tegen de winterblues

Wandelen voor een gezonde leefstijl!

Symptomen

Heb jij het vermoeden dat je PMS hebt? Er is dus echt iets aan te doen! Je menstruatie zou niet zo heftig moeten zijn dat je dagelijkse taken niet uit kan voeren. Zeker reden om aan de bel te trekken. Hier een lijstje van veel voorkomende klachten. Het zijn er in totaal wel honderden! Maar de volgende komen het meeste voor:

Psychische klachten:

 • Somber voelen
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Huilbuien
 • Prikkelbaar
 • Angstig

Lichamelijke klachten

 • Rugpijn
 • Opgeblazen buik
 • Gewrichtspijn
 • Gespannen borsten
 • Vocht vasthouden

Conclusie

Onze conclusie: PMS is gewoon k*t. Je kan je enorm machteloos en gefrustreerd voelen. De eerste helft van je cyclus is er niks aan de hand en ben je on top of the world. En in week 3 word je wakker en is uit bed komen al een opgave. Hopelijk weet je nu dat er iets aan te doen is en voel jij je gewoon 4 weken helemaal top! Ken jij of ben jij iemand met PMS? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Geen PMS, maar in de overgang?

Drankjes tegen hoofdpijn