Dat kamerplanten goed voor je zijn, dat is inmiddels wel bekend. Maar wist je ook dat sommige planten écht wonderen verrichten voor de luchtkwaliteit in huis? De graslelie (oftewel de Chlorophytum comosum) is er zo eentje.

Mijn nicht, die kan er wat van. Waar ik ook kijk bij haar in huis, er staan frisse, groene, gezonde planten. Allemaal in mooie potten, van porselein, keramiek en oude emaille pannetjes tot aan ogenschijnlijk simpele, glazen potten. Sommigen planten zijn gekocht, maar de meeste heeft ze zelf gestekt. “Dat kan jij ook Bon, neem dat takje van die graslelie maar mee naar huis.” De graslelie is een van de makkelijkst in leven te houden planten en hij houdt de lucht in je huis ook nog eens schoon.

graslelie in huis

Lees ook: wooninspiratie voor de allerleukste bloempotten

plantenpotten met gezichtjes

Een plant die de lucht zuivert?

De graslelie staat echt bekend om haar luchtzuiverende kwaliteiten en is in staat om toxische stoffen uit de lucht op te nemen.Volgens de NASA haalt de graslelie met gemak 95% slechte stoffen als benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en nitraten uit de lucht. Daarna begint hij aan chemische stoffen die in tapijten, isolatiemateriaal, schoonmaakmiddelen en kopieerinkt zitten.

graslelie voor schone lucht

In het Engels wordt deze plant trouwens spider plant genoemd. Niet omdat hij spinnen aantrekt hoor, maar vanwege de uitlopers met bloemen en mini-plantjes. Als ik onderstaande foto zie begrijp ik de naam spinnenplant ook wel.

verzameling graslelie planten

De graslelie is makkelijk te stekken

Het is een kwestie van de nieuwe plantjes van een uitloper verwijderen en eerst in een glas water laten wortelen of meteen in de vochtige aarde zetten, dit mislukt eigenlijk nooit. Je moet wel even wachten met het verwijderen van de nieuwe plantjes totdat er al wat wortels aan zitten en de bladeren 5 tot 7 cm lang zijn.

graslelie stekken

Van mijn nichts graslelie neem ik een flinke spriet mee met daaraan 3 miniplantjes. Eenmaal thuis gekomen vul ik drie potjes met kamerplantaarde en daar doe ik “de baby’s” in. Ik geef wat water en dan is het een kwestie van lief zijn. Voor de verzorging van deze sprietplant heb je overigens echt geen groene vingers nodig. Het liefst wil hij zo’n twee keer per week wat water. Maar vergeet je hem een tijdje, dan ziet hij dat door de vingers en zuivert jouw lucht in huis zonder morren door.

zuiver de lucht met de graslelie

Tips voor de graslelie

Er zijn wel 65 verschillende soorten graslelies, deze komen hoofdzakelijk in de tropen voor. In Noordwest en Midden-Europa komen slechts 2 soorten voor aldus Wikipedia.

De plant kan zowel zonnig staan (geen volle zon) als in de schaduw (voorkeur voor de schaduw). Je kunt hem in de zomer zelfs buiten zetten. Hij verdraagt ook lagere temperatuur maar lager dan 10°C remt de groei. Als de bladeren wat bruine randjes krijgen dan is de luchtvochtigheid wat te laag.

O ja, de graslelie is een ideale hangplant…

spider plant