Vorig jaar zomer waren ze er ineens. Zoemend om mijn hoofd. Dartelend boven de aarde van een paar van mijn geliefde planten. En dood in de vensterbank (thank god). Waren het fruitvliegjes? Nope, het waren (zijn!) rouwvliegjes. Kleine monsters die het blijkbaar leuk vinden om mijn urban jungle om zeep te helpen. Maar dat zal ze berouwen want ik ga 100% de strijd met ze aan. Teisteren die donderstenen jouw groen ook? Wie weet heb je dan iets aan deze tips, om rouwvliegjes in je planten te bestrijden.

De rouwvlieg staat ook wel bekend als rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg. Het zijn hele kleine zwarte vliegjes die leven van allerlei plantaardig materiaal. Dol zijn ze op de aarde van kamerplanten en de vochtige wortels van jouw planten. Een volwassen rouwvliegje herken je als ‘dansend’ zwart vliegje boven de potgrond. En is de besmetting wat erger, dan zie je ze doodleuk op verschillende plekken in de aarde bivakkeren. Bij een gietbeurt schrikken ze even op, om vervolgens weer ongestoord verder te kuieren. Het schijnt dat je rouwvliegjes vaak in huis haalt via nieuwe potgrond, waarin larven of eitjes van rouwvliegen zitten.

15x erwtenplant inspiratie + verzorgingstips

Verwar rouwvliegjes niet met fruitvliegjes

Vaak denken mensen dat ze last hebben van fruitvliegjes, terwijl het rouwvliegjes blijken te zijn. Een fruitvliegje heeft een dikker lijfje, is lichtbruin van kleur en heeft – met het blote oog eigenlijk niet te zien – rode ogen. Je ziet ze vooral bij de groenbak en fruitschaal. Een rouwvliegje is zwart en heeft een slanker postuur. Je vindt ze vooral in de buurt van… planten.

Van kwaad tot erger

Laatst kwam ik bij mijn nicht en bij haar prachtige graslelies in grote glazen augurkenpotten zag ik ze in grote getalen. Het leek er wel het rouwvliegjes clubhuis!

“O joh, die doen niks. Ze zijn hoogstens een beetje irritant.” zei mijn nicht.

Maar niets is minder waar. Een rouwvliegjes besmetting is “gevaarlijk” en gaat van kwaad tot erger. Een rouwvliegje blijft slechts 2 dagen in leven, maar de vrouwtjes leggen zo’n 200 larven per keer in je potgrond. En dan gaat het los… De larven voeden zich namelijk met de wortels van jouw plant en je begrijpt, die gaat er uiteindelijk aan onderdoor. Rouwvliegjes bestrijden, dat is het devies!

Monstera plant

Voorkomen van rouwvliegjes

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus hier volgen eerst een paar tips om rouwvliegjes te voorkomen:

 1. Geef niet teveel water. Te natte aarde is namelijk een  fijne plek voor rouwvliegjes om eitjes in te leggen. Ook van langdurig natte wortels worden de beestjes erg blij.
 2. Het beste is om planten in potten met een drainage gat in de bodem te plaatsen, zodat het overtollige vocht weg kan. Of anders een kunststof binnenpot met gaatjes. Bij mij lukt dat overigens lang niet altijd. Net als mijn nicht vind ik vind potten van glas heel erg mooi. Maar de kans bestaat dan wel dat dit het honk van rouwvliegjes wordt. Op de foto hierboven zie je de Monstera van mijn broer. We hebben ‘em net in een nieuwe pot gezet en verse aarde. Zo zie je maar, een pot met gat hoeft niet lelijk te zijn!
 3. Verwijder dode plantenresten, de vliegjes leggen graag hun eitjes in een humusrijke grond.
 4. Check voordat je een nieuwe plant koopt of deze niet al besmet is met vliegjes. Dit kun je eenvoudig doen door de pot een beetje te schudden. Als er namelijk één plant in je huis besmet is, zullen anderen snel volgen door de grote hoeveelheid eitjes die de rouwvliegjes produceren.
 5. Wat je ook kunt doen is een laagje zand over de bovenste laag van de aarde strooien. Dat ziet er best heel vrolijk en zomers uit. En je slaat gelijk twee vliegen in één klap, want rouwvliegjes vinden dat zand aan hun voeten maar helemaal niets.

Monstera stekken? Als ik het kan…

Rouwvliegjes bestrijden – 10 tips

 1. Zet besmette planten apart: door de besmette planten weg te halen uit de ruimte met de overige planten, kun je voorkomen dat de gezonde planten ook besmet worden.
 2. Laat de aarde uitdrogen: de rouwvliegjes houden van natte en vochtige aarde. Door de aarde uit te laten drogen (zonder dat de plant doodgaat natuurlijk), kun je de overlast verminderen.
 3. Planten verpotten: haal de aangetaste planten uit hun pot, maak de wortels goed schoon, sop de pot uit en zet dan de plant in nieuwe potgrond.
 4. Potgrond in de magnetron: zoals ik al zei, de larven van rouwvliegjes zitten vaak al in de aarde als je deze koopt. Het schijnt dat vroeger potgrond vergast werd voordat ze in de verkoop ging. Dit mag niet meer i.v.m. het milieu. Maar hier is een eenvoudige huis-tuin-en-keuken oplossing voor: doe de aarde een minuut op vol vermogen in de magnetron! Dit helpt al het zichtbare en onzichtbare (on)gedierte om zeep.
 5. Pokon adviseert een aantal bestrijdingsmiddelen. Zoals “Pokon Tegen Insecten en Kevers Compost” en “Pokon Bio Bladinsecten Capsules”. Ik heb hier zelf overigens geen ervaring mee.
 6. Waar ik wel ervaring mee heb en wat naar mijn idee ook goed werkt is mierenpoeder. Door anti-mierenmiddel (ik heb EcoStyle uitgeprobeerd) over de potgrond strooien overleeft de larve het niet en kan de rouwvlieg zich niet verspreiden/vermenigvuldigen.
 7. Koop aaltjes oftewel nematoden. Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes. Voeg wat ‘poeder’ toe aan het water in je gieter, en geef de planten water. De aaltjes eten de larven op en zodra er geen alven meer zijn, sterven de aaltjes af omdat ze geen voeding meer hebben. Hier te koop!
 8. Ik ben groot fan van de gele plakstrips of vangplaten. De volwassenen rouwvliegjes voelen zich aangetrokken tot de gele kleur en komen vast te zitten op de plakstrip. Het aantal nieuwe larven neemt hierdoor natuurlijk af. Hier te koop!
 9. Een goedkope en natuurlijke manier om rouwvliegen te bestrijden is met kaneel. Het is een eenvoudig recept: voeg 2 eetlepels kaneel poeder toe aan 1 liter gekookt water. Laat het water afkoelen en giet het dan in een gieter. Geef de plant nu water met de kaneel mix. Deze tip heb ik ook zelf niet uitgeprobeerd. Mocht jij hier baat bij hebben, laat het me weten!
 10. Verder kom ik deze tip nog tegen: “Over mijn besmette plant giet ik een half glas cola. Ik heb nu 3 keer rouwvliegjes in een aantal planten gehad, telkens ben ik er binnen een paar weken vanaf.” Ik weet dat cola vele wonderen kan verrichten, maar zou dit ook werken?

Schone lucht in huis met de graslelie (+ lekker veel inspiratie)

Meer tips?

Heb je ook last van die vervelende rouwvliegjes? Dan heb je hopelijk iets aan bovenstaande tips. Of weet jij nog meer manieren om rouwvliegjes te bestrijden, dan lees ik ze graag!

vliegjes in je plant