Kerstrecepten, waar moeten ze voor jou aan voldoen? Ik vind het zelf altijd fijn als ik het hoofdgerecht van te voren kan maken. Zo sta ik op de kerstdagen zelf niet te sloven in de keuken, maar klets ik gezellig mee aan tafel. Het mag van mij wel bijzonder zijn, maar ook weer niet te. Oude klassiekers vind ik leuk. En als ze dan ook nog eens in de slowcooker gemaakt kunnen worden, ben ik helemaal blij. En dat geldt allemaal voor deze Boeuf Bourguignon!

Je moet er wel wat voor doen

Ik moet wel toegeven dat je voor dit recept wel wat meer moeite moet doen dan voor een ‘doorsnee’ slowcooker recept. Je moet wat ingrediënten aanbakken in een andere pan en ook later nog wat ingrediënten toevoegen in de slowcooker. Maar geloof me, het is de moeite waard. Deze Boeuf Bourguignon is zo lekker! Maak hem een dag van te voren, zodat de smaken nog beter tot hun recht komen en het vlees lekker uit elkaar valt. Succes gegarandeerd.

Ingrediënten boeuf bourguignon uit de slowcooker (4 personen)

 • 500 gram sukadevlees of ander stoofvlees met voldoende vet
 • 75 gram magere spekreepjes
 • 1 el bloem
 • 2 a 3 sjalotjes
 • een paar bospenen
 • 2 tenen knoflook
 • een handvol verse tijm
 • 1 laurierblaadje
 • een bakje kastanjechampignons
 • 3 el zilveruitjes
 • een halve fles bordeaux
 • een pot runderfond
 • 1 blikje tomatenpuree

Ook lekker: deze pulled pork uit de slowcooker ➡️

Slowcookerrecept | pulled pork met sinaasappel en tijm

Zo maak je boeuf bourguignon uit de slowcooker:

Snijd de sukadelappen in stukken, het hoeft niet heel klein. Snipper de sjalotten en pel de knoflook. Snijd de penen in plakjes. Bak de spekjes uit in een grote koekenpan of braadpan. Haal ze uit de pan en voeg een klein beetje olie toe als dat nodig is. Bak nu het vlees in de pan rondom bruin. Bestrooi met de bloem en roer goed om. Bak ook de sjalotjes even mee. Nu is het tijd voor de slowcooker! Doe het vlees in de pan van de slowcooker en voeg de wortel, uitgeperste knoflook, champignons, tijm, tomatenpuree, rode wijn, laurier, rode wijn, spekjes en vleesfond toe. Naar smaak wat peper en zout toevoegen en even goed doorroeren. Zet op high en laat tussen de 4 en 6 uur pruttelen (beetje afhankelijk van de slowcooker en je smaak). Ik vind het zelf lekker als het vlees een beetje uit elkaar valt. Voeg het laatste uur ook de zilveruitjes toe. De volgende dag even zachtjes opwarmen in een pan. Zo kan de saus ook wat indikken en smaakt ie nog beter.

Ik serveer deze met aardappelpuree en de rest van de bos bospenen. Maar varieer gerust.

Eet smakelijk!