Tijdens een 4-daagse trip door de regio Småland in Zweden geniet ik van al het lekkers dat het land te bieden heeft. De natuur, maar ook het eten! In dit artikel vertel ik je er alles over.
Vier dagen ben ik in Zweden..
.. om precies te zijn in de regio Småland. En wat is het (weer) genieten! Uiteraard van de prachtige natuur. Maar ik maak er ook kennis met allerlei typisch Zweedse culinaire hoogstandjes. Van ingemaakte haring tot zoete taartjes, van rivierkreeftjes (zelf gevangen!) tot kaneelbollen en van een diner in een sterrenrestaurant tot (zelfgeplukte) cantharellen.
En ken jij het Zweedse “Edible Country” concept al? Ik vertel je er in dit artikel alles over.
Smullen in Småland
In de Zweedse keuken wordt vaak gebruik gemaakt van lokale en organische producten. Zo ook in Småland, een van de grootste regio’s in Zweden. Het is er zo schoon, dat veel producten rechtstreeks vanuit de natuur op je bord terecht komen.
Dag 1: Grimsnäs Herrgård
De eerste nacht verblijf ik in een fantastisch gelegen bed & breakfast, Grimsnäs Herrgård, op ongeveer 45 minuten rijden van de luchthaven in Vaxjo. De eigenaar is een voortreffelijke chefkok en verzorgt er de maaltijden. Die zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook om te smullen. In heel Zweden staat deze B&B bekend om de keuken. Een paar dagen na mijn bezoek komt de Zweedse koning er zelfs culinair genieten!
In de omgeving van Grimsnäs Herrgård kun je heel goed fietsen en wandelen. De B&B heeft een aantal fietsen klaar staan en ik grijp de kans aan om eropuit te trekken.
In Smaland is er geen ontkomen aan de vele meren, het Ljuderssjon meer ligt als het ware in de achtertuin van de B&B. Op veel plekken langs de kant liggen dan ook bootjes. Ik heb geluk, ik maak nog net de zonsondergang mee!
Dag 2: Asa Herrgard
Ook weer zo prachtig gelegen is het hotel waar ik de 2e nacht verblijf, Asa Herrgard. Hier ga ik rivierkreeften vangen, maak een kreeftenfeest mee, duik in het meer en geniet van een lunch middenin het bos, volgens het zogenaamde Edible Country concept.
De ingrediënten voor deze lunch pluk ik in datzelfde bos en bereid ik boven een kampvuur!
Hier moet ik wel even eerlijk zijn. Ik maak deze reis samen met Ellen (MadebyEllen), Karin (KokenmetKarin), Jody (Ongewoonlekker) en Maureen (Delicious). Zij zijn die-hards op het culinaire vlak en samen met de chefkok die ons gidst verrichten zij veruit het meeste werk. Na het plukken staan staan zij te hakken en te snijden. Ik maak foto’s, roer hier en daar in een pannetje en benoem mezelf tot vuurtjes-aanwakkeraar.
Wat houdt het “Edible Country” concept in
‘The Edible Country’ is een initiatief van Visit Sweden. Op een aantal plekken in Zweden kun je een tafel boeken op een unieke plek middenin de natuur. Er is samen met vier Zweedse chefs met Michelin-sterren een negengangenmenu bedacht van ingrediënten die je zelf “foerageert” in de bossen, velden en meren.
Meer informatie vind je hier.
Dag 3 & 4 in Växjö
KLM vliegt binnen 1,5 uur rechtstreeks naar Växjö, ook wel de groenste stad van Europa genoemd. En dat is niet alleen omdat de natuur overal om de hoek ligt, maar ook omdat de stad veel doet aan duurzaamheid.
De omgeving van Växjö kent maar liefst 200 meren en 23 natuurreservaten. De stad staat wereldwijd bekend om verschillende milieu-inspanningen en duurzame initiatieven.
Op dag 3 en 4 verken ik Växjö. Ik maak er een typisch Zweedse taart, bak kaneelbollen, verblijf in het geweldige PM & Vanner Hotel (en geniet daar van een enorm uitgebreid heel-veel-gangen-diner) en ik ontdek een aantal superleuke restaurantjes en winkels.
Binnenkort vertel ik je er alles over!
Heerlijke foto’s. Zweden lijkt me avontuurlijk