Vijf heb ik er, vijf verschillende soorten Monstera planten. En aan allemaal hangen bruine stengels, de zogenaamde luchtwortels. Wat zijn luchtwortels en waar dienen ze eigenlijk voor? Ik ben er even voor gaan zitten en heb het uitgezocht. Ik knip ze in ieder geval maar niet af!

Wat zijn luchtwortels?

Aan sommige plantensoorten, waaronder de Monstera, groeien stengels, bruin of groen van kleur. Dit zijn luchtwortels en die hebben als doel de plant te voorzien van extra voeding, vanuit de lucht. Met name in de gebieden van oorsprong van de Monstera plant is dit van belang, waar ze in de jungle welig tieren en via bomen hun weg omhoog, naar het licht vinden. De luchtwortels hangen naar beneden en bereiken uiteindelijk de grond, waar ze weer zullen gaan wortelen.

Verwijderen of niet?

De luchtwortels kun je wel verwijderen maar ze maken wel deel uit van de plant en eigenlijk ook van de sierwaarde. Je kunt de hangende wortels naar de bloempot leiden, of als die vol raakt er een pot naast zetten.

Ik heb zelfs ergens gelezen dat aan de Monstera Deliciosa een vrucht kan groeien, als hij genoeg voeding krijgt. Het duurt wel 9 maanden voordat de vrucht rijp is, maar hij schijnt ontzettend lekker te smaken, naar een combinatie van banaan en aardbei.

Vingerplanten groeien in het wild op andere gastheerbomen die ze als klimboom benutten.”ย – Casper Pillen, Wageningen Universiteit

Over de Monstera plant

Heb je geen groene vingers? Dan is de Philodendron Monstera Deliciosa โ€“ ook wel liefkozend gatenplant genoemd โ€“ jouw ideale huisgenoot. Hij is namelijk heel makkelijk te verzorgen en daar komt bij, hij is ook nog eens luchtzuiverend! In China staat deze plant symbool voor een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. In tropische klimaten kunnen volwassen bladeren een doorsnee van wel een meter hebben.

In ons kamerklimaat hebben de luchtwortels geen grote functie, omdat de luchtvochtigheid niet hoog genoeg wordt.” – Startpagina

Kun je een Monstera plant stekken?

Jazeker, dat gaat zelfs heel erg gemakkelijk. Mede ook door de luchtwortels. Ik leg het hier stap voor stap uit.

Luchtwortels maken sommige plantensoorten aan op de knopen van de stengel. Als ze de grond raken groeien ze verder als normale wortels.” – Wikipedia

Voor de die-hard Monstera fans

De Monstera plant is de laatste jaren (weer) enorm populair en dat is niet zo gek. Ik zei het al eerder, hij is heel makkelijk te verzorgen en vooral de Monstera Deliciosa groeit erg snel. Mijn laatste aanwinst, de Monstera Variegata, daar moet ik iets meer geduld mee hebben. Maar ook die belooft prachtig te worden, met witte bladeren!

Ben jij net als ik een Monstera fan… wie weet vind je dit artikel dan ook wel leuk: 33x inspiratie voor een Monstera tattoo. Zover ben ik zelf overigens nog niet hoor ๐Ÿ˜‰

DIY: kaarsenstandaard van hout maken

Kaarsen in huis zorgen voor gezelligheid. Ze branden natuurlijk extra mooi in een leuke kandelaar of standaard. En hoe leuk als je deze zelf gemaakt hebt. In dit artikel laten we zien hoe je heel eenvoudig zelf een kaarsenstandaard van hout kunt maken. Samen knutselen...

4 dagen Zweden – culinair genieten in Smรฅland

Tijdens een 4-daagse trip door de regioย Smรฅland in Zweden geniet ik van al het lekkers dat het land te bieden heeft. De natuur, maar ook het eten! In dit artikel vertel ik je er alles over. Vier dagen ben ik in Zweden.. .. om precies te zijn in de regio Smรฅland. En...

DIY: upgrade woonaccessoires met goudverf

Wist je dat je met een paar simpele handelingen woonaccessoires kunt omtoveren tot echte blikvangers? All you need is een likje goudverf. Laat je inspireren door deze voorbeelden. In de kerstvakantie ben ik helemaal los gegaan met verschillende DIY projecten. Ik heb...

Kreeftfeest in Zweden? Zo werkt het

Een kreeftfeest - of op z'n Zweeds โ€˜Krรคftfestโ€˜ of โ€˜Krรคftskivaโ€˜ - is een Zweedse traditie die jaarlijks in de zomer plaatsvindt. Tijdens het feestje wordt er veelvuldig kreeft gegeten en vooral ook, snaps gedronken. Laatst in Zweden maakte ik een kreeftenfeest van A...

DIY – geurkaarsen maken in 5 stappen

Het is vrijdagavond als ik in huis gezellig wat kaarsen aansteek. Het voert me terug naar een paar jaar geleden, toen ik zelf kaarsen ging maken in oude koffiekopjes. Dat was een leuk klusje! Geurkaarsen maken, zou ik dat ook zelf kunnen? Dat kan ik zeker en het is...