2021, het jaar dat een giga verbouwing in ons huis markeerde. Vloerbalken, plafond, leidingen, riool… alles eruit. Daarvoor in de plaats, vloerverwarming, uitbouw, nieuwe tuin, badkamer en hal. En over die hal wil ik het vandaag met je hebben. Want die is toch zo lekker. Ja echt, al zeg ik zelf. Om door een ringetje te halen. Met als kers op de taart: de Mosa tegels van Kho Liang.

De verbouwing

Aannemer: de vloer is verrot, die moet eruit.
Bonnie: wat moet dat moet.
Aannemer: heb je er wel eens over nagedacht om de WC te vergroten en de deur naar de kamer te verplaatsen.
Bonnie: kost dat?
Aannemer: kunnen we vast wel verrekenen met meer/minder werk.
Bonnie: laten we het doen!!

En dan hebben we het slechts over de gang hier. Niet over de badkamer, de woonkamer, de keuken, de uitbouw, de opbouw op de uitbouw en het extra stukje land aan de tuin. Kortom, een verbouwing van 3 maanden duurde uiteindelijk 7 maanden. Het heeft wat duiten gekost en grijze haren opgeleverd. Maar wat zijn we blij met het resultaat! Elke dag weer is het genieten geblazen.

hal verbouwing

De hal-verbouwing in een notendop

Onze hal was best lekker hoor. Hij had een vestibule, een chique benaming voor een voorportaal, ideaal om kou (en hitte!) buiten de deur te houden. Gezellige lambrisering en een ieniemienie toilet. Yup, zo’n toilet waar je je behoefte op doet met je knieen in je nek. Dat was toch wel een minpuntje.

Toen kwam mijn aannemer met een top idee. Toilet groter en de entree naar de woonkamer verplaatsen. Zo gebruikt je de ruimte veel effectiever. Ik hapte natuurlijk gelijk toe. De houten balken in de vloer waren ook wel écht verrot. Het verpulverde waar je bij stond. Schuimbeton en vloerverwarming dus, afgetopt met een prachtige granito vloer van Ricarod Sminia (aanrader!!). De TOP schilder Emanuel heeft alles strak wit geverfd en gespoten (DM me voor contactgegevens, ook voor aannemer Wouter trouwens). En toen begon het grote afmaken en stylen. Samen met vriend en vakman Remco heb ik de hal betegeld, met de Mosa Kho Liang tegels.

tegelzetten mosa
tegelzetten mosa
Kho Liang tegels in hal

Mosa Kho Liang tegels

Tegelwerk, I love it. Dat komt waarschijnlijk door de plavuizen die wij thuis hadden. Die hadden zo’n mooi rood/bruin gevlekt patroon. Geen tegel was hetzelfde. In de jaren negentig begon mijn liefde voor Mosa tegels. De tien-bij-tientjes vooral, ingegeven door mijn nicht. Zij heeft zo een goed oog voor design. Ze betegelde alles wat los en vast zat met Mosa’s. Runs in the family zeg maar, want ik volgde al snel daarop. Keukens, vloeren, gangen… Van mijn part plafonds! Hoe dan ook, toen Remco mij de Mosa Kho Liang tegels liet zien smolt ik. 10×10, maagdelijk wit en met de mooiste patronen. We tegelden eerst ter hoogte van de oude lambrisering (dat was allemaal rigoreus gesloopt. nieuwe muren, nieuw plafond, nieuw stucwerk etc etc) en net iets hoger dan de (ook al nieuwe, van boomstam gemaakt) trapleuning. Maar na een paar maanden dachten we: dit kan hooooooger! En dus tegelden we tot aan het plafond.

witte hal
Mosa tegels Kho Liang

Liefde voor tegelen

Och wat werd de muur mooi. Die tegels, die witte voegen… het was heaven. Toch had ik een extra idee om nog net wat meer “diepte” te geven aan zo’n hoge muur: balken op de maat van de tegels en die dan betegelen! Zo gezegd zo gedaan… hoewel, het was nog best even puzzelen. Maar wij houden ervan, van lekkere DIY projectjes.

Een eigen expositie muur

Hier een balkje, daar een balkje. Maar wat zet je erop?! Ik ben begonnen met vaasjes in allerlei kleuren en maten. Die vulde ik met bloemen uit het seizoen (tulpen, ik schrijf dit in maart). Maar deze “expositie muur” leent zich natuurlijk nog veel, heel veel meer! Hangplantjes, schilderijen, foto verzamelingen, vaasjes in 1 kleur of… thema dagen! Hoe leuk om deze muur rond de kerst aan te kleden!! Heb er nu al zin in!

Hoe zou jij onze nieuwe expositie muur aankleden? Ben benieuwd naar jullie reactie!!