De meest voorkomende plant bij mij in huis is de prayer plant. Ook wel de gebedenplant in gewoon Nederlands. de officiele naam van deze plant is de Maranta. De plant komt oorspronkelijk uit de jungle van Brazilie. Daar zie je metershoge varianten. Met deze verzorgingstips lukt dat mij misschien ook! 

prayer plant op kast

Waarom zo’n gekke bijnaam?

De Maranta wordt dus ook wel de prayerplant genoemd. En dat is niet zomaar. De bladeren van deze plant bewegen! En echt niet zo’n klein beetje ook. Als het stil is in huis, hoor ik de bladeren ritselen. In de avond, als het donker wordt, rolt de plant zich als het ware op. De bladeren bewegen naar boven en klappen een beetje dicht, als biddende handen. Zo bijzonder. Kijk hier hoe dat er uit ziet.

Plantenpot van tegels | zo maak je ‘em

Wil je een originele plantenpot en heb je toevallig nog wat tegeltjes liggen? Dan is deze DIY echt iets voor jou. In dit artikel wat fijne tegel inspiratie en de werkwijze voor de plantenpot van tegels. Tegels, we love them. En lang niet alleen voor het betegelen van...

Budget DIY met Action schaaltjes

Op social media komt de ene na de andere DIY voorbij. Sommige zijn zo leuk dat wij ze natuurlijk moeten uitproberen. Iets wat je nu veel op TikTok ziet zijn DIY's met Action materialen. Vaak lekker goedkoop dus! Wij hebben er 1 uitgeprobeerd waar je twee kommen voor...

DIY | Terracotta decoratie on a budget

Een tijd geleden verscheen er op One Hand in my Pocket een DIY plantenpotjes schilderen. Dat was toen al super leuk en het is nu weer helemaal in! Op TikTok en Instagram zijn er regelmatig video's te zien van potten, vazen en andere decoratie stukken die gepimpt...

DIY: 5x creatief met een oude koffer

Met het opruimen van de zolder, schuur of berging kom je nog wel eens iets tegen. Een oude koffer bijvoorbeeld. En dan bedoelen we echt een oude koffer. Niet één met wieltjes, een cijferslot en 5 verschillende opbergvakken. Maar een eigenlijk onpraktische koffer met...

DIY | Valentijn cadeau

Nog een paar dagen en dan staat Valentijn weer voor de deur. You either hate it or you love it. Sommigen vinden het commerciële onzin en anderen pakken uit met romantische cadeaus. Wij zien het als een goed excuus om jezelf te verwennen, uit eten te gaan of cadeaus te...

Bartholomeo Maranta

Deze plant heet niet zomaar een Maranta. Hij is vernoemd naar Bartholomeo Maranta, een Italiaanse arts en botanist. De bladen zijn donkergroen, met hele mooie donkerroze nerven. Het is een bloeiende plant. Eens in de zoveel tijd zitten er prachtige wit-paarse bloemetjes in. 

nerf prayer plant

Marantaceae familie

De gebedenplant is lid van de Marantaceae familie. Ieder familielied heeft een ander bladpatroon, waaraan je ze kunt herkennen. De Maranta Kerchoveana heeft bijvoorbeeld 10 vlekken op ieder blad. Daarom heeft deze als bijnaam de 10-geboden plant. Een religieuze familie planten dus.

Trouwens ook qua voortplanting, dan doen ze heel gemakkelijk 😉

 Verzorgingstips voor de prayer plant 

De prayer plant is echt geen ingewikkelde plant om te verzorgen. Waar je wel op kunt letten: 

  De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Hij is dus fan van de plantensproeier. 

  Een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. En ook niet boven een radiator, want daar is de luchtvochtigheid laag.

  Geef de plant wat vaker, kleine beetjes water. De potgrond mag lekker vochtig zijn. Krult het blad om of wordt het blad geel? Dan meer water geven!

  Eens in de 2 jaar verpotten, liefst in het voorjaar. 

Prayer plant stekken?

Ik zei het al, dat gaat heel gemakkelijk. Daarom heb ik er dus zoveel! De bladeren groeien aan stengels. Die moet je eerst dus wel even laten groeien. Aan die stengels zitten knobbels. Knip een stengel met 2 a 3 bladeren af boven zo’n knobbel. Zet dit in een glaasje met water, zorg dat de knobbel onder water zit, daar groeien de wortels uit. Zijn de wortels goed gegroeid, dan plant je ze in een pot met lekker vochtige aarde. 

prayer plant stek
prayer plant stek met wortel