Als we TikTok mogen geloven is Rozemarijn een wondermiddel voor je haar. Het zou moeten zorgen voor magische haargroei. TikTokkers ging massaal aan de slag met het maken van eigen mengsels. Rozemarijn geweekt in water of in olie. Maar werkt het nou echt? OHIMP zoekt het voor je uit en zet alle voordelen op een rijtje.

1. Het helpt bij haaruitval

Om de juiste informatie te geven zijn we de boeken in gedoken. Tijdens een onderzoek in 2015 hebben wetenschappers de werking van rozemarijn olie en die van Minoxidil vergeleken. Één groep mensen met alopecia kreeg rozemarijn, de ander Minoxidil. Minoxidil is het enige erkende middel bij haarverlies en kan alleen voorgeschreven worden door een arts. Maar goed, de resultaten. Beide groepen hadden na 6 maanden een flinke toename in nieuwe haren. Een verschil tussen de middelen was er niet. Het enige verschil is dat de groep die rozemarijn gebruikte minder hoofdhuid irritatie had. We kunnen dus wel stellen dat rozemarijn helpt bij haaruitval!

2. Het versnelt de haargroei

Rozemarijn olie helpt niet alleen bij haaruitval, maar het helpt ook met de groei. Rozemarijn heeft van nature twee eigenschappen. Het is ontstekingsremmend en het stimuleert de doorbloeding. Deze twee zorgen er samen voor dat de haarzakjes in actie komen en je haar sneller gaat groeien. Dus heb je toch spijt van die korte coupe? Dan kan rozemarijn de reddende engel zijn!

3. Het helpt tegen roos, jeuk en schilfers

Ongeveer de helft van de bevolking heeft last van roos. Je kan er last van krijgen als de van nature aanwezige schimmel, Malassezia Globosa, overactief wordt. Hierdoor wordt je hoofdhuid te snel vernieuwd en krijg je schilfers. Rozemarijn olie kan helpen bij roos door de anti-schimmel eigenschappen. Die vallen de Malassezia aan en verminderen roos. Sommige mensen met een extreem gevoelige hoofdhuid zeggen niet tegen rozemarijn te kunnen door de heftige geur moleculen. Maar dat is voor iedereen anders.

4. Het gaat grijs haar tegen

Ja echt, je leest het goed. Rozemarijn tegen grijs haar. Er zijn genoeg mensen die beweren dat het werkt. Maar we moeten erbij zeggen dat goed onderzoek hierover ontbreekt. Men beweert dat de antioxidanten in rozemarijn het verouderingsproces in haarcellen tegen gaat. En daardoor het vergrijzingsproces vertraagt. Maar gewoon je haar verven kan natuurlijk ook!

5. Bye bye vet haar

Last but not least. Rozemarijn olie helpt tegen vet haar. Dat klinkt een beetje gek. Je smeert olie in je haar, maar het wordt minder vet? Dat komt door de ontsmettende eigenschap van rozemarijn. Je moet het natuurlijk wel goed uitwassen. Misschien zelf twee keer met shampoo spoelen. En dan zou je haar echt minder vet worden.

Mijn 10 verzorgingstips voor lang haar

Conclusie

De meeste onderzoeken liegen er niet om. Rozemarijn schijnt echt een wondermiddel te zijn voor je haar. Vooral voor haargroei zijn veelbelovende resultaten te vinden. En of het nou wel of niet helpt tegen grijs haar, het is sowieso lekker spul. Het ruikt heerlijk en je haar wordt er lekker zacht van.