Heb je zin in een heerlijk zomers drankje dat naast de frisse smaak ook nog eens hartstikke gezond is? Dan heb ik een heel makkelijk recept voor je. Zelf limonade maken met citroengras en citroenmelisse is namelijk een fluitje van een cent.

Flessen siroop doen het bij ons in huis goed. Nu is een fles Carvan natuurlijk niet het meest gezonde drankje maar ik ben allang blij dat Mia en Jelle niet (de hele dag door) aan de energy drankjes en cola’s zijn geslagen. De limonade wordt aangelengd met bruiswater uit onze Sodastream en zo hebben zij een prima dorstlesser te pakken. Zelf drink ik (bruis)water liever zonder suikers maar toch gaat de smaak ervan wel eens vervelen. Zo kom ik op het idee om zelf limonade met citroengras en citroenmelisse te maken.

limonade met citroengras en citroenmelisse

Zo gezond is citroengras

Citroengras is een heerlijk ingrediënt voor (ijs)thee en limonade en bovendien goed verkrijgbaar en prima betaalbaar (bij AH bijvoorbeeld 3 stengels voor 1,39 euro). Het heeft een frisse, citroenachtige, lichte gember smaak. Het smaakt trouwens allesbehalve zuur. De stengels worden niet rauw gegeten maar altijd meegekookt in het gerecht om de specifieke smaak te verkrijgen. Een aantal gezondheidsvoordelen van citroengras zijn:

 • Citroengras heeft een zgn. anti-inflammatoire werking. Dit helpt bijv. goed tegen acne.
 • Het heeft ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten.
 • Bovendien zou het helpen tegen kanker

Recept: verse citroengras ijsthee

Zo gezond is citroenmelisse

Dol ben ik op mijn tuin, maar het onderhoud van de planten en borders laat nog wel eens te wensen over. Dat hoeft niet eens altijd erg te zijn, want nu heeft mijn citroenmelisse de kans om ongestoord lekker door te groeien.

citroengras limonade

Citroenmelisse is supergezond:

 • Het helpt bij nervositeit, slapeloosheid, onrust, hoofdpijn, depressie en nerveuze hartklachten zoals hartkloppingen.
 • Het verlicht bij allergieën zoals hooikoorts maar werkt ook goed op de luchtwegen bij astma, hoesten, acute en chronische bronchitis.

Meer over de gezondheid van citroenmelisse lees je ook in dit artikel.

Zo gezond is citroenmelisse thee

Zelf limonade maken met citroengras en citroenmelisse

Voor deze limonade gebruik ik:

 • 3 stengels citroengras in stukken gesneden
 • wat takjes (gewassen) citroenmelisse
 • 500 ml water
 • 2 eetlepels honing

zelf limonade maken

Alle ingrediënten doe ik in een pannetje water en dat laat ik een half uur pruttelen op een pannetje in het vuur. Het water verdampt snel, tussendoor giet ik nog een keer wat water erbij. De limonade wordt niet dik (daarvoor heb je toch echt suikers nodig, dat bereik je niet met 2 eetlepels honing ;-)) maar wel heel rijk van smaak. Ik zeef het en giet het vervolgens in een schoongemaakte weckfles. Nu is het een kwestie van laten afkoelen waarna de limonade geserveerd kan worden.

Tips:

 • Ik bewaar zelfgemaakte limonade maximaal een week in de koelkast. Voor een lange houdbaarheid heb je namelijk ook suikers nodig en ook hier zijn de 2 eetlepels honing niet toereikend voor.
 • De limonade leng ik aan met bruiswater.
 • Maar wat dacht je van een cocktail van deze limonade, wat bruiswater, gecrushed ijs en een scheutje wodka?

Cheers!!