De stad San Francisco, ook wel de Golden City, is zonder twijfel een van de populairste en meest bezochte steden in Californië. Misschien zelfs in heel Amerika. Het maakt niet uit hoe lang je er bent. Heb je maar een paar dagen te besteden? Of heb je tijd om de stad te ontdekken? Deze bezienswaardigheden in San Francisco zijn wat ons betreft een bezoekje waard!

Bewandel de Golden Gate Bridge

Als je in San Francisco bent mag een bezoek aan de Golden Gate Bridge natuurlijk niet ontbreken. De roodgekleurde hangbrug is een van de meest gefotografeerde bruggen ter wereld. Hij verbindt de baai van San Francisco met Marin County. Voordat de brug werd gebouwd voer er een veerdienst tussen San Francisco en Marin County. De enige andere mogelijkheid over land via Sacramento, betekende een lange omweg. Met de bouw van de brug was dit verleden tijd! Toen de bouw eenmaal was voltooid, was het een van de langste hangbruggen ter wereld. Vandaag de dag heeft de brug de eer een van de moderne wereldwonderen genoemd te worden.

De brug is bijna 3km lang. Ga je te voet of met de fiets? Dan is het gratis! Je moet alleen wat uithoudingsvermogen hebben. Veel toeristen lopen tot halverwege de brug om daar foto’s te nemen en keren weer terug naar de stad. Als je wel tegen een wandeling kunt is het een aanrader om de brug helemaal over te steken. Daar heb je namelijk een prachtig uitzicht over de brug en de stad die erachter ligt.

golden gate bridge

Maak een ritje met de tram

De trots en vreugde van de stad San Francisco is het handmatig bediende tramsysteem. Dit is de laatste waarvan bekend is dat het nog steeds in werking is. De eerste handbediende trams werden in 1873 in de stad geïntroduceerd en tijdens de hoogtijdagen reden er ongeveer 23 trams. Met de opkomst van de elektrisch bediende trams in 1892 verdween een groot deel van deze trams uit het straatbeeld van San Francisco. In 1964 werden de nog overgebleven trams als enig transportsysteem ter wereld uitgeroepen tot National Historic Landmark.

Vandaag de dag rijden er nog maar drie van zulke trams in de stad en dienen bijna alleen nog maar als toeristische attracties. Er zijn wel efficiëntere manieren om door de stad te reizen, maar een ritje op een van deze trams is een unieke ervaring. Op de tramlijnen Powell-Mason en Powell-Hyde ben je zeker van een mooi en panoramisch tramritje. Een enkele rit in deze trams kost ongeveer $7 (ongeveer €6, 45) wat een goede optie is als je alleen een ritje wilt maken voor de ervaring, maar als je de hele dag door de stad wil reizen in een van deze trams, is het misschien voordeliger om te kiezen voor een dagkaart, die ongeveer $23 (ongeveer €21) kost.

tram san francisco

Culinair genieten in Fishermans’ Wharf

Ben je van plan om een bezoek te brengen aan Fishermans’s Wharf, dan moet je tegen mensenmassa’s kunnen. Want die ga je daar ongetwijfeld tegen komen.  Fisherman ‘s Wharf, vroeger het Little Italy van San Francisco is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de stad. Als je maar een paar dagen te besteden hebt in de stad is deze plek een must-see.

Enkele bezoekwaardige attracties in Fisherman ‘s Wharf zijn Madame Tussauds, het curiositeitenmuseum Ripley’s Believe it or Not! en het San Francisco Maritime Historic National Park.

Als je weinig tijd hebt om in San Francisco door te brengen, maak dan een wandeling langs de waterkant en geniet van de schilderachtige restaurantjes en winkeltjes die in Fisherman ‘s Wharf te vinden zijn. Breng zeker een bezoekje aan Pier 39, waar je een van de meest bijzondere uitzichten hebt over de stad, en als je geluk hebt, er zelfs een paar zeehonden kunt spotten.San Francisco Warf

Bezoek Alcatraz Island

De meest beroemde en misschien wel beruchtste gevangenis van de wereld, Alcatraz. Door de jaren heen heeft de gevangenis veel beruchte bewoners gekend, waaronder maffiabaas Al Capone. Vanwege haar locatie in de baai van San Francisco, en de sterke stromingen van het koude zeewater, heeft deze gevangenis de reputatie gekregen dat het onmogelijk is om eruit te ontsnappen. Het is niet voor niks dat er zoveel films over zijn gemaakt.

In 1963 sloot de gevangenis haar deuren, omdat het meer kostte om er gevangenen te houden dan dat het opleverde. Je hoeft dus geen misdrijf meer te plegen om een bezoekje te brengen aan dit eiland. Op het eiland kan je een rondleiding krijgen door de gevangenis en kun je tentoonstellingen bekijken.

 

alcatraz francisco

Alcatraz for Dummies (+ 5 tips)

Uitzicht over de stad in Twin Peaks

Er is geen uitzicht zo mooi als die vanaf Twin Peaks. Het stadje is hoger gelegen waardoor je de hele stad kunt zien. Het heuvelgebied steekt met zijn 282 meter hoog boven de stad uit.  Het wandelgebied is geopend vanaf 5 uur ‘s ochtends tot middennacht, dus of je nu een uitslaper bent of niet, hier moet je heen! Een wandeling naar dit uitzichtpunt staat garantie voor een paar mooie foto’s. Het is wel aan te raden om een paar extra laagjes kleding aan te trekken, omdat het vanwege het hoogteverschil een stuk kouder kan zijn dan op zeeniveau in de lager gelegen stad.

twin peaks

Uitrusten in Golden Gate Park

Heb je even genoeg van alle sightseeing? Plan dan even een rustdagje in het Golden Gate Park. Deze groene oase in het midden van de stad is voor San Francisco wat Central Park is voor New York. Door zijn grootte nodigt het park uit om er de hele dag rustig te vertoeven.

Ga je er heen? Bezoek dan ook de Japanse Botanische Tuin in het midden van het park. Deze botanische tuin is de oudste Japanse tuin in Amerika je kunt er inheemse Japanse gewassen bewonderen, zoals bamboe en kersenboom. De begroeide paden leiden je langs koivijvers en Japanse pagodes.

Road trip Highway 1: San Francisco – Bixby Bridge

Waar moet je voor een reis naar San Francisco op letten?

Waar je ook naartoe gaat in San Francisco, het is het verstandig om een paar goede wandelschoenen mee te nemen. Of in ieder geval een paar schoenen waarvan je zeker weet dat je er lang op kunt lopen. Je zult namelijk gegarandeerd wat kilometers door de stad afleggen. Daarnaast is het, vanwege het toch wel milde klimaat, aan te raden om verschillende kledingstukken mee te nemen die je over elkaar aan kunt trekken. Temperaturen liggen heel het jaar door tussen de 32 en de 4 graden, maar omdat San Francisco onderhevig is aan wisselvallige weersomstandigheden, is het verstandig om in ieder geval een goede wind/waterdichte jas mee te nemen en een beschermend hoofddeksel zodat je bestand bent tegen de wisselende temperaturen in de Golden City.

Daarnaast moet je, net zoals in de rest van Amerika, goed op je eigen spullen letten. Ook al is de stad een veilige plek om in te vertoeven, zeker bij de bekende bezienswaardigheden in San Francisco, zoals Fisherman ‘s Wharf of Chinatown, kan het erg druk zijn en kunnen er tasjesdieven of zakkenrollers actief zijn.

san francisco

Reisplannen gemaakt? Vraag dan op tijd een ESTA aan

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken in deze Golden City, en die misschien niet meer op dit lijstje passen. Wat je reisplannen naar deze stad ook zijn, ben je ervan bewust dat je voor een reis naar Amerika wel een reistoestemming nodig hebt. Om Amerika in te mogen reizen, heb je namelijk een ESTA nodig. Een ESTA is een elektronische reistoestemming die je snel en eenvoudig online aan kunt vragen en die je binnen de geldigheid van twee jaar in staat stelt om een onbeperkt aantal reizen naar Amerika te maken. De maximale verblijfsduur in Amerika met een ESTA is maximaal 90 dagen, maar houdt er rekening mee dat een tussentijds bezoek aan bijvoorbeeld Canada, Mexico of een Caribisch eiland hierbij opgeteld kan worden. Wil je meer weten over hoe je een ESTA aanvraagt. Lees dan ook dit artikel!

 

Welke bezienswaardigheden in San Francisco zou jij willen zien?