Op vakantie naar Turkije, heerlijk! Zelf ben ik (Ilja) er nog niet geweest, maar ik hoor veel over de veelzijdige cultuur, de prachtige natuur en de superaardige bevolking. De nieuwsgierigheid wint, ik ga naar Kusadasi! Natuurlijk niet zonder een goede voorbereiding, hierbij mijn 5 tips voor een topvakantie naar Turkije:

1. Check je bestemming

Kusadasi ligt aan de westkust van Turkije, ongeveer ter hoogte van het Griekse Samos. Het is er heerlijk en ook het reisadvies is op dit moment prima. Maak jij je zorgen over het reisadvies naar Turkije? Dan kun je altijd even hier kijken naar informatie over actuele reisinformatie voor Turkije.

2. Vergeet niet een visum aan te vragen

Voor Turkije is een visum verplicht. Een visum aanvragen doe je heel eenvoudig. Start je visum Turkije aanvraag en check ook gelijk de geldigheid van je paspoort even. Je paspoort moet nl. op de aankomstdag in Turkije nog minstens 150 dagen geldig zijn. Voor een ID-kaart zijn de regels iets soepeler, deze moet geldig zijn voor de periode dat je in Turkije verblijft. Je visum heeft trouwens ook een geldigheidsduur: je mag er 90 dagen blijven, dat moet denk ik wel lukken voor een vakantie. Houd je paspoort en ID ook tijdens je vakantie goed bij je. Er is verscherpt toezicht bij veel toeristische trekpleisters. Je moet je daar soms zelfs legitimeren.

3. Welke vlucht boek je naar Kusadasi?

Ga je voor rechtstreeks (duurder) of met tussenstop (goedkoper)? Je kunt rechtstreeks vliegen naar Izmir, dat ligt op zo’n 70 km rijden van Kusadasi. Een goedkopere optie is om te vliegen met een tussenstop op Istanbul. Ik vloog met een tussenstop, maar dat doe ik de volgende keer denk ik anders. Het vliegveld van Istanbul is druk – en zeker als je er voor het eerst bent – wat onoverzichtelijk. Je moet er opnieuw door de douane. Ik had een uur en een kwartier voor de overstap, maar miste toch mijn verbindende vlucht naar Izmir. Gelukkig gaat er ieder uur een vliegtuig, dus het was snel opgelost.

4. Tip voor je verblijf in Kusadasi: KoruMar De Luxe hotel

korumar-de-luxe-kusadasi

De keuze aan hotels in Kusadasi is overweldigend! Van eenvoudig tot luxe, bij de stad of iets er buiten. Ik verbleef in KoruMar De Luxe hotel. Mijn eerste keer in een all-inclusive. Het is een aanrader. Het hotel ligt op een kwartier wandelen van de haven van Kusadasi aan een privé-baai. Lekker rustig dus. Je kunt er heerlijk loungen op een ligstoel aan het megazwembad of aan de baai van het hotel.

Kusadasi overview

Er is een prachtige tuin, met hier en daar een hangmat om ultiem te relaxen. De standaardkamers zijn ruim, je kunt er koffie en thee zetten en de minibar (ook all-inclusive) is goed gevuld. En dat uitzicht!

uitzicht hotel KoruMar Kusadasi

5. Huur een gids

Ik weet het zeker: ik had nooit zoveel van Kuşadası en de omgeving gezien zonder onze fantastische gids. Gidsen in Turkije doorlopen een opleiding van maar liefst 4 jaar. Daarna volgen ze een jaar taalles. Na hun examen lopen ze verplicht minimaal een maand mee met een professionele gids. Deze pittige opleiding zorgt uiteindelijk wel voor hele goede gidsen. De gids van mijn groepje, Erdem (vooraan op de foto), sprak bijvoorbeeld goed Vlaams. Nee, niet door zijn opleiding hoor,  hij woonde tot zijn 13e in Antwerpen 😉 Naast al de prachtige toeristische trekpleisters, nam hij ons ook mee naar de minder bekende plekken, waar je als toerist niet heel snel zal komen. Mijn hoofd duizelt nog van alle prachtige verhalen die hij vertelde. En niet te vergeten, hij wees ons echt op heerlijke restaurantjes, met Turkse specialiteiten om je vingers bij af te likken.

Je hoort het waarschijnlijk al, ik heb echt genoten in Kusadasi. Ik heb er cultuur gesnoven, dorpjes bezocht en op het strand gelegen. Ik heb me er geen moment verveeld en hem me geen enkele keer onveilig gevoeld. Vertel ook gerust aan mensen daar op straat, op de markt of in winkels, dat je uit Nederland komt. Dat levert namelijk leuke en mooie gesprekken op, met Turken die het heel erg fijn vinden om ervaringen uit te wisselen met toeristen. Mij hebben ze in ieder geval overtuigd, naar Turkije wil ik zeker nog een keer terug.

Meer lezen over Turkije?