Het seizoen van het witte goud is aangebroken! Met dit recept maak je de asperges klaar op de klassieke manier: met ham en aardappels. Maak het gerecht af met een smeuïge zelfgemaakte kruidenbotersaus en smullen maar!

Ben je ook zo dol op asperges? Mij kun je er zelfs voor wakker maken. Wist je trouwens dat asperges heel gezond zijn: vooral vanwege de ontstekingsremmende stoffen en de vitamines C, A en E. Ook schijnen ze goed te werken tegen een kater! Nog een leuk weetje: een witte asperge is dezelfde soort als de groene. Het verschil: de witte exemplaren zijn niet blootgesteld aan zonlicht, zodat ze bleek blijven. Groene groeien wel boven de grond en zijn daardoor wel gezonder dan de witte. Dit komt omdat ze door het zonlicht meer vitamines aanmaken.

bron

Bewaartip: bewaar de asperges altijd in de koelkast en zo kort mogelijk. Eet ze binnen de 3 à 4 dagen op. Bij voorkeur kan je ze wikkelen in een vochtige doek.

Waarom je urine zo sterk geurt na het eten van asperges? dat komt door zwavel dat je uitplast. Asperges bevatten een bepaald zuur (asparagusine), dat je lichaam moet verwerken. Hierbij ontstaan zwavelverbindingen. Na het verwerken bevat je urine maar liefst duizend (!) keer zoveel zwavel als normaal. Overigens is het zuur totaal niet schadelijk. Die grote hoeveelheid zwavel zit namelijk niet in de asperges zelf, maar dat maakt je lichaam aan. Omdat je het daarna weer uitgeplast is er niets aan de hand.

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 1 kg witte asperges
 • 800 g krieltjes
 • 250 g gebraden beenham
 • 100 g boter of als je voor een veganistische keuze wilt gaan: Flora Plant
 • 5 g dragon
 • 5 g krulpeterselie
 • ½ citroen, sap en rasp
 • zout en peper

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175 ° Leg de beenham in het midden van de oven en bak deze afhankelijk van de dikte in 45-60 minuten gaar. Haal de beenham alvorens het serveren uit de oven en snijd in plakken.
 2. Halveer eventuele grote krieltjes en kook de krieltjes vervolgens in 15 minuten gaar. Giet af en doe de deksel terug op de pan.
 3. Schil en snijd de harde onderkant van de witte asperges en doe ze samen met de schillen en afsnijdsels in een ruime pan waarin ze in hun geheel plat kunnen liggen. Kook de asperges in ruim kokend water met een mespunt zout en de deksel op de pan 10 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in de pan nagaren.
 4. Snijd ondertussen de dragon en krulpeterselie fijn. Smelt Flora Plant in een steelpan op laag vuur en zet wanneer het geheel gesmolten is het vuur uit. Voeg citroensap en -rasp en de fijngesneden kruiden toe aan de pan en breng op smaak met zout en peper.
 5. Leg op ieder bord 2-3 plakken beenham en verdeel hier de witte asperges en aardappeltjes over. Giet tot slot de kruidenbotersaus over de asperges en serveer direct.

klassieke asperges