Vijf heb ik er, vijf verschillende soorten Monstera planten. En aan allemaal hangen bruine stengels, de zogenaamde luchtwortels. Wat zijn luchtwortels en waar dienen ze eigenlijk voor? Ik ben er even voor gaan zitten en heb het uitgezocht. Ik knip ze in ieder geval maar niet af!

Wat zijn luchtwortels?

Aan sommige plantensoorten, waaronder de Monstera, groeien stengels, bruin of groen van kleur. Dit zijn luchtwortels en die hebben als doel de plant te voorzien van extra voeding, vanuit de lucht. Met name in de gebieden van oorsprong van de Monstera plant is dit van belang, waar ze in de jungle welig tieren en via bomen hun weg omhoog, naar het licht vinden. De luchtwortels hangen naar beneden en bereiken uiteindelijk de grond, waar ze weer zullen gaan wortelen.

Verwijderen of niet?

De luchtwortels kun je wel verwijderen maar ze maken wel deel uit van de plant en eigenlijk ook van de sierwaarde. Je kunt de hangende wortels naar de bloempot leiden, of als die vol raakt er een pot naast zetten.

Ik heb zelfs ergens gelezen dat aan de Monstera Deliciosa een vrucht kan groeien, als hij genoeg voeding krijgt. Het duurt wel 9 maanden voordat de vrucht rijp is, maar hij schijnt ontzettend lekker te smaken, naar een combinatie van banaan en aardbei.

Vingerplanten groeien in het wild op andere gastheerbomen die ze als klimboom benutten.” – Casper Pillen, Wageningen Universiteit

Over de Monstera plant

Heb je geen groene vingers? Dan is de Philodendron Monstera Deliciosa – ook wel liefkozend gatenplant genoemd – jouw ideale huisgenoot. Hij is namelijk heel makkelijk te verzorgen en daar komt bij, hij is ook nog eens luchtzuiverend! In China staat deze plant symbool voor een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. In tropische klimaten kunnen volwassen bladeren een doorsnee van wel een meter hebben.

In ons kamerklimaat hebben de luchtwortels geen grote functie, omdat de luchtvochtigheid niet hoog genoeg wordt.” – Startpagina

Kun je een Monstera plant stekken?

Jazeker, dat gaat zelfs heel erg gemakkelijk. Mede ook door de luchtwortels. Ik leg het hier stap voor stap uit.

Luchtwortels maken sommige plantensoorten aan op de knopen van de stengel. Als ze de grond raken groeien ze verder als normale wortels.” – Wikipedia

Voor de die-hard Monstera fans

De Monstera plant is de laatste jaren (weer) enorm populair en dat is niet zo gek. Ik zei het al eerder, hij is heel makkelijk te verzorgen en vooral de Monstera Deliciosa groeit erg snel. Mijn laatste aanwinst, de Monstera Variegata, daar moet ik iets meer geduld mee hebben. Maar ook die belooft prachtig te worden, met witte bladeren!

Ben jij net als ik een Monstera fan… wie weet vind je dit artikel dan ook wel leuk: 33x inspiratie voor een Monstera tattoo. Zover ben ik zelf overigens nog niet hoor 😉

La Bourse de Commerce – must see in Parijs

La Bourse de Commerce, gelegen in het 1e arrondissement van Parijs, is een iconisch gebouw dat de rijke geschiedenis en cultuur van de stad weerspiegelt. Dat spiegelen gebeurt sinds kort trouwens letterlijk, want de vloer is omgebouwd tot een gigantisch grote spiegel....

Le Marais: tips voor deze wijk in Parijs

Le Marais, gelegen in het 3e en 4e arrondissement van Parijs, is een wijk die doordrenkt is van geschiedenis en charme. Deze buurt, ooit een moerasgebied (vandaar de naam 'Marais'), heeft zich ontwikkeld tot een van de meest geliefde wijken van de Franse hoofdstad....

Depot Boijmans van Beuningen >10 weetjes

Wist je dat… een IKEA schaal van 3,99 euro de inspiratie was voor het Depot Boijmans van Beuningen? Lees verder ➝ Het Nederlandse architectenbureau MVRDV doet in 2015 mee aan de pitch voor de bouw van het nieuwe depot van het museum Boijmans van Beuningen. Het oude...

NHow Rotterdam: 5x een must stay

Wil je een wereldse stedentrip in eigen land? Dan is Rotterdam jouw bestemming. Hier waan je je in het buitenland. Zeker als je logeert in het NHow Rotterdam! Niet voor niks noemen ze het gebied rond dit hotel ook wel Manhattan aan de Maas. Het is een on-Hollands...

5x sprookjesachtige kerstmarkten

Vanaf wanneer is het acceptabel om kerstliedjes te draaien? Wat ons betreft kunnen de kerstsferen niet vroeg genoeg beginnen. En wat is onmisbaar in de decembermaand? Een bezoek aan een kerstmarkt! Denk je aan kerstmarkt, dan denk je aan Duitsland. Dit is onze top 5...