Voor wie dol is op witlofschotel én in het bezit is van een slowcooker: wist je dat je heerlijke witlof uit de slowcooker kunt maken?! En ja hoor, met ham, kaas en aardappelen. Lekker Hollands, heel eenvoudig te maken en gewoonweg smullen! 

Witlof supergezond

Witlof heeft een typische smaak die niet iedereen even lekker vindt. Maar het is een kwestie van de bittere kern uit de onderkant snijden en dan heb je gewoon een soort van frisse sla over die ook nog eens heel erg gezond blijkt. Verse witlof bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine C (heel veel!)
 • Vitamine B1 en B2
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium

En wist je dat 100 gram witlof maar zo’n 2 kilocalorieën bevat 100 gram witlof zo’n 2 kilocalorieën bevat? Naast de genoemde vitamines en mineralen (vooral vitamine C!) bestaat witlof voor 90% uit vocht.

Ramen bowl met varkenshaas – slowcooker recept

Dacht jij ook, net als ik, dat Ramen een noodle soort is (zoals mihoen, soba, etc.)? Niet dus. Ramen is de naam voor een van oorsprong Japanse maaltijdsoep met noodles. En Ramen kan je maken in duizenden varianten, met vlees, vis, groenten, noem maar op. Maar, en nu...

Hele bloemkool uit de slowcooker

Yes gelukt! Een HELE bloemkool uit de slowcooker. En gewoon weer in 1 keer, net als de witlof uit de slowcooker van laatst... En lekker dat 'ie was! Bloemkool vind ik heerlijk en het blijkt ook nog eens een supergezonde groente te zijn. Ik eet bloemkool rauw als...

Witlof uit de slowcooker (met ham, kaas en krieltjes. Smullen!)

Voor wie dol is op witlofschotel én in het bezit is van een slowcooker: wist je dat je heerlijke witlof uit de slowcooker kunt maken?! En ja hoor, met ham, kaas en aardappelen. Lekker Hollands, heel eenvoudig te maken en gewoonweg smullen! Witlof supergezond Witlof...

Winnen: retro slowcooker (1,5 liter)

Ken jij de superleuke retro slowcooker modellen van het merk Swan al? Fantastisch om te zien en ze doen ook nog eens heel prima hun werk. OHIMP geeft een 1,5 liter exemplaar weg, in mintgroen of creme. Welke kleur zou jij kiezen? Slowcookers heb je in allerlei...

Slowcookerrecept: sambal

Ik vind echt (bijna) alles lekker. Met 1 grote maar: ik kan niet goed tegen pittig eten. En zeg nou niet dat het een kwestie van wennen is! Ik heb het echt geprobeerd. Het lukt me gewoon niet. Mijn lippen staan bij het kleinste pepertje al in de fik en ik proef echt...

Witlof uit de slowcooker

Onze oven is al ruim een jaar kapot. Dat betekende een jaar lang geen ovenschotels, maar ook geen koekjes, cakes en taarten. Nu weet ik heus wel dat je met de slowcooker ook hele lekkere baksels kunt maken (wat dacht je bijvoorbeeld van deze mega bananenpannenkoek uit de slowcooker), maar een witlofschotel, daar had ik nog niet aan gedacht. Tot ik stuitte op een witlof-uit-de-slowcooker recept, dat notabene in mijn eigen Slowcooker recepten Facebook groep stond! Dankjewel Paulien en Marja. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan en de witlofschotel is gewoon in 1 keer (heel erg) goed gelukt!

Wat ik extra fijn vind aan dit recept is dat het heel weinig ingrediënten bevat en dat je niets hoeft voor te bakken of aan te braden. Je gooit alles in de slowcooker, even roeren, 4 uur op low en dan kun je er al van gaan genieten.

Ingrediënten

Ik maak dit gerecht voor 2 personen. Als je met meer mensen bent kun je de ingrediënten eenvoudig vermeerderen.

 • 3 stronken witlof (gewassen en in reepjes gesneden)
 • 1 bakje hamblokjes (zo’n plastic bakje, die je ook van spekblokjes hebt)
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 100 gram creme freche (half bekertje)
 • Geraspte kaas
 • Een zakje krieltjes (niet de mini, het wat grotere maatje)

Witlof te bitter? Als je het groene hart eruit haalt, is het meest bittere gedeelte weg. Een beetje toevoeging van melk helpt ook.” – Mens en Gezondheid

Bereiding

Doe de ingredienten in de kom van je slowcooker. Roer goed door elkaar en bestrooi met geraspte kaas. Zet de slowcooker voor 4 uur op low. Na de bereidingstijd kun je de witlof uit de slowcooker eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout, maar ik vond dit totaal niet nodig. Met name het lichte mosterdsmaakje vond ik erg lekker smaken. De krieltjes waren ook perfect van smaak en textuur! Kortom, het was écht lekker.

Eet smakelijk!