Een kreeftfeest – of op z’n Zweeds ‘Kräftfest‘ of ‘Kräftskiva‘ – is een Zweedse traditie die jaarlijks in de zomer plaatsvindt. Tijdens het feestje wordt er veelvuldig kreeft gegeten en vooral ook, snaps gedronken. Laatst in Zweden maakte ik een kreeftenfeest van A tot Z mee. En dat ging als volgt…

De Zweden die kunnen er wat van hoor, genieten van wat de natuur te bieden heeft. Tijdens een midweek in Zweden word ik getrakteerd op zoveel culinaire hoogstandjes, het kreeftfeest is er slechts eentje van.

Kreeftfeest = een typisch Zweedse traditie, waarbij gezellig samenzijn met vrienden en familie, rivierkreeften eten, drinken en vrolijk gezang centraal staan.

Wist je dat: er vroeger een wet in Zweden was die aangaf in welke periode de rivierkreeften gevangen mochten worden? In het begin van de 20e eeuw was het zelfs zo’n populaire delicatesse dat de rivierkreeft dreigde uit te sterven door overbevissing. De overheid beperkte het vangstseizoen daarom tot enkele maanden per jaar. Zo komt het dat de eerste donderdag in augustus uitgebreid gevierd als een soort “vlaggetjesdag”, maar dan zonder haring. En hoewel door import en de verbeterde stand van de rivierkreeften de beperking sinds 1994 is opgeheven, houden de Zweden de traditie nog steeds graag in ere.

Asa Herrgard in Lammhult, perfecte plek voor een kreeften party en… wellness!

Ik ben er in september. Om precies te zijn in de regio Småland, daar waar het barst van de meren en rivieren en het dus een walhalla is voor rivierkreeften (en hun “jagers”). Voor deze gelegenheid logeer ik bij Asa Herrgard, een landelijk hotel, gevestigd in een laat 18e-eeuws herenhuis, op slechts 30 meter van het meer van Asa. Het is daar heerlijk vertoeven! De omgeving is er prachtig.

 

Ook kun je er de sauna in duiken en wat is er nou lekkerder na zo’n wellness sessie dan even het ijskoude meer in te duiken?!

Zelf rivierkreeften vangen

Niet veel later stap ik op datzelfde meer in een bootje om fuiken met rivierkreeften binnen te halen. Samen met reisgenootje Ellen peddel ik het meer op. De fuiken zijn te herkennen aan hun boeien, in totaal zijn er 12 voor ons uitgezet. Een voor een halen we ze binnen. Het is best even griezelen als we de poten van de kreeften tegen het plastic horen krabbelen. De fuik openkrijgen en de rivierkreeften eruit halen nog daargelaten! Ik weet mijn angst te overwinnen en word vriendjes met ze.

Van tijdelijke aard, want de kreeften gaan we ’s avonds bereiden. Nu is dat eigenlijk helemaal niet zo leuk… maar stiekem wel erg lekker! De rivierkreeften worden gekookt in zout water waar een grote hoeveelheid dille aan is toegevoegd. Daarna worden ze opgediend in de vorm van een buffet waar ook allerlei andere gerechten bij staan, zoals brood, kaas, garnalen, salades en groentetaarten. Er wordt hoofdzakelijk bier of snaps bij gedronken.

Wist je dat: rivierkreeft al heel lang een populaire lekkernij in Zweden is? Aanvankelijk werd het in de 16e eeuw alleen voor de adel geserveerd, maar het won al snel aan populariteit en het vlees werd verwerkt in worst, ragout, pastei en zelf pudding.

bron

Feestthema: kreeft!

De Zweden vieren het kreeftenfeest vaak met vrienden en familie in de tuin. Deze is dan helemaal versierd met mooie lampionnen met de vorm van gezichten van lachende maanmannetjes. Op de tafel ligt vaak een papieren tafelkleed en bordjes, alles bedrukt met kreeften. Ook de feesthoedjes en slabbetjes (voorzien van kreeftmotiefjes) mogen niet ontbreken.

Er wordt geproost, er worden Zweedse liedjes gezongen een eigenlijk is het gewoon een dolle boel, waar de snaps en bier (en wijn ;-)) natuurlijk gezellig aan bijdraagt.

En wij? Wij gaan helemaal op in deze Zweedse traditie en ook al is het ons eerste kreeftfeest, we weten zeker dat we dit vaker gaan doen.

kreeftfeest