De meest voorkomende plant bij mij in huis is de prayer plant. Ook wel de gebedenplant in gewoon Nederlands. de officiele naam van deze plant is de Maranta. De plant komt oorspronkelijk uit de jungle van Brazilie. Daar zie je metershoge varianten. Met deze verzorgingstips lukt dat mij misschien ook! 

prayer plant op kast

Waarom zo’n gekke bijnaam?

De Maranta wordt dus ook wel de prayerplant genoemd. En dat is niet zomaar. De bladeren van deze plant bewegen! En echt niet zo’n klein beetje ook. Als het stil is in huis, hoor ik de bladeren ritselen. In de avond, als het donker wordt, rolt de plant zich als het ware op. De bladeren bewegen naar boven en klappen een beetje dicht, als biddende handen. Zo bijzonder. Kijk hier hoe dat er uit ziet.

DIY: stock tank pool in je tuin

Er doet een nieuwe trend de ronde in Pinterest land! Namelijk die van de stock tank pool. De wat?! Hoor ik je denken... Ik ga het je uitleggen. En laten zien natuurlijk. In de VS wordt een stock tank al heel veel jaren ingezet. Niet als pool, maar als drinkbak, voor...

DIY: gallery wall maken (+ tips & inspiratie)

Mijn glad gestucde muren kijken me al een tijdje vragend aan: zeg, zou je niet eens een keertje een spijkertje in ons rammen? Lastig... al een paar jaar houd ik ze strak, leeg en ongeschonden. Vlekjes poets ik grondig weg en oneffenheden werk ik zorgvuldig bij....

DIY | bohemian spiegels maken

Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar...

DIY | Bloemen drogen voor een superschatting droogbloemenboeket

Droogbloemen zijn terug van weggeweest. Ook ik heb toegegeven aan deze trend, want hoe gezellig is zo'n bosje! Ik kocht een paar bosjes droogbloemen bij het tuincentrum. Best aan de prijs, maar ach, dacht ik, zo'n bosje droogbloemen blijft vast lang mooi. Daar had ik...

DIY | terracotta potjes dierenprint

Terracotta potjes. Ze zijn kaal al leuk, maar met een dierenprintje nog veel leuker! Tijdens het opruimen kom ik er een paar tegen die ideaal zijn voor de stekjes die nodig verpot moeten worden. Ik ga de potjes pimpen met dierenprints. Deze DIY is echt supersimpel en...

Bartholomeo Maranta

Deze plant heet niet zomaar een Maranta. Hij is vernoemd naar Bartholomeo Maranta, een Italiaanse arts en botanist. De bladen zijn donkergroen, met hele mooie donkerroze nerven. Het is een bloeiende plant. Eens in de zoveel tijd zitten er prachtige wit-paarse bloemetjes in. 

nerf prayer plant

Marantaceae familie

De gebedenplant is lid van de Marantaceae familie. Ieder familielied heeft een ander bladpatroon, waaraan je ze kunt herkennen. De Maranta Kerchoveana heeft bijvoorbeeld 10 vlekken op ieder blad. Daarom heeft deze als bijnaam de 10-geboden plant. Een religieuze familie planten dus.

Trouwens ook qua voortplanting, dan doen ze heel gemakkelijk 😉

 Verzorgingstips voor de prayer plant 

De prayer plant is echt geen ingewikkelde plant om te verzorgen. Waar je wel op kunt letten: 

  De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Hij is dus fan van de plantensproeier. 

  Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. En ook niet boven een radiator, want daar is de luchtvochtigheid laag.

  Geef de plant wat vaker, kleine beetjes water. De potgrond mag lekker vochtig zijn. Krult het blad om of wordt het blad geel? Dan meer water geven!

  Eens in de 2 jaar verpotten, liefst in het voorjaar. 

Prayer plant stekken?

Ik zei het al, dat gaat heel gemakkelijk. Daarom heb ik er dus zoveel! De bladeren groeien aan stengels. Die moet je eerst dus wel even laten groeien. Aan die stengels zitten knobbels. Knip een stengel met 2 a 3 bladeren af boven zo’n knobbel. Zet dit in een glaasje met water, zorg dat de knobbel onder water zit, daar groeien de wortels uit. Zijn de wortels goed gegroeid, dan plant je ze in een pot met lekker vochtige aarde. 

prayer plant stek
prayer plant stek met wortel