Vijf heb ik er, vijf verschillende soorten Monstera planten. En aan allemaal hangen bruine stengels, de zogenaamde luchtwortels. Wat zijn luchtwortels en waar dienen ze eigenlijk voor? Ik ben er even voor gaan zitten en heb het uitgezocht. Ik knip ze in ieder geval maar niet af!

Wat zijn luchtwortels?

Aan sommige plantensoorten, waaronder de Monstera, groeien stengels, bruin of groen van kleur. Dit zijn luchtwortels en die hebben als doel de plant te voorzien van extra voeding, vanuit de lucht. Met name in de gebieden van oorsprong van de Monstera plant is dit van belang, waar ze in de jungle welig tieren en via bomen hun weg omhoog, naar het licht vinden. De luchtwortels hangen naar beneden en bereiken uiteindelijk de grond, waar ze weer zullen gaan wortelen.

Verwijderen of niet?

De luchtwortels kun je wel verwijderen maar ze maken wel deel uit van de plant en eigenlijk ook van de sierwaarde. Je kunt de hangende wortels naar de bloempot leiden, of als die vol raakt er een pot naast zetten.

Ik heb zelfs ergens gelezen dat aan de Monstera Deliciosa een vrucht kan groeien, als hij genoeg voeding krijgt. Het duurt wel 9 maanden voordat de vrucht rijp is, maar hij schijnt ontzettend lekker te smaken, naar een combinatie van banaan en aardbei.

Vingerplanten groeien in het wild op andere gastheerbomen die ze als klimboom benutten.” – Casper Pillen, Wageningen Universiteit

Over de Monstera plant

Heb je geen groene vingers? Dan is de Philodendron Monstera Deliciosa – ook wel liefkozend gatenplant genoemd – jouw ideale huisgenoot. Hij is namelijk heel makkelijk te verzorgen en daar komt bij, hij is ook nog eens luchtzuiverend! In China staat deze plant symbool voor een lang leven en de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. In tropische klimaten kunnen volwassen bladeren een doorsnee van wel een meter hebben.

In ons kamerklimaat hebben de luchtwortels geen grote functie, omdat de luchtvochtigheid niet hoog genoeg wordt.” – Startpagina

Kun je een Monstera plant stekken?

Jazeker, dat gaat zelfs heel erg gemakkelijk. Mede ook door de luchtwortels. Ik leg het hier stap voor stap uit.

Luchtwortels maken sommige plantensoorten aan op de knopen van de stengel. Als ze de grond raken groeien ze verder als normale wortels.” – Wikipedia

Voor de die-hard Monstera fans

De Monstera plant is de laatste jaren (weer) enorm populair en dat is niet zo gek. Ik zei het al eerder, hij is heel makkelijk te verzorgen en vooral de Monstera Deliciosa groeit erg snel. Mijn laatste aanwinst, de Monstera Variegata, daar moet ik iets meer geduld mee hebben. Maar ook die belooft prachtig te worden, met witte bladeren!

Ben jij net als ik een Monstera fan… wie weet vind je dit artikel dan ook wel leuk: 33x inspiratie voor een Monstera tattoo. Zover ben ik zelf overigens nog niet hoor 😉

Tips voor een Stedentrip Arras in Frankrijk

Of je er nu heengaat voor een tussenstop of voor een stedentrip, Arras is een bezoek meer dan waard. En dankzij de prima ligging vanuit Nederland - 3,5 uur rijden vanaf Utrecht, op de snelweg A1 tussen Lille en Parijs – is Arras extra aantrekkelijk. Lees hier onze...

Franse stedentrip met de trein? 5 tips

Maak eens een Franse stedentrip met de trein! Je bent er immers in een mum van tijd dankzij goede verbindingen. Ideaal dus voor een paar dagen weg. Hieronder geven wij vijf tips voor stedentrips die gepaard gaan met een hoop historie, cultuur & erfgoed,...

Roadtrip over Lesbos: tips & tricks

Het Griekse eiland Lesbos, daar was ik nog niet geweest. Wel al op Rhodos, Corfu en een mooie vakantie Kreta niet te vergeten. Zou het op Lesbos net zo mooi zijn? Zou de bevolking er net zo vriendelijk zijn? Een roadtrip over Lesbos geeft antwoord op mijn vragen, en...

Curaçao zonder kids vakantietips

Curaçao is een heel veelzijdig eiland en super leuk om heen te gaan met de familie. Maar, het is ook wel eens lekker om zonder kids weg te gaan. Even wat tijd met z'n tweeén. Dat zagen Marieke en Patrick ook wel zitten. In plaats van een kindervakantie gingen ze voor...

5 Curaçao tips voor een veelzijdige vakantie

Op zoek naar een lekkere vakantiebestemming? Denk eens aan Curaçao! De ideale plek voor een tropische vakantie in de Antillen. Witte stranden en turquoise zeeën, dat klinkt als muziek in de oren. Maar, dat is niet het enige wat Curaçao te bieden heeft. Wij zijn op...