Tijdens een 4-daagse trip door de regio Småland in Zweden geniet ik van al het lekkers dat het land te bieden heeft. De natuur, maar ook het eten! In dit artikel vertel ik je er alles over.

Vier dagen ben ik in Zweden..

.. om precies te zijn in de regio Småland. En wat is het (weer) genieten! Uiteraard van de prachtige natuur. Maar ik maak er ook kennis met allerlei typisch Zweedse culinaire hoogstandjes. Van ingemaakte haring tot zoete taartjes, van rivierkreeftjes (zelf gevangen!) tot kaneelbollen en van een diner in een sterrenrestaurant tot (zelfgeplukte) cantharellen.

En ken jij het Zweedse “Edible Country” concept al? Ik vertel je er in dit artikel alles over. 

5 Curaçao tips voor een veelzijdige vakantie

Op zoek naar een lekkere vakantiebestemming? Denk eens aan Curaçao! De ideale plek voor een tropische vakantie in de Antillen. Witte stranden en turquoise zeeën, dat klinkt als muziek in de oren. Maar, dat is niet het enige wat Curaçao te bieden heeft. Wij zijn op...

Lille: tips voor een stedentrip in “klein Parijs”

Heb je zin in een leuke stedentrip, zonder al te lang in de auto te zitten. Dan is Lille je bestemming. Net over de grens met Frankrijk kun je shoppen in prachtige boetiekjes, eten en drinken in de leukste cafés en restaurants, cultuur snuiven in het op 1 na grootste...

Vakantie naar Ibiza | de leukste tips

Ibiza, een droombestemming als het om vakantie vieren gaat. Maar waarom is dat eigenlijk? Het eiland is altijd al populair geweest. En in de afgelopen jaren is die populariteit alleen maar gestegen. Ibiza heeft veel te bieden. Er is op het eiland voor ieder wat wils....

Bohemian life op Ibiza | Ester’s tips deel 2

In een vorig artikel gaf Ester van Vreden haar Ibiza tips. Ze besloot een jaar geleden een sprong in het diepe te nemen en verhuisde naar het heerlijke eiland. Inmiddels is ze Ibiza expert. Ze had zoveel tips (die allemaal het lezen waard zijn) dat we vonden dat dit...

Bohemian life op Ibiza | Ester’s tips

Ester van Vreden was jarenlang werkzaam als fashion producer bij onder andere de Nederlandse Vogue. Tot een jaar geleden. Toen besloot zij samen met haar man en drie kinderen naar Ibiza te verhuizen. Inmiddels is het eiland haar nieuwe thuis. Ze deelt met ons haar...

Smullen in Småland

In de Zweedse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van lokale en organische producten. Zo ook in Småland, een van de grootste regio’s in Zweden. Het is er zo schoon, dat veel producten rechtstreeks vanuit de natuur op je bord terecht komen.

Dag 1: Grimsnäs Herrgård

De eerste nacht verblijf ik in een fantastisch gelegen bed & breakfast, Grimsnäs Herrgård, op ongeveer 45 minuten rijden van de luchthaven in Vaxjo. De eigenaar is een voortreffelijke chefkok en verzorgt er de maaltijden. Die zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook om te smullen. In heel Zweden staat deze B&B bekend om de keuken. Een paar dagen na mijn bezoek komt de Zweedse koning er zelfs culinair genieten!

Ik kan je verklappen, deze taart smaakt net zo goed als dat hij eruit ziet. Leuk idee trouwens, dat takje lavendel – uiteraard vers uit de tuin – als decoratie.

Het voorgerecht ’s avonds bestaat o.a. uit roggebrood met verschillende soorten haring, de ene nog lekkerder dan de andere. 

Lekker wakker worden zo hoor, met een typisch Zweeds (ahum) ontbijtje. Koffie en krantje erbij… beetje jammer alleen dat ik nog geen Zweeds spreek/lees.

 

Het gezegde “achter de geraniums zitten” kennen ze in Zweden gelukkig niet. In veel vensterbanken staat dan ook een prachtig exemplaar. Dit is trouwens een doorkijkje naar de giga tuin van de B&B.

In de omgeving van Grimsnäs Herrgård kun je heel goed fietsen en wandelen. De B&B heeft een aantal fietsen klaar staan en ik grijp de kans aan om eropuit te trekken.

In Smaland is er geen ontkomen aan de vele meren, het Ljuderssjon meer ligt als het ware in de achtertuin van de B&B. Op veel plekken langs de kant liggen dan ook bootjes. Ik heb geluk, ik maak nog net de zonsondergang mee!

 

Dag 2: Asa Herrgard

Ook weer zo prachtig gelegen is het hotel waar ik de 2e nacht verblijf, Asa Herrgard. Hier ga ik rivierkreeften vangen, maak een kreeftenfeest mee, duik in het meer en geniet van een lunch middenin het bos, volgens het zogenaamde Edible Country concept.

De ingrediënten voor deze lunch pluk ik in datzelfde bos en bereid ik boven een kampvuur!

Hier moet ik wel even eerlijk zijn. Ik maak deze reis samen met Ellen (MadebyEllen), Karin (KokenmetKarin), Jody (Ongewoonlekker) en Maureen (Delicious). Zij zijn die-hards op het culinaire vlak en samen met de chefkok die ons gidst verrichten zij veruit het meeste werk. Na het plukken staan staan zij te hakken en te snijden. Ik maak foto’s, roer hier en daar in een pannetje en benoem mezelf tot vuurtjes-aanwakkeraar.

Always close, always open. Welcome to Sweden, the edible country.” – VisitSweden

Wat houdt het “Edible Country” concept in

‘The Edible Country’ is een initiatief van Visit Sweden. Op een aantal plekken in Zweden kun je een tafel boeken op een unieke plek middenin de natuur. Er is samen met vier Zweedse chefs met Michelin-sterren een negengangenmenu bedacht van ingrediënten die je zelf “foerageert” in de bossen, velden en meren. 

Meer informatie vind je hier.

Op zoek naar cantharellen, in deze omgeving. Life is good!

Cantharellen zijn wilde paddenstoelen, ook wel bekend onder de namen “dooierzwam”, “hanenkam” en “girolle”.

 

De cantharel groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme, zure grond. In Nederland is de cantharel vaak niet meer te vinden, maar in Zweden destemeer. 

De smaak van de cantharel is kruidig en een beetje peperig. In Duitsland wordt deze paddenstoel waarschijnlijk daarom ook wel “Pfefferlinge” genoemd.

Het Zweedse Småland is een culinair paradijs” – Karin Luiten, TROUW

Dag 3 & 4 in Växjö

KLM vliegt binnen 1,5 uur rechtstreeks naar Växjö, ook wel de groenste stad van Europa genoemd. En dat is niet alleen omdat de natuur overal om de hoek ligt, maar ook omdat de stad veel doet aan duurzaamheid.

De omgeving van Växjö kent maar liefst 200 meren en 23 natuurreservaten. De stad staat wereldwijd bekend om verschillende milieu-inspanningen en duurzame initiatieven.

Op dag 3 en 4 verken ik Växjö. Ik maak er een typisch Zweedse taart, bak kaneelbollen, verblijf in het geweldige PM & Vanner Hotel (en geniet daar van een enorm uitgebreid heel-veel-gangen-diner) en ik ontdek een aantal superleuke restaurantjes en winkels.

Binnenkort vertel ik je er alles over!