Ga je naar San Francisco, dan mag een bezoek aan Alcatraz niet ontbreken. Wat een beleving en wat een historie. Niet voor niets staat “The Rock” op de lijst van Unesco als Werelderfgoed monument. In Alcatraz for Dummies deel ik mijn mooiste foto’s, een stukje geschiedenis en geef ik je 5 tips.

Maar eerst een stukje geschiedenis…

Van 1933 tot 1963 is Alcatraz een gevangenis zoals wij deze kennen uit de films. Daarvoor deed het dienst als vuurtoreneiland, was het een militaire basis en belangrijk fort tijdens de burgeroorlog in 1861.

Wist je dat: het eiland in 1775 de naam “La Isla de los Alcatraces,” – het eiland van de pelicanen – kreeg? En nog steeds is Alcatraz een thuis voor vele soorten vogels.

De gevangenis beweert dat er tussen 1933 en 1963 geen succesvolle ontsnappingspogingen hebben plaatsgevonden. In totaal hebben 36 gevangen 14 ontsnappingspogingen gedaan. 23 werden levend gevangen, zes werden neergeschoten en gedood tijdens hun vlucht, twee verdronken, en vijf worden vermeld als “vermist en vermoedelijk verdronken”.

De gevangenis heeft 4 “straten” met 3 verdiepingen. Elke cel was bedoeld voor 1 persoon. Alcatraz zat altijd “volgeboekt” met gemiddeld 260 gevangenen. Gemiddeld verbleef men er 8 jaar. Meer facts & figures lees je hier.

Tip 1: boek je Alcatraz tickets van tevoren

Dit is echt een Alcatraz for Dummies tip die met stip op nummer 1 staat.

Mijn 3 dagen San Francisco heb ik van A tot Z volgepland. Zo weet ik van tevoren dat ik op vrijdagmiddag 12.00 uur naar Alcatraz ga. Tickets boek je heel gemakkelijk online via Alcatraz Island Tickets. Boek je niet online, dan staat dat garant voor een teleurstelling. Alcatraz is een hele populaire attractie en is bijna een week van tevoren al uitverkocht.

Tip 2: kijk de film Escape from Alcatraz 

Deze film met Clint Eastwood in de hoofdrol vertelt het waargebeurde verhaal van een ontsnapping op 11 juni 1962. Kijk deze film voordat je Alcatraz gaat bezoeken. Het is zo echt! De film is in 1979 uitgekomen en is daadwerkelijk geproduceerd op Alcatraz. Het eiland was toen allang gesloten, zo was er geen elektriciteit en was de boel behoorlijk in verval geraakt. Speciaal voor de productie van Escape from Alcatraz zijn er kilometers lange kabels aangelegd en is een groot gedeelte van de gevangenis opgeknapt.

Escape from Alcatraz

Tip 3: trek laagjes kleding aan

Als je op Alcatraz bent zal het je opvallen hoe tochtig en winderig het is. Ik ben in oktober op Alcatraz, de temperaturen zijn dan vaak zomers maar op het eiland voelt het altijd een stuk frisser. Moet je je voorstellen hoe koud de gevangen het vroeger gehad hebben?

Bij mij gaat het vestje aan-uit-aan-uit 🙂 Ik sta hier trouwens op de luchtplaats van de gevangenis. Ook een hele bekende plek uit verschillende films.

Tip 4: doe de audiotour

De beste Alcatraz for Dummies tip vind ik de audiotour. Deze Alcatraz for Dummiesduurt 3 kwartier en leidt je langs de meest interessante plekken op The Rock. Ik heb echt genoten van deze tour en de vele leuke insights. De tour is in verschillende talen te volgen, ook in het Nederlands.

Acteurs – die de gevangenen of bewakers van Alcatraz moeten voorstellen – vertellen over hun ervaringen op het eiland. Over hoe koud het was, hoe bewakers leefden met hun gezinnen op het eiland, over het vieze eten en de staking die daarop volgde etc.

Wist je dat: Al Capone op Alcatraz heeft “gezeten”. Een bewaker vertelt dat iedereen wel uitkeek om ruzie met hem te maken, maar dat hij eigenlijk best gezellig was.

Al Capone mug shot Alcatraz

Sommige gevangen hadden het privilege om hun cel een beetje aan te kleden. Het wordt er niet groter op, maar wel gezelliger.

Tip 5: heb geen haast

Mocht je denken dat Alcatraz een fijne plek is om even rustig bij te komen van de hectiek in de stad? Forget it! Bij de boot staan de mensen al 1,5 uur van tevoren in de rij om de beste plekken aan boord te bemachtigen. Dat is onzin, er is ruimte zat. Ik bemachtigde een plek op het puntje van het benedendek, de zgn. “wet area”. Geen spatje gevoeld maar wel de beste de plek voor de mooiste foto’s.

Ook in de gevangenis is het druk. Maar iedereen is zo in het verhaal van de audiotour verdiept, dat niemand er eigenlijk erg in heeft.

Alcatraz bezoeken

En anders duik je gewoon even een cel in 😉

Tot slot nog wat foto’s om je een idee te geven hoe het er op Alcatraz uitziet:
Wat ik verder schreef over mijn San Francisco belevenissen: