Het hebben van lang haar lijkt heel erg makkelijk. Maar wie lange haren heeft, weet dat het wel wat extra zorg en toewijding vereist. Dit zijn mijn persoonlijke verzorgingstips voor lang haar. Sommigen zullen inkoppertjes zijn. Mijn haar heeft er in ieder geval baat bij en wie weet heb jij er ook iets aan?

Mijn lange haren heb ik nog niet eens zo lang. Tenminste, niet zo lang als dat ik het nu heb. Dat is eigenlijk pas zo gegroeid sinds de geboorte van Mia. Alweer 19 jaar geleden! De overwegingen waren toen voornamelijk praktisch. Want met lang haar ben je ’s morgens snel klaar. Je knalt er een staart of vlecht in en klaar is Kees. Dacht ik. Maar daarmee doe je lang haar te kort! Want ok, het kan misschien net wat minder fohn-, krul- of stijlwerk kosten, afhankelijk van hoe je het draagt. Maar qua verzorging ben je het dubbele kwijt, in tijd èn geld.

Toch koester ik mijn lange lokken en net als haar moeder is ook Mia gezegend met een mooie lengte. Maar waar mijn haar neigt naar droog (dor!) en futloos is er bij haar sprake van krulvorming en glans. Zij wil binnenkort trouwens de Curly Method proberen, heb je daar wel eens van gehoord? Daar vertel ik binnenkort nog wel eens meer over. En hopelijk kan ik dan gelijk Mia’s resultaten delen.

Bonnie Strandhuisje

10x Verzorgingstips voor lang haar

#1 Niet te vaak wassen

Het is een feit dat hoe vaker je je haar wast, hoe sneller het vet wordt. En al te vaak wassen, is niet het allerbeste voor jouw lange haar. Wist je dat het een kwestie van training is, om je haar niet te vaak te hoeven wassen? Je moet even een paar keer door wat vette dagen heen, maar eens per week wassen is echt heel goed haarbaar.

Hairlust rehab box

#2 De juiste verzorgingsproducten

En als je het dan wast, dan doe je dat natuurlijk met de juiste verzorgingsproducten. Ik ben eigenlijk heel merktrouw maar vind het toch ook wel eens leuk om nieuwe merken uit te proberen. Mijn nieuwste vinding zijn de producten van Hairlust. Dit Deense merk maakt natuurlijke haarproducten en haarvitamines, die natuurlijke ingrediënten bevatten (denk aan biotine en zink) voor gezonder haar.

Ik probeer op dit moment de Hair Rehab Box. Deze doos bevat een complete set aan haarproducten die gecombineerd zorgen voor herstel van beschadigd, droog of pluizig haar. Alle haarverzorging die je nodig hebt voor gezond en sterk haar, in één pakket. De producten zien eruit als snoepjes, vind je niet? En ze ruiken ook nog eens fantastisch! En dat ik dat zeg is best gek, met een parfumallergie. Maar bij deze producten gaan bij mij bij het ruiken van de lekkere geur niet gelijk alle alarmbellen rinkelen. HairLust gebruikt parfum in haar producten die volledig bestaat uit natuurlijke geuren, zodat je na gebruik nergens last van hebt.
Hairlust zegt hierover: “Goede haarverzorgingsroutines horen je haar of gezondheid niet te schaden, en daarom is het heel belangrijk voor ons dat onze producten zo natuurlijk mogelijk zijn – zodat je je haar veilig kunt verzorgen.”

#3 Afspoelen met koud water

Heet water is niet goed voor je haar. Maar goed, daar is natuurlijk geen ontkomen aan. Of jij moet die bikkel zijn die alleen maar koud doucht? Ik ben een semi-bikkel, want ik douche wel altijd koud af. En die ene keer per week dat ik mijn haren was, spoel ik na de shampoo-, crèmespoeling- en maskerronde heel goed na met koud water. Dat sluit de haarschubben en zorgt voor glans.

#4 Pas op met nat haar borstelen

Sowieso borstel je je haar voorzichtig maar met nat haar moet je nog eens extra voorzichtig zijn. Nat haar heeft de neiging om meer uit te rekken en gemakkelijk te breken in vergelijking met droog haar. Ik gebruik altijd een antiklit borstel of een tangle teezer.

#5 Nachtelijke olie sessies

Eens in de zoveel tijd – idealiter natuurlijk eens per week, maar ja… – doe ik ’s avonds kokosolie in mijn haar (echt heel veel) en laat dit de hele nacht intrekken. (Ik lig dan op een oude kussensloop, maar dat spreekt voor zicht). ’s Morgens was ik het er weer uit en heb ik weer een goed gevoede bos haar. Ook de Protection Oil van HairLust is heel prettig. Deze gebruik ik overdag. Deze olie belooft de gezondheid en vochtbalans van mijn haar te verbeteren door een voedende mix van biologische zonnebloemzaad-, abrikozen-, argan- en kokosolie. Bovendien biedt het natuurlijke UV- en hittebescherming om breuk, kroezen en gespleten haarpunten te voorkomen. Top!

lang haren verzorging

#6 Voeding en supplementen

Wat je eet heeft een rechtstreekse impact op je lichaam en in het bijzonder op je haar. Bij een gebrek aan evenwichtige voedingsstoffen zal je haar z’n glans verliezen en na verloop van tijd breekbaarder worden. Je haar heeft vitamines en mineralen, als biotine (vitamine B8), ijzer, zink en vitamine A nodig om gezond te blijven. Ook al gaat deze tip meer over eten, het is echt een goede verzorgingstip voor lang haar.

#7 Weinig stylen

Het gebruik van te veel stylingproducten, chemicaliën en hitte van de fohn en stijltang zijn de belangrijkste redenen voor kwaliteitsverlies van het haar. Het vermindert dikte je haar verliest glans, en het wordt dof en droog. Probeer het gebruik van hitte dus te beperken. Ik gebruik zelf de Dyson AirWrap en zet deze op de koude stand.

#8 Toch dat kappersbezoek

De kapper, het is niet mijn favoriete activiteit. Maar goed, die grijze haren, daar ben ik het nog steeds niet mee eens. En alleen al voor de fijne hoofdmassages is een bezoek de moeite waard. Ik ga eens in de acht weken, pak de uitgroei aan en laat een paar millimeter van de lengte afknippen. Je haar vaker afknippen schijnt te helpen bij een snellere haargroei, omdat het ervoor zorgt dat je haarschade beperkt blijft en dit bevordert weer de groei van gezond haar.

Pinterest trendspotting | Sjaaltjes in je haar (23x inspiratie)

#9 Zonbescherming

Bij ons strandhuisje is het onvermijdelijk, dat onze haren in aanraking komen met zonnestralen. Dat vond ik vroeger fantastisch, want daar werd het lekker blond van. Tegenwoordig draag ik vaak een pet of hoed en doe beschermende olie in mijn vlecht, om uitdroging van mijn haar te voorkomen.

#10 Slapen met lang haar?

’s Nachts wakker worden met mijn haren om mijn keel gewikkeld, is geen ongewoon verschijnsel. Irritant is het wel! Daarom maak ik vaak een losse vlecht, zodat het een beetje op z’n plek blijft. Een kussensloop van satijn- en zijden stoffen kan ook werken. Deze hebben een zachter oppervlak dan een katoenen hoes en veroorzaken zodoende minder wrijving.

Heb jij ook verzorgingstips voor lang haar?

Laat dan hieronder een reactie achter. Wij zijn benieuwd naar jullie lange haren verzorgingstips!

Mia en Bonnie