Chiazaad werd door de Keuringsdienst van Waarde ook wel omschreven als vogelzaad. Daar zijn ze natuurlijk vrij in, maar een feit is wel dat chia zich perfect leent voor een voedzaam en gezond ontbijtje. Deze chia pudding met aardbei en munt bijvoorbeeld, is enorm makkelijk te maken en zo lekker! En hij blijkt ook nog eens heel goed voor je huid te zijn.

Chiazaden zijn kleine, zwarte zaadjes vol omega 3-vetzuren, mineralen, proteïnen en voedingsvezels. Het zaad is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika en wordt van oudsher geteeld in Mexico. Chia is afgeleid van het woord chian, wat in de taal van de Nahua (een Mexicaans volk) ‘olieachtig’ betekent. In de taal van de Azteken betekent het woord ‘kracht’. Chiazaad is familie van tuinkruiden zoals munt, salie en basilicum.

Wist je trouwens dat je met chiazaad ook heerlijke, verse jam kunt maken? Kijk hier maar eens.

Goed om te weten: niet iedereen verdraagt chiazaad even goed. Door de hoge concentratie aan vezels kun je last krijgen van je darmen.

bron

chia pudding met aardbei en munt

Waarom is deze chia pudding met aardbei en munt goed voor de huid?

Chiazaad bevat een hoge concentratie aan antioxidanten. Deze antioxidanten in chiazaad verhogen het herstellend vermogen van de huid, voorkomen verdere schade en gaan een vroegtijdige veroudering van de huid tegen.

Aardbeien kunnen huidveroudering vertragen door je cellen te beschermen. Daarnaast zorgt de vitamine C in aardbeien voor het vormen van collageen in de huid, waardoor je een frisse en elastische huid krijgt in alle delen van je lichaam.

Munt kalmeert (helpt tegen jeuk!), desinfecteert en zit ook vol antioxidanten. Allemaal eigenschappen die je huid doen glanzen en pukkeltjes laten verdwijnen.

Ook lekker: deze chia pudding met blauwe bessen:

Chia pudding: een supereasy powerontbijt 

Benodigdheden (1 portie)

  • 1 kop soya vanille “yoghurt” (ik gebruik de mild & creamy van Alpro). Je kunt de pudding trouwens ook goed maken met (plantaardige) melk. De variant die nu in mijn koelkast aan het opstijven is met amandelmelk en banaan lijkt me ook heerlijk. Het recept zal ik snel delen!
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 7 aardbeien
  • wat verse muntblaadjes
  • honing

Zo maak je de chia pudding met aardbei en munt

Meng in een kommetje de yoghurt, chiazaad en 5 van de aardbeien. Je kunt dit eventueel met de staafmixer of in de blender doen. Schenk het in een glas en laat minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast. Je kunt dit ook de avond van tevoren doen, dan heb je de volgende ochtend alleen nog omkijken naar de topping.

Als de chia pudding is opgestijfd dan garneer je deze met 2 fijngesneden aardbeien en blaadjes munt. Naar smaak kun je het nog zoeten met honing.

Geniet lekker!

chia pudding met aardbei en munt