Onlangs stapte ik het tuincentrum binnen met de stellige overtuiging dat ik alleen een plant voor een ander zou kopen en GEEN plant voor mezelf. Mijn plantenverslaving loopt namelijk de spuigaten uit, in de huiskamer alleen al staan ondertussen ruim 50 planten en dan heb ik het nog niet over m’n slaapkamer, badkamer en Mia’s kamer. Maar goed, toen stond me daar in het tuincentrum een hele mooie Begonia Masoniana toe te lachen en ging ik uiteraard alsnog voor de bijl…

“Mam, ons huis lijkt wel een jungle!”

Mijn liefde voor planten neemt zo langzaamaan exorbitante vormen aan. Telde ik vorig jaar nog een krappe 30 exemplaren in onze huiskamer, inmiddels staat de teller op 55! Hiervan zijn 8 plantjes bedoeld voor de tuin, van tomaat tot paprika en van komkommer tot zoethout. Ook staan er een stuk of 10 stekjes in gezellige vaasjes te wortelen, bijna klaar om anderen blij mee te maken. Maar Mia heeft een punt, het groen in de huiskamer is op dit moment wel heel erg overdadig.

DIY: oorbellen maken van fimo klei (+ win shoptegoed)

Heb jij ze ook al eens voorbij zien komen, die leuke oorbellen gemaakt van Fimo klei? Ilja's dochter Kiki kwam ze voor het eerst tegen op Pinterest en niet veel later was het oorbellen maken met Fimo klei haar favoriete tijdverdrijf geworden. Nou ja, tijdverdrijf. Een...

Weekend finds 22: mooie paaseieren inspiratie

In de Weekend Finds van deze week heb ik allerlEI leuke paaseieren inspiratie verzameld, die je heel eenvoudig zelf thuis kunt namaken. Veel plezier ermee!Het paaseitje hierboven is toch wel een van mijn favorieten. Wat een schattig schaapje! Ik vraag me alleen af hoe...

DIY: paaseieren versieren zonder verf

Het is bijna Pasen en de verschillende paas DIY-ies vliegen me om de oren. De meeste mensen gaan in de weer met paaseieren versieren met verf. Maar stel dat je helemaal geen zin hebt om te gaan kliederen met verf, dan heb ik hier de truc om paaseieren zonder verf te...

DIY: kaarsenstandaard van hout maken

Kaarsen in huis zorgen voor gezelligheid. Ze branden natuurlijk extra mooi in een leuke kandelaar of standaard. En hoe leuk als je deze zelf gemaakt hebt. In dit artikel laten we zien hoe je heel eenvoudig zelf een kaarsenstandaard van hout kunt maken. Samen knutselen...

DIY: upgrade woonaccessoires met goudverf

Wist je dat je met een paar simpele handelingen woonaccessoires kunt omtoveren tot echte blikvangers? All you need is een likje goudverf. Laat je inspireren door deze voorbeelden. In de kerstvakantie ben ik helemaal los gegaan met verschillende DIY projecten. Ik heb...

Begonia Masoniana of “Iron Cross”?

De Begonia Masoniana staat ook wel bekend als de ‘Iron Cross Begonia’. Deze naam heeft de plant te danken aan het kruisvormige patroon op het blad. De bladeren voelen stevig aan en hebben een korrelige structuur. De Begonia Masoniana is een sterke, plant met een supermooi blad. De kleine haartjes geven het blad een hele mooie glans, vooral als de zon erop schijnt. Maar… wees voorzichtig met direct zonlicht!

Herkomst van de Begonia Masoniana

Van origine komt de Begonia Masoniana Rock uit India en China waar de plant groeit in warme bossen. Wist je dat… er wel 1800 Begonia soorten zijn? Begonia’s zijn over de hele wereld erg populair, zowel als binnen- en buitenplant. De Iron Cross kan bloeien, met kleine witte bloemen, maar de echte attractie zijn natuurlijk de prachtig gevormde bladeren.

 Verzorgingstips voor de Begonia Masoniana 

De Begonia Masoniana ‘Iron Cross’ heeft graag een beetje een vochtige grond. Geeft de plant dus zeker eens per week water. Het beste kan je de plant een plekje geven met veel indirect zonlicht, bijvoorbeeld nabij een raam op het oosten of westen.

  Tussen de 15 en 25 graden Celsius vindt de plant ideaal, net als een hogere luchtvochtigheid. Wanneer de punten van het blad uitdrogen en bruin worden weet je dat de luchtvochtigheid te laag is.

  Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon want dan kan de kleur van de bladeren vervagen.

  Laat de plant niet uitdrogen, geef hem ongeveer eens per week een scheutje water.

  De Begonia Masoniana Rock kan zo’n 50 cm groot worden. Een grotere pot helpt de groei.

Kun je de Iron Cross Begonia stekken?

Dat kan zeker maar eerlijk gezegd vond ik alleen een nogal ingewikkelde manier op het internet. Hierbij knip je een blad met steeltje af en plaatst deze in stekgrond gemengd met zand (om de grond luchtig te houden). Het blad duw je voorzichtig tegen de aarde aan want een nieuw blad kan dan groeien vanuit het hart. Zelf heb ik twee beschadigde bladeren van de Begonia Masoniana afgeknipt en in een glaasje water gezet. Hopelijk gaan ze snel wortelen en werkt deze makkelijke methode ook. Ik hou je op de hoogte!

Een andere favoriet: de Polkadot Begonia 

Een jaar geleden kocht ik de zogenaamde stippenbegonia. Het was een kneusje (hier zie je foto’s en lees je meer verzorgingstips) met veel bruine, beschadigde bladeren. Naast liefde heb ik hem nieuwe aarde en regelmatig water en voeding gegeven. En moet je kijken wat een reus het inmiddels is geworden! De Polkadot Begonia kun je heel makkelijk stekken en daar heb ik dan ook al meerdere mensen blij mee gemaakt.