Net als heeeel veel andere Haarlemmers, kom ik graag bij Mabrouk op de Botermarkt. Dit kleine winkeltje is een soort schatkamer voor mensen die van lekker eten houden. Ieder hoekje en gaatje is benut met exotische blikjes, potten en heel veel lekkere borrelhapjes. 1 van mijn favorieten: edamame bonen. Die kan je extra lekker maken met een Airfryer.

Gezond? Ja, maar eerst verhitten! 

Edamame bonen zitten vol eiwitten, vezels en vitaminen. Gezond dus. Maar niet als je ze rauw eet. In rauwe bonen zit lectine, een giftige stof. Slecht voor je darmen en je nieren. Goed verhitten dus om te profiteren van al het goede (mangaan, selenium, koper, kalium, fosfor, magnesium, ijzer, calcium, vitamine B6, foliumzuur, riboflavine (B2), thiamine (B1) én vitamine K) en om het slechte onschadelijk te maken. Dat lukt perfect in de Airfryer. 

edamame bonen ongepeld

Ingrediënten edamame bonen uit de Airfryer

  • edamame bonen (diepvries) 
  • een klein beetje olie 
  • (gekruid) zout
  • sojasaus (ik gebruik met minder zout)
  • extra optie: geroosterd sesamzaad

Bereiden edamamebonen uit de airfryer

Vet een ovenvaste schaal of bordje in met wat olie, leg de edamame bonen er gelijkmatig op en hussel er nog wat olie doorheen. Strooi er wat (gekruid) zout over. Zet de Airfryer op 200ºC en gril de boontjes 8-10 minuten. Hussel ze tussentijds een keertje om. Bestrooi ze eventueel met wat geroosterd sesamzaad en serveer met een beetje sojasaus. Smullen!

Ook op deze plank: een stukje pate met gedroogde tomaatjes van de biologische slager op de botermarkt, met een lekker vers stokbroodje. Aioli met saffraan van Mabrouk (te lekker!) en makreelsalade met roedjak van Mabrouk. Die laatste is licht pittig, moet je van houden (en dat doe ik).

Wat drink je nou bij zo’n borrelhap? Wat dacht je van een lekkere GT: https://www.onehandinmypocket.nl/2018/08/04/gin-tonic-met-vijg/

geroosterde edamame bonen