Wat ik het meeste mis van de zomer? Het weer, natuurlijk. Maar ook het zomerfruit. Gelukkig ligt de vriezer tegenwoordig vol met kersen, perziken, passievrucht, etc. Natuurlijk niet zo lekker als ’the real stuff’, maar voor een zomers jammetje in de winter goed genoeg. Ik maak mijn jam het liefst zonder geraffineerde suiker, in de slowcooker.

Agavesiroop en chiazaad

Hoe krijg je die jam dan ingedikt zonder suiker, hoor ik je vragen. Ik gebruik daarvoor chiazaad. De suiker vervang ik door agavesiroop. En daar ben ik matig mee, ik vind de jam uit de supermarkt echt veel te zoet. Ik kies het liefst voor een smaakcombinatie. Dit keer is dat aardbeien en perzik. De aardbeien zijn nog vers verkrijgbaar. Voor de perzik neem ik een pakje uit de diepvries. En ik kan je zeggen: die combinatie is een aanrader.

aardbeien voor jam uit de slowcooker

Ingrediënten jam uit de slowcooker

  • 250 gr. (Hollandse) aardbeien
  • 250 gr. perzik partjes (uit de vriezer)
  • sap van 1 limoen
  • ongeveer 4 el agavesiroop (naar smaak meer of minder)
  • 1,5 el chiazaad

Recept jam uit de slowcooker

Meng de aardbeien (grote in stukken gesneden) met de perzikpartjes, het limoensap en de agavesiroop. Stort dit in de slowcooker pan. In totaal kook je de jam 4 uur op high, maar ik doe het wel in fases:

Laat een uur koken op high. Na een uur kun je met een aardappelstamper het fruit vast wat fijner stampen. Kook nu nog een uur op high. Hierna kun je kiezen om de jam nog een keer wat te ‘stampen’ of te pureren. Ik koos voor dat laatste, omdat de puber niet houdt van jam met stukjes. Kook de jam nu nog 2 uur op high, met de deksel een beetje omhoog.

Tip: Ik doe hiervoor een houten knijper aan de rand van de pan.

De jam is na deze laatste 2 uur als het goed is wat ingedikt. Roer nu het chiazaad erdoor en laat iets afkoelen. Zet de jam daarna in de koelkast. De volgende dag heeft het chiazaad zijn werk gedaan en kun je heerlijk smeren.

jam uit de slowcooker op brood