De deur uitgaan zonder iPhone, dat kan ik al jaren niet meer. En niet eens persé om “always-on” te zijn, maar vooral omdat ik overal maar foto’s van wil maken. Dit doe ik voor de blogs op OHIMP, die ik graag volprop met foto’s. Maar ook omdat ik alle gemaakte (foto)herinneringen graag wil bewaren. Nu staan er op mijn iPhone 11 Pro Max ruim 35.000 foto’s, dus je zou zeggen: hoe ziet zij door de bomen het bos nog?! Voor het foto’s zoeken op de iPhone, daar heb ik drie handige tips voor. 

Als groot Apple fan ben ik bijna altijd wel in het bezit van het nieuwste model iPhone. Dat doe ik dus voornamelijk om de lenzen die telkens maar verbeteren. Maar het echte geheim van iPhone fotografie zit hem eigenlijk niet eens in de kracht van de lens. Het zit hem meer in de creativiteit van de fotograaf en zijn of haar kunde om een leuke/goede compositie te bedenken.

Mooie foto’s ongeacht het model iPhone

Met elk model iPhone kun je dus prachtige foto’s maken, of dat nu een iPhone 6, een iPhone 11 of een iPhone SE 2 is.

Laatstgenoemde is trouwens het meeste recente toestel van Apple en ook nog eens de best betaalbare optie. Ook heeft de iPhone SE 2 het beste “single camera-systeem” van alle iPhones tot nu toe en beschikt hij over die portretmodus functie.

Tip 1 | Foto’s zoeken op de iPhone via jaren – maanden – dagen

Als je de fotobibliotheek op je iPhone opent zie je helemaal onderin 4 verschillende buttons. Laten we beginnen bij de linker: bibliotheek. Als je daarop klikt zie je weer 4 verschillende buttons: jaren, maanden, dagen, alle foto’s. Als je op “jaren” klikt kun je per jaar zoeken naar door jou gemaakte foto’s.

Even een voorbeeld:

ik zoek naar de foto’s die ik in 2018 heb gemaakt, toen ik het interieur van ons strandhuisje heb veranderd. Dan klik ik op bibliotheek-jaren-2018 en scroll zo via de verschillende maanden heel gemakkelijk naar de betreffende foto’s <fotovoorbeeld>. Vervolgens klik ik op het fotomap en krijg ik alle foto’s uit die periode te zien.

Wooninspiratie | 20x een gallery wall op een roze muur

Roze zie je op dit moment overal terug: in de mode, maar ook in het interieur. Een roze muur, wie durft? De laatste tijd zie ik ook heel vaak een gallery wall op een roze muur. Ik heb 20 mooie voorbeelden uitgezocht, vind je het een leuke woontrend? Met een gallery...

DIY | bohemian spiegels maken

Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar...

Keuken moodboard | inspiratie voor onze nieuwe keuken

Het aftellen kan beginnen... nog 3 maanden voordat onze verbouwing start! Ik ben er helemaal vol van en de laatste weken denk ik dan ook aan niets anders. Hierbij een eerste aanzet tot ons keuken moodboard.  Op het moment van schrijven ben ik nog in afwachting van de...

Wooninspiratie | koningsblauw in je interieur

Blauw blijkt wereldwijd de meest populaire en meest gedragen kleur. Ook in het interieur is blauw erg populair, zoals je kunt zien in deze ruim 20 interieur foto's. Vooral koningsblauw heeft mijn hart veroverd. Heb jij al blauwe items in je interieur? Van aardetinten...

Weekend finds #26 | 20x kleurrijke wooninspiratie

Terwijl ik dit schrijf ben ik in afwachting van de aannemer. Want.. wij gaan verbouwen! Als het goed is, want er moet nog wel het een en ander gebeuren. Daarover dus hopelijk snel meer. Maar ondertussen dompel ik me vast volop onder in kleurrijke wooninspiratie. Check...

DIY | kandelaar Yin Yang

Met de pas ingestelde avondklok zijn de kaarsen niet aan te slepen bij ons thuis. We doen er alles aan om het zo gezellig mogelijk te maken. Inmiddels hebben wij heel veel kaarsen, maar geen kandelaars meer om ze in te zetten. En even snel naar de winkel kan ook niet...

Gedroogde berenklauw als woondecoratie

Bij het horen van BERENKLAUW schiet menigeen in de stress. Want... supergiftig! En als je ze plukt, kun je hele nare brandwonden oplopen. Toch doet de gedroogde berenklauw het heel erg goed als woonaccessoire. En wist je dat de gedroogde berenklauw gewoon veilig te...

De voordelen van een flanellen dekbedovertrek

In de wintermaanden breng ik heel wat meer tijd door in mijn bed dan in de zomer. Heerlijk vind ik het, wegkruipen onder mijn flanellen dekbedovertrek, serietje aan, pot thee binnen handbereik. Flanel heb ik eigenlijk pas sinds kort ontdekt. Maar nu ik er eenmaal...

Weekend finds 25 | lockdowntips, tegeltafeltjes en meer…

Het is weer eens tijd voor een gezellige "Weekend Finds"! Wist je trouwens dat dit een van de best gelezen/bekeken rubrieken op OHIMP is? In deze artikelen verzamel ik een stuk of 10 foto's die me inspireren. Interieur, DIY, tattoos... van alles komt er aan bod. Deze...

Inspiratie en verzorgingstips voor de Hoya Carnosa Tricolor (wasbloem)

Wij hebben weer een nieuwe plant aan onze urban jungle toegevoegd! Nou ja, plant... het is nog een baby-tje. De Hoya Carnosa Tricolor, ook wel de wasbloem genoemd. Ik heb me goed ingelezen hoe hem tot een prachtig volwassen exemplaar te laten volgroeien. Dit zijn de...

Laserontharing | dit zijn de voordelen (en 1 nadeel)

Na de afgelopen zomer ben ik eraan begonnen: laserontharing. Nooit meer scheren, nooit meer ingegroeide haartjes. Ik hoef je niet te vragen of dit ook iets voor jou is, want dat is het! Lees hier álle voordelen. En ok ok, ook één (verwaarloosbaar) nadeel. → Wat is...

Fashionpost #68 | 5x huispakken inspiratie (voor binnen én buiten)

Huispakken, slappe broeken, jogging outfits, geklede pyjama's, lounge wear, corona outfits... hoe je het ook wilt noemen, ik hou van dit soort comfy kleding. En met mij velen! Door de COVID pandemie zie je ook steeds vaker mensen buiten in huispakken een ommetje...

Fashionpost #67 | de zegelringen trend

Zegelringen voor dames zijn helemaal de trend op dit moment. Vooral als je een zegelring combineert met een heleboel andere ringen. Je kunt hierbij helemaal los gaan en een ware "ring-party" creëren. Ik heb wat fijne inspiratie voor je uitgezocht. Maar laat ik...

5x tips tegen oogrimpels

Je ogen zijn de spiegels van je ziel. En ja, daar horen ook de fijne en gelijktijdig minder fijne rimpels bij. Met het verstrijken der jaren kunnen deze rimpels misschien zelfs wel een doorn in het oog worden. Voor diegene deel ik hier mijn 5 persoonlijke tips tegen...

Fashionpost #66 | Dit zijn mijn 3 zero feel ondergoed tips

Die bonnetjes in nieuwe kleding, je kent ze wel. Die lange flappen in je zij of die harde labels in je nek. Die knip ik er altijd uit, gelijk. Waar ik ook niet goed tegen kan, dat zijn knellende BH’s of beugels in BH’s. Zodra het maar even kan – en geef toe, met de...

Fashionpost #65 | 3x winterjassen trends

Het is weer zover: de zon gaat schuil achter grijze wolken en de wind steekt de kop op. Herfst. Winter! Persoonlijk heb ik daar geen enkele moeite mee, want dan kan ik mij buiten weer heerlijk hullen in mutsen, sjaals en warme winterjassen. Ben jij benieuwd wat de...

Shoptip | duurzame webwinkel Bewust Puur

Dat het shoppen van duurzame, biologische en natuurlijke producten alleen gedaan wordt door geitenwollensokken types behoort inmiddels allang tot een grijs verleden. Althans, in mijn beleving. Ik gebruik steeds vaker natuurlijke producten, voor mijn voeding en...

Mama Mia test: WECOLOUR haarverf (mét grijsdekking… echt!)

Al jarenlang verf ik mijn eigen haar. Meestal (= eigenlijk altijd wel) met een pakje dat ik bij de drogist heb gekocht. Aan die pakjes kleven behoorlijk wat nadelen. Want: ze zijn niet goed voor mijn haar (veel te agressief) en bovendien is de grijsdekking ver te...

Mama Mia test: 3x MGC Derma huidverzorging

Nu de zon zich vaker laat zien is het tijd om weer extra aandacht aan huidverzorging te besteden en wat vaker te smeren met producten die bescherming bieden. Mia en ik proberen 3 producten van MGC Derma en vertellen je er hier meer over.MGC Derma is sinds 2018 een...

Fashionpost 64: welcome back – gouden oorringen

Is goud helemaal jouw ding? Dan is de gouden oorringen trend jou misschien wel op het lijf geschreven. Eigenlijk zijn oorringen zijn nooit helemaal uit het modebeeld verdwenen, maar de komende seizoenen nemen ze wel flink in omvang toe. Niet alleen oversized, maar...

Tip 2 | Een zoekopdracht invullen 

Een hele gemakkelijke functie die ik zelf pas onlangs heb ontdekt is de zoekfunctie. Je vindt deze optie helemaal linksonderaan als je de iPhone foto’s app opent.

Als je op het vergrootglas klikt kun je bovenin een zoekopdracht invoeren. Je vult hier locaties in waar je foto’s hebt gemaakt, maar ook thema’s en onderwerpen.

Bij ons strandhuisje bijvoorbeeld kan ik het niet laten om elke avond de zonsondergang te fotograferen, mits deze er is uiteraard. Stel ik wil alle zonsondergangen zien die in mijn 35.000 foto’s tellende fotobibliotheek staan. Dan ga ik als volgt te werk:

Ik tik op de zoekknop en vul “zonsondergang” in. Nu verschijnen daar al mijn (857!) zonsondergang foto’s. Als ik vervolgens op Toon alles klik worden alle 857 foto’s getoond. Dit werkt ook voor andere zoekopdrachten. Als ik Frankrijk invul krijg ik al mijn foto’s te zien die in Frankrijk gemaakt zijn. Maar ik kan ook 4 september invullen. Dan krijg ik alle foto’s te zien die ik ooit op 4 september (mijn verjaardag) heb gemaakt. 

foto's zoeken op de iPhone

Tip 3 | Albums aanmaken

Om foto’s te clusteren kun je ook albums aanmaken. Ik heb dit bijvoorbeeld gedaan van mijn vader en moeder, die kort geleden overleden zijn. Op deze manier heb ik van hun beiden eigenlijk een virtueel foto-album, dat ik altijd direct bij de hand heb. Ook heb ik een album aangemaakt met foto’s van belangrijke documenten zoals mijn rijbewijs en het paspoort van Mia en mijzelf. Dan heb ik die altijd paraat mocht het nodig zijn, en hoef ik niet eindeloos te zoeken.

Hoe maak je een album aan?

  • Selecteer de foto’s die je in een album wilt plaatsen
  • Klik op het pijltje omhoog linksonder
  • Klik op “zet in album”
  • Vervolgens kun je een nieuw album aanmaken of de foto’s plaatsen in een reeds aangemaakt album

Foto’s zoeken op de iPhone via Albums

Met albums kun je nog veel meer leuke dingen doen. Zo kun je – als je in het betreffende album op de 3 stipjes rechtsboven klikt – een terugblikfilm afspelen. Die maakt de iPhone van je foto’s in dat album, er wordt zelfs een muziekje bij afgespeeld. Die video kun je vervolgens weer bewaren in je iPhonebibliotheek. Maar ook streamen naar je AppleTV, mocht je die hebben.

Meer tips om foto’s te zoeken op de iPhone vind je ook hier.