Onlangs stapte ik het tuincentrum binnen met de stellige overtuiging dat ik alleen een plant voor een ander zou kopen en GEEN plant voor mezelf. Mijn plantenverslaving loopt namelijk de spuigaten uit, in de huiskamer alleen al staan ondertussen ruim 50 planten en dan heb ik het nog niet over m’n slaapkamer, badkamer en Mia’s kamer. Maar goed, toen stond me daar in het tuincentrum een hele mooie Begonia Masoniana toe te lachen en ging ik uiteraard alsnog voor de bijl…

“Mam, ons huis lijkt wel een jungle!”

Mijn liefde voor planten neemt zo langzaamaan exorbitante vormen aan. Telde ik vorig jaar nog een krappe 30 exemplaren in onze huiskamer, inmiddels staat de teller op 55! Hiervan zijn 8 plantjes bedoeld voor de tuin, van tomaat tot paprika en van komkommer tot zoethout. Ook staan er een stuk of 10 stekjes in gezellige vaasjes te wortelen, bijna klaar om anderen blij mee te maken. Maar Mia heeft een punt, het groen in de huiskamer is op dit moment wel heel erg overdadig.

DIY: gallery wall maken (+ tips & inspiratie)

Mijn glad gestucde muren kijken me al een tijdje vragend aan: zeg, zou je niet eens een keertje een spijkertje in ons rammen? Lastig... al een paar jaar houd ik ze strak, leeg en ongeschonden. Vlekjes poets ik grondig weg en oneffenheden werk ik zorgvuldig bij....

DIY | bohemian spiegels maken

Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar...

DIY | Bloemen drogen voor een superschatting droogbloemenboeket

Droogbloemen zijn terug van weggeweest. Ook ik heb toegegeven aan deze trend, want hoe gezellig is zo'n bosje! Ik kocht een paar bosjes droogbloemen bij het tuincentrum. Best aan de prijs, maar ach, dacht ik, zo'n bosje droogbloemen blijft vast lang mooi. Daar had ik...

DIY | terracotta potjes dierenprint

Terracotta potjes. Ze zijn kaal al leuk, maar met een dierenprintje nog veel leuker! Tijdens het opruimen kom ik er een paar tegen die ideaal zijn voor de stekjes die nodig verpot moeten worden. Ik ga de potjes pimpen met dierenprints. Deze DIY is echt supersimpel en...

DIY | kandelaar Yin Yang

Met de pas ingestelde avondklok zijn de kaarsen niet aan te slepen bij ons thuis. We doen er alles aan om het zo gezellig mogelijk te maken. Inmiddels hebben wij heel veel kaarsen, maar geen kandelaars meer om ze in te zetten. En even snel naar de winkel kan ook niet...

Begonia Masoniana of “Iron Cross”?

De Begonia Masoniana staat ook wel bekend als de ‘Iron Cross Begonia’. Deze naam heeft de plant te danken aan het kruisvormige patroon op het blad. De bladeren voelen stevig aan en hebben een korrelige structuur. De Begonia Masoniana is een sterke, plant met een supermooi blad. De kleine haartjes geven het blad een hele mooie glans, vooral als de zon erop schijnt. Maar… wees voorzichtig met direct zonlicht!

Herkomst van de Begonia Masoniana

Van origine komt de Begonia Masoniana Rock uit India en China waar de plant groeit in warme bossen. Wist je dat… er wel 1800 Begonia soorten zijn? Begonia’s zijn over de hele wereld erg populair, zowel als binnen- en buitenplant. De Iron Cross kan bloeien, met kleine witte bloemen, maar de echte attractie zijn natuurlijk de prachtig gevormde bladeren.

 Verzorgingstips voor de Begonia Masoniana 

De Begonia Masoniana ‘Iron Cross’ heeft graag een beetje een vochtige grond. Geeft de plant dus zeker eens per week water. Het beste kan je de plant een plekje geven met veel indirect zonlicht, bijvoorbeeld nabij een raam op het oosten of westen.

  Tussen de 15 en 25 graden Celsius vindt de plant ideaal, net als een hogere luchtvochtigheid. Wanneer de punten van het blad uitdrogen en bruin worden weet je dat de luchtvochtigheid te laag is.

  Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon want dan kan de kleur van de bladeren vervagen.

  Laat de plant niet uitdrogen, geef hem ongeveer eens per week een scheutje water.

  De Begonia Masoniana Rock kan zo’n 50 cm groot worden. Een grotere pot helpt de groei.

Kun je de Iron Cross Begonia stekken?

Dat kan zeker maar eerlijk gezegd vond ik alleen een nogal ingewikkelde manier op het internet. Hierbij knip je een blad met steeltje af en plaatst deze in stekgrond gemengd met zand (om de grond luchtig te houden). Het blad duw je voorzichtig tegen de aarde aan want een nieuw blad kan dan groeien vanuit het hart. Zelf heb ik twee beschadigde bladeren van de Begonia Masoniana afgeknipt en in een glaasje water gezet. Hopelijk gaan ze snel wortelen en werkt deze makkelijke methode ook. Ik hou je op de hoogte!

Een andere favoriet: de Polkadot Begonia 

Een jaar geleden kocht ik de zogenaamde stippenbegonia. Het was een kneusje (hier zie je foto’s en lees je meer verzorgingstips) met veel bruine, beschadigde bladeren. Naast liefde heb ik hem nieuwe aarde en regelmatig water en voeding gegeven. En moet je kijken wat een reus het inmiddels is geworden! De Polkadot Begonia kun je heel makkelijk stekken en daar heb ik dan ook al meerdere mensen blij mee gemaakt.