Voor wie dol is op witlofschotel én in het bezit is van een slowcooker: wist je dat je heerlijke witlof uit de slowcooker kunt maken?! En ja hoor, met ham, kaas en aardappelen. Lekker Hollands, heel eenvoudig te maken en gewoonweg smullen! 

Witlof supergezond

Witlof heeft een typische smaak die niet iedereen even lekker vindt. Maar het is een kwestie van de bittere kern uit de onderkant snijden en dan heb je gewoon een soort van frisse sla over die ook nog eens heel erg gezond blijkt. Verse witlof bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine C (heel veel!)
 • Vitamine B1 en B2
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium

En wist je dat 100 gram witlof maar zo’n 2 kilocalorieën bevat 100 gram witlof zo’n 2 kilocalorieën bevat? Naast de genoemde vitamines en mineralen (vooral vitamine C!) bestaat witlof voor 90% uit vocht.

Slowcooker recept | choco-bananenbrood

Brownies, chocoladetaart, Snickers en eigenlijk alles met chocola. Je kan mij ervoor wakker maken. Maar ontbijten met chocoladetaart schijnt niet zo goed voor je te zijn. Om toch aan mijn dagelijkse chocolade dosis te komen maak ik een slowcooker choco-bananenbrood....

Makkelijk slowcooker kipgerecht

Als je geen zin hebt om uitgebreid te koken, dan is dit slowcooker kipgerecht misschien wel een goed idee. Het is makkelijk te maken en door de bereiding in de slowcooker komen de smaken extra goed tot hun recht. Ben jij trouwens benieuwd naar meer slowcooker...

Slowcooker (kerst)recept: Boeuf Bourguignon

Kerstrecepten, waar moeten ze voor jou aan voldoen? Ik vind het zelf altijd fijn als ik het hoofdgerecht van te voren kan maken. Zo sta ik op de kerstdagen zelf niet te sloven in de keuken, maar klets ik gezellig mee aan tafel. Het mag van mij wel bijzonder zijn, maar...

Slowcooker tips en tricks

Koken in de slowcooker is al heel gemakkelijk. Toch kan het nog beter! De veelgebruikers van de slowcooker hebben al heel wat tips en tricks bedacht. Tijd om die te verzamelen en met jou te delen. Enne, heb jij er 1 die hier nog niet bij staat? Laat het vooral weten...

Slowcooker recept patatje stoof

Soms loopt het gewoon even anders. Dat gebeurt me nogal eens met het avondeten bij ons strandhuisje. Dan heb ik alles in huis, maar zit ik nog zo lekker met mijn wijntje dat het er niet meer van komt om te koken. Dus kook ik vaak 'vooruit' om er zeker van te zijn dat...

Witlof uit de slowcooker

Onze oven is al ruim een jaar kapot. Dat betekende een jaar lang geen ovenschotels, maar ook geen koekjes, cakes en taarten. Nu weet ik heus wel dat je met de slowcooker ook hele lekkere baksels kunt maken (wat dacht je bijvoorbeeld van deze mega bananenpannenkoek uit de slowcooker), maar een witlofschotel, daar had ik nog niet aan gedacht. Tot ik stuitte op een witlof-uit-de-slowcooker recept, dat notabene in mijn eigen Slowcooker recepten Facebook groep stond! Dankjewel Paulien en Marja. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan en de witlofschotel is gewoon in 1 keer (heel erg) goed gelukt!

Wat ik extra fijn vind aan dit recept is dat het heel weinig ingrediënten bevat en dat je niets hoeft voor te bakken of aan te braden. Je gooit alles in de slowcooker, even roeren, 4 uur op low en dan kun je er al van gaan genieten.

Ingrediënten

Ik maak dit gerecht voor 2 personen. Als je met meer mensen bent kun je de ingrediënten eenvoudig vermeerderen.

 • 3 stronken witlof (gewassen en in reepjes gesneden)
 • 1 bakje hamblokjes (zo’n plastic bakje, die je ook van spekblokjes hebt)
 • 1 eetlepel grove mosterd
 • 100 gram creme freche (half bekertje)
 • Geraspte kaas
 • Een zakje krieltjes (niet de mini, het wat grotere maatje)

Witlof te bitter? Als je het groene hart eruit haalt, is het meest bittere gedeelte weg. Een beetje toevoeging van melk helpt ook.” – Mens en Gezondheid

Bereiding

Doe de ingredienten in de kom van je slowcooker. Roer goed door elkaar en bestrooi met geraspte kaas. Zet de slowcooker voor 4 uur op low. Na de bereidingstijd kun je de witlof uit de slowcooker eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout, maar ik vond dit totaal niet nodig. Met name het lichte mosterdsmaakje vond ik erg lekker smaken. De krieltjes waren ook perfect van smaak en textuur! Kortom, het was écht lekker.

Eet smakelijk!