Plants are friends. Een uitspraak waar wij het helemaal mee eens zijn. Planten zijn goed zijn voor je gezondheid. Ze zorgen voor meer zuurstof, luchtzuivering en luchtbevochtiging. Maar, ze zijn vooral gewoon heel gezellig. Is jouw huis ook langzaam aan het veranderen in een jungle? Dan kan die ene extra plant ook geen kwaad toch? Wij hebben namelijk weer een prachtexemplaar gevonden. Namelijk de Tradescantia zebrina.

Tradescantia zebrina

Deze plant heeft het eigenlijk allemaal. Hij is makkelijk te verzorgen, heeft niet veel nodig, groeit snel en is vooral prachtig om te zien. Dus, of je nou groene vingers hebt of niet, dit is een plant voor jou. Hij staat heel leuk als je voornamelijk groene planten in huis hebt. De bladeren van deze plant zijn namelijk paars met mooie tekeningen. Perfect voor wat contrast.

Tradescantia zebrina

Vaderplant

Voordat we ingaan op de verzorging van deze plant eerst wat over de herkomt. En specifiek wat over de naam. De Nederlandse naam voor Tradescantia zebrina is namelijk vaderplant. Best een opvallende naam. Dat moet ergens vandaan komen toch? De plant heeft zijn naam te danken aan John Tradescant senior en John Tradescant junior, vader en zoon. De vader was de tuinman van de Britse koning Karel I en zijn zoon was ontdekkingsreiziger en botanicus. Op zijn ontdekkingsreizen vond hij zaden en bollen die zijn vader plantte in de Engelse tuinen. Om hem te eren is er een geslacht van planten naar hem vernoemd.

Tradescantia zebrina
Tradescantia zebrina

Verzorgingstips Tradescantia zebrina

  1. Licht

De Tradescantia zebrina houdt wel van wat licht. Zet hem bij voorkeur dus bij het raam in de buurt, maar probeer direct zonlicht te vermeiden.

  1. Temperatuur 

De plant komt oorspronkelijk voor in warme regio’s. Toch is hij redelijk geacclimatiseerd in ons kikkerlandje. Wat betreft temperatuur is hij dus de moeilijkste niet. Hij gaat goed op kamertemperatuur, maar wat kouder is ook niet erg, zolang je hem in de winter maar niet buiten zet. ’s Zomers vindt hij dat trouwens wel weer lekker hoor! Maar ook dan is binnen prima. Zoals we al zeiden: hij is de moeilijkste niet.

  1. Water

Ben jij iemand die een vaste watergeefplanning heeft? Of vergeet jij je groene vrienden welleens.. In dat laatste geval is deze plant echt iets voor jou! De Tradescantia zebrina kan dat namelijk wel hebben. Zorg dat hij niet kurkdroog wordt, dan worden de mooie blaadjes bruin. Zolang je de grond licht vochtig houdt is het goed. Een keer wat water te veel of te weinig is dus geen ramp.

https://www.onehandinmypocket.nl/2020/06/25/verzorgingstips-voor-de-monstera-variegata/

Tradescantia zebrina stekken

Ook hierin is de Tradescantia zo makkelijk. Je kan het op twee manieren doen. Je kan een stukje van de stengel afknippen. Probeer minimaal 5 cm af te knippen. Haal de onderste blaadjes van de stek af en steek hem in potgrond. Geef hem af en toe water en klaar. Binnen no time heb je een volwaardige plant. Je kan er ook voor kiezen om de stengel eerst in water te laten wortelen. Deze stap is dus niet per se nodig, maar wij vinden het altijd zo leuk staan. En zo weet je wel zeker dat je stekje goed aan het wortelen is. Als er wortels van minimaal 3 cm aanzitten kan je hem overpotten. Stekken in water heet hydroponie en je hebt daar de leukste vaasjes voor. Zoals deze! Maar even zoeken op ‘hydroponie vaas’ en je komt de leukste exemplaren tegen.

Fool proof plant

De Tradescantia zebrina is dus makkelijk om te verzorgen én makkelijk om te stekken. Ga jij hem toevoegen aan je collectie?

Prayer plant verzorgen

Begonia Masoniana verzorgen