Voor wie dol is op witlofschotel én in het bezit is van een slowcooker: wist je dat je heerlijke witlof uit de slowcooker kunt maken?! En ja hoor, met ham, kaas en aardappelen. Lekker Hollands, heel eenvoudig te maken en gewoonweg smullen! 

Witlof supergezond

Witlof heeft een typische smaak die niet iedereen even lekker vindt. Maar het is een kwestie van de bittere kern uit de onderkant snijden en dan heb je gewoon een soort van frisse sla over die ook nog eens heel erg gezond blijkt. Verse witlof bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine C (heel veel!)
 • Vitamine B1 en B2
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium

En wist je dat 100 gram witlof maar zo’n 2 kilocalorieën bevat 100 gram witlof zo’n 2 kilocalorieën bevat? Naast de genoemde vitamines en mineralen (vooral vitamine C!) bestaat witlof voor 90% uit vocht.

Slowcooker linzensoep | eenvoudig en lekker

Deze slowcooker linzensoep maak je super eenvoudig klaar. Ik gebruikte een verspakket maar de ingrediënten zijn natuurlijk ook los heel gemakkelijk verkrijgbaar. De slowcooker gebruikers onder ons weten het al: het grootste gemak van de slowcooker is dat je de...

Gembersiroop uit de slowcooker

Vroeger vond ik het ronduit goor, de smaak van gember. Maar daar is sinds een tijd verandering in gekomen. Ik ben nu zelfs dol op de smaak van verse gember. Gemberthee, gembershots en gemberlimonade. Laatst maakte ik gezonde gembersiroop uit de slowcooker en deze is...

Erwtensoep uit de slowcooker

Buiten is het nat en koud. Binnen is het maar moeilijk warm te krijgen. Wat een snertweer! Letterlijk. Tijd dus voor... ERWTENSOEP! Na lang verschillende recepten en reacties vergeleken te hebben op allerlei slowcooker Facebook pagina's ben ik eruit. En durf ik met...

Recept | courgettesoep uit de slowcooker

Als groot soepfan maak ik vaak een makkelijke courgettesoep. Hier gebruik ik mijn Le Creuset soeppan voor, de soupmaker, of een van onze slowcookers. Het recept voor deze courgettesoep uit de slowcooker vind ik lekker als lunch. Maar hij kan ook prima als voorgerecht....

Spareribs met ketjap slowcookerrecept

Net als zo ongeveer heel Nederland, ga ik wat bewuster om met vlees. Een vegetarier zie ik mezelf niet worden, maar het kan echt prima met wat minder vlees. Dus is de standaard nu minimaal 1x per week geen vlees en 1x per week vis. En dat bevalt prima. Maar eens in de...

Witlof uit de slowcooker

Onze oven is al ruim een jaar kapot. Dat betekende een jaar lang geen ovenschotels, maar ook geen koekjes, cakes en taarten. Nu weet ik heus wel dat je met de slowcooker ook hele lekkere baksels kunt maken (wat dacht je bijvoorbeeld van deze mega bananenpannenkoek uit de slowcooker), maar een witlofschotel, daar had ik nog niet aan gedacht. Tot ik stuitte op een witlof-uit-de-slowcooker recept, dat notabene in mijn eigen Slowcooker recepten Facebook groep stond! Dankjewel Paulien en Marja. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan en de witlofschotel is gewoon in 1 keer (heel erg) goed gelukt!

Wat ik extra fijn vind aan dit recept is dat het heel weinig ingrediënten bevat en dat je niets hoeft voor te bakken of aan te braden. Je gooit alles in de slowcooker, even roeren, 4 uur op low en dan kun je er al van gaan genieten.

Ingrediënten

Ik maak dit gerecht voor 2 personen. Als je met meer mensen bent kun je de ingrediënten eenvoudig vermeerderen.

 • 3 stronken witlof (gewassen en in reepjes gesneden)
 • 1 bakje hamblokjes (zo’n plastic bakje, die je ook van spekblokjes hebt)
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 100 gram creme freche (half bekertje)
 • Geraspte kaas
 • Een zakje krieltjes (niet de mini, het wat grotere maatje)

Witlof te bitter? Als je het groene hart eruit haalt, is het meest bittere gedeelte weg. Een beetje toevoeging van melk helpt ook.” – Mens en Gezondheid

Bereiding

Doe de ingredienten in de kom van je slowcooker. Roer goed door elkaar en bestrooi met geraspte kaas. Zet de slowcooker voor 4 uur op low. Na de bereidingstijd kun je de witlof uit de slowcooker eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout, maar ik vond dit totaal niet nodig. Met name het lichte mosterdsmaakje vond ik erg lekker smaken. De krieltjes waren ook perfect van smaak en textuur! Kortom, het was écht lekker.

Eet smakelijk!