De deur uitgaan zonder iPhone, dat kan ik al jaren niet meer. En niet eens persé om “always-on” te zijn, maar vooral omdat ik overal maar foto’s van wil maken. Dit doe ik voor de blogs op OHIMP, die ik graag volprop met foto’s. Maar ook omdat ik alle gemaakte (foto)herinneringen graag wil bewaren. Nu staan er op mijn iPhone 11 Pro Max ruim 35.000 foto’s, dus je zou zeggen: hoe ziet zij door de bomen het bos nog?! Voor het foto’s zoeken op de iPhone, daar heb ik drie handige tips voor. 

Als groot Apple fan ben ik bijna altijd wel in het bezit van het nieuwste model iPhone. Dat doe ik dus voornamelijk om de lenzen die telkens maar verbeteren. Maar het echte geheim van iPhone fotografie zit hem eigenlijk niet eens in de kracht van de lens. Het zit hem meer in de creativiteit van de fotograaf en zijn of haar kunde om een leuke/goede compositie te bedenken.

Mooie foto’s ongeacht het model iPhone

Met elk model iPhone kun je dus prachtige foto’s maken, of dat nu een iPhone 6, een iPhone 11 of een iPhone SE 2 is.

Laatstgenoemde is trouwens het meeste recente toestel van Apple en ook nog eens de best betaalbare optie. Ook heeft de iPhone SE 2 het beste “single camera-systeem” van alle iPhones tot nu toe en beschikt hij over die portretmodus functie.

Tip 1 | Foto’s zoeken op de iPhone via jaren – maanden – dagen

Als je de fotobibliotheek op je iPhone opent zie je helemaal onderin 4 verschillende buttons. Laten we beginnen bij de linker: bibliotheek. Als je daarop klikt zie je weer 4 verschillende buttons: jaren, maanden, dagen, alle foto’s. Als je op “jaren” klikt kun je per jaar zoeken naar door jou gemaakte foto’s.

Even een voorbeeld:

ik zoek naar de foto’s die ik in 2018 heb gemaakt, toen ik het interieur van ons strandhuisje heb veranderd. Dan klik ik op bibliotheek-jaren-2018 en scroll zo via de verschillende maanden heel gemakkelijk naar de betreffende foto’s <fotovoorbeeld>. Vervolgens klik ik op het fotomap en krijg ik alle foto’s uit die periode te zien.

Het juiste matras kiezen? Dit is mijn gouden tip

Dat het ene matras de andere niet is, dat heb ik de afgelopen periode aan den lijve mogen ondervinden. Maar na een hoop gebroken nachten en pijnlijke rugmomenten heb ik nu eindelijk het juiste matras gevonden! Dat wil jij vast ook. Daarom deel ik graag mijn gouden tip...

30x de allerleukste buitendouche

Ben jij van plan om een buitendouche in je tuin te maken? Dan bieden deze ruim 30 voorbeelden je vast een hoop inspiratie. Stel je hebt een tuin. En stel het is een warme zomerdag. Dan is het toch fantastisch om tussendoor even onder je eigen buitendouche te stappen?!...

Hood-in-hob, ons nieuwe ETNA keukensnufje

YES! Onze verbouwing is klaar!  Nou ja... zo goed als klaar. De keuken is in ieder geval helemaal ready om flink in gebruik genomen te gaan worden. Een van onze nieuwste keukensnufjes is de ETNA hood-in-hob inductie kookplaat. Wat dat is en waarom het zo handig is?...

Een bohemian tuin? Zo maak je ‘em

Op een mooie zaterdagochtend komen Judith en Bennie aangefietst. Judith heeft haar grijze werkoverall aan en Bennie heeft zijn schepje in z'n hand. "Wat gaan jullie doen?" vraag ik.  "Wij komen je helpen in de tuin!" Wat gezellig, een dagje tuinieren met Judith en...

5x wooninspiratie voor de winter

Zodra de dagen weer korter worden begint het verlangen naar het cocoonen in huis te groeien. Ben jij ook al aan het nadenken over winterstyling voor jouw huis? Ik heb 5x wooninspiratie voor de winter op een rijtje gezet, wie heb jij er ook iets aan. Ook al vind ik de...

DIY: gallery wall maken (+ tips & inspiratie)

Mijn glad gestucde muren kijken me al een tijdje vragend aan: zeg, zou je niet eens een keertje een spijkertje in ons rammen? Lastig... al een paar jaar houd ik ze strak, leeg en ongeschonden. Vlekjes poets ik grondig weg en oneffenheden werk ik zorgvuldig bij....

Woontip | kies de juiste prullenbak

Wist je dat niet iedere prullenbak voor elke ruimte geschikt is? Ik had geen idee en ik denk met mij velen niet. Daarom even wat handige woontips over de juiste prullenbak. Op het moment van schrijven van dit artikel is ons huis een grote bouwput. We zitten namelijk...

Wooninspiratie | 20x een gallery wall op een roze muur

Roze zie je op dit moment overal terug: in de mode, maar ook in het interieur. Een roze muur, wie durft? De laatste tijd zie ik ook heel vaak een gallery wall op een roze muur. Ik heb 20 mooie voorbeelden uitgezocht, vind je het een leuke woontrend? Met een gallery...

DIY | bohemian spiegels maken

Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar...

Keuken moodboard | inspiratie voor onze nieuwe keuken

Het aftellen kan beginnen... nog 3 maanden voordat onze verbouwing start! Ik ben er helemaal vol van en de laatste weken denk ik dan ook aan niets anders. Hierbij een eerste aanzet tot ons keuken moodboard.  Op het moment van schrijven ben ik nog in afwachting van de...

Fashionpost 69 | de Fjällräven Kånken

Ik ga op reis en neem mee.... een Fjällräven Kånken! Daar bestaat geen enkele twijfel over. Al jaren is deze rugtas mijn favoriete reisaccessoire. Vanwege de leuke looks. Maar vooral ook vanwege de praktische opbergruimtes. Want een andere all-time favoriet...

Review | mijn favo Fjällräven outdoor jasje

Toen ik onlangs een week op citytrip in Innsbruck was, heb ik enorm veel plezier gehad van een Fjällräven outdoor jacket. Vooral omdat deze waterdicht is. Want het weer tijdens dit reisje, was niet echt om over naar huis te schrijven... Op de planning stonden...

Muggenbulten? 10x anti-jeuk tips

Muggen, ze hebben vast een nuttige rol in ons ecosysteem... Toch ben ik ze liever kwijt dan rijk. Moeten ze jou en/of je kinderen ook altijd hebben? Dit zijn 10 tips tegen jeukende muggenbulten die jou misschien kunnen helpen. Al van kleins af en ben ik een fanatieke...

Slaaptips | slapen met sokken en zuivere lucht

Slapen met sokken aan? Mia doet niet anders. Ik raad het altijd af want ik ben (was!) in de veronderstelling dat het slecht voor je was. Toch is dit niet helemaal waar... Mia heeft, net als ik, last van koude uiteindes. Onze neus, handen en voeten zijn al-tijd koud....

10 tips tegen de winterblues (en herfstdip)

De bladeren vallen van de boom, de wind giert om het huis en de dagen worden almaar korter. Het is herfst... Zie jij op tegen de donkere dagen? Misschien heb je wel wat aan deze 10 tips tegen de winterblues. Wist je dat ruim 1,2 miljoen mensen jaarlijks serieus last...

Stinkschoenen? Zo krijg je ze weer fris

We hebben er allemaal wel eens last van, stinkschoenen. Maar wat kun je ertegen doen? Ik heb 6 huis-, tuin en keukenoplossingen, die jouw schoenen weer als nieuw maken. De laatste hockeywedstrijd is gespeeld en terwijl ik Mia's tas openrits voor een "end-of-season...

Tixel behandeling | mijn ervaringen + eerste voor/na

Het gevecht tegen de tand des tijds, die ga je niet winnen. Maar je kunt je huid wel een handje helpen, om het proces te vertragen. Met een Tixel behandeling bijvoorbeeld. Ik onderging de treatment en ga je uitleggen wat het is, hoe het voelt en wat je kunt...

Vergeet Tinder, draag sieraden met smaragd

Al heel lang is smaragd een bekende, geliefde en gewilde steen. Alle grootse schatten uit de geschiedenis bevatten smaragden. En er wordt zelfs verteld, dat je door het dragen van sieraden met smaragd, de juiste partner vindt! Vergeet Tinder, doe jezelf gewoon wat...

Mijn 10 verzorgingstips voor lang haar

Het hebben van lang haar lijkt heel erg makkelijk. Maar wie lange haren heeft, weet dat het wel wat extra zorg en toewijding vereist. Dit zijn mijn persoonlijke verzorgingstips voor lang haar. Sommigen zullen inkoppertjes zijn. Mijn haar heeft er in ieder geval baat...

Edelsteen sieraden | werking en betekenis

Edelstenen sieraden heb je in allerlei soorten en maten. Maar wat maakt een sieraad met een edelsteen nou zo bijzonder? Allereerst zijn ze natuurlijk prachtig om te zien, maar wist je dat edelstenen een positieve invloed kunnen hebben op jouw welzijn? Al mijn hele...

Tip 2 | Een zoekopdracht invullen 

Een hele gemakkelijke functie die ik zelf pas onlangs heb ontdekt is de zoekfunctie. Je vindt deze optie helemaal linksonderaan als je de iPhone foto’s app opent.

Als je op het vergrootglas klikt kun je bovenin een zoekopdracht invoeren. Je vult hier locaties in waar je foto’s hebt gemaakt, maar ook thema’s en onderwerpen.

Bij ons strandhuisje bijvoorbeeld kan ik het niet laten om elke avond de zonsondergang te fotograferen, mits deze er is uiteraard. Stel ik wil alle zonsondergangen zien die in mijn 35.000 foto’s tellende fotobibliotheek staan. Dan ga ik als volgt te werk:

Ik tik op de zoekknop en vul “zonsondergang” in. Nu verschijnen daar al mijn (857!) zonsondergang foto’s. Als ik vervolgens op Toon alles klik worden alle 857 foto’s getoond. Dit werkt ook voor andere zoekopdrachten. Als ik Frankrijk invul krijg ik al mijn foto’s te zien die in Frankrijk gemaakt zijn. Maar ik kan ook 4 september invullen. Dan krijg ik alle foto’s te zien die ik ooit op 4 september (mijn verjaardag) heb gemaakt. 

foto's zoeken op de iPhone

Tip 3 | Albums aanmaken

Om foto’s te clusteren kun je ook albums aanmaken. Ik heb dit bijvoorbeeld gedaan van mijn vader en moeder, die kort geleden overleden zijn. Op deze manier heb ik van hun beiden eigenlijk een virtueel foto-album, dat ik altijd direct bij de hand heb. Ook heb ik een album aangemaakt met foto’s van belangrijke documenten zoals mijn rijbewijs en het paspoort van Mia en mijzelf. Dan heb ik die altijd paraat mocht het nodig zijn, en hoef ik niet eindeloos te zoeken.

Hoe maak je een album aan?

  • Selecteer de foto’s die je in een album wilt plaatsen
  • Klik op het pijltje omhoog linksonder
  • Klik op “zet in album”
  • Vervolgens kun je een nieuw album aanmaken of de foto’s plaatsen in een reeds aangemaakt album

Foto’s zoeken op de iPhone via Albums

Met albums kun je nog veel meer leuke dingen doen. Zo kun je – als je in het betreffende album op de 3 stipjes rechtsboven klikt – een terugblikfilm afspelen. Die maakt de iPhone van je foto’s in dat album, er wordt zelfs een muziekje bij afgespeeld. Die video kun je vervolgens weer bewaren in je iPhonebibliotheek. Maar ook streamen naar je AppleTV, mocht je die hebben.

Meer tips om foto’s te zoeken op de iPhone vind je ook hier.