Wist je dat de letterlijke vertaling van Naan ‘brood’ is. Koop je in de supermarkt wel eens Naanbrood? Dan koop je dus eigenlijk broodbrood. Maar wat is een lekkere curry of Tikka Masala zonder broodbrood? Tegenwoordig is Naan makkelijk te vinden. Maar heb je wel eens Naan gegeten bij een Indiaas restaurant? Dan weet je het verschil met de supermarktversie. Gelukkig kan je het makkelijk zelf  maken! Hier het recept voor homemade Naan.

zelf naan maken ingrediënten

Wat heb je nodig voor 10 stuks

  • 60 ml warm water
  • 7g gedroogd gist
  • 2 tl suiker
  • 180 ml warme melk
  • 500g tarwemeel
  • 100 g Griekse yoghurt
  • Boter
  • 1 teentje knoflook
  • Bosje koriander
  • Zout

Het lekkerste aan zelfgemaakte Naan is dat het een stuk minder droog is dan de voorverpakte. Het is vaak dunner, wat kleffer en gewoon heel lekker. In dit recept wordt de Naan na het bakken ingesmeerd met knoflookboter en verse koriander. Maar je kan helemaal zelf kiezen welke kruiden je gebruikt!

Het deeg

Heb je bedacht dat je zelf Naan gaat maken? Dan moet je wel wat tijd hebben. Het deeg moet namelijk minstens een uur rijzen. Gelukkig is het verder vrij makkelijk.

Begin met het activeren van de gist. Dat doe je om de gedroogde gist weer te hydrateren, anders doet het zijn werk niet. Meng de gist met het water en de suiker. Roer dit goed en laat even staan, ongeveer 5 a 10 minuten. De gist is goed als het gaat schuimen. Dan weet je zeker dat je Naan goed rijst en fluffy wordt.

Meng de gist nu met het meel, de melk en de yoghurt. Kneed totdat het niet meer plakt en maak er een bal van. Laat het daarna rusten in een ingevette kom. Dit moet minimaal een uur, maar langer kan natuurlijk ook.

zelf naan maken gist
naan deeg

Bakken

Na een uur heeft het deeg zich verdubbeld in grootte. Als dit het geval is zijn ze klaar om te bakken! Verdeel hiervoor het deeg in 10 gelijke stukken. Maak kleine balletjes en rol die plat uit, ongveer tot ze 4 mm dik zijn. Dit is makkelijk met een deegroller, maar kan ook met je handen.

Voordat je gaat bakken moet de pan echt goed heet zijn. Dat is het geheim van lekkere Naan. Zo wordt de buitenkant lekker knapperig zonder dat het brood uitdroogt. Doe een scheutje olie in de pan en leg de Naan erin.  Je kan hem omdraaien als de bovenkant begint te bubbelen. Bak hem op de andere kant tot deze bruin is.

Als je dat lekker vindt kan je de Naan insmeren met knoflook-koriander boter en grof zeezout. Tijdens het bakken kan je ze in een schone theedoek wikkelen, zo blijven ze lekker warm. En that’s it. Het recept voor homemade Naan. Hierna wil je nooit meer terug naar de supermarktvariant!

 Toko Naan

Heb je nou eeecht geen zin om zelf Naan te maken? Of vertrouw je jezelf niet helemaal in de keuken? Probeer dan eens Naan te kopen bij een toko. Zal vast lekkerder zijn dan van de Albert Heijn!

naan bakken
naan bakken