Ben je nog op zoek naar een lekker en eenvoudig recept voor mals vlees uit slowcooker? Dan is dit recept voor pulled pork met sinaasappel en tijm misschien wel echt iets voor jou.
Of het bereiden van groot vlees lastig is? Nou, niet met de slowcooker hoor. En dit recept voor pulled pork met sinaasappel en tijm is echt heel eenvoudig te bereiden. Geen gedoe met een ellenlange lijst met benodigdheden, marineren, aanbraden, vlees halverwege omdraaien etc. Het is een kwestie van het vlees combineren met een aantal ingrediënten en laat de slowcooker het werk verder maar doen.
Dit recept is een van de favoriete slowcookerrecepten op OHIMP:
Pulled pork oftewel… procureur
Voor een etentje met familie wilde ik eens lekker uitpakken maar niet met iets wat (voor mijn niet al te grote kookkunsten) te ingewikkeld zou zijn. Ik vroeg om raad bij slowcookergoeroe Ilja en zij zei: “Maak procureur uit de slowcooker!” Procureur… wat is procureur? In mijn beleving was procureur een chique woord voor advocaat maar het blijkt dus ook een stuk varkensnek te zijn, dat wordt gebruikt om de inmiddels beroemde pulled pork van te maken. “Echt Bon, fluitje van een cent, jij kan dit!” Het recept voor deze pulled pork komt uit een oud Delicious magazine en is oorspronkelijk bedoeld als ovengerecht. Maar met een aantal minimale aanpassingen heeft Ilja het omgetoverd tot het volgende slowcookerrecept.
Ingrediënten voor procureur met sinaasappel en tijm
- 1 kg procureur (zonder been)
- 1 sinaasappel
- 2 cm gemberwortel
- 150 ml droge witte wijn
- verse tijm
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding van de pulled pork uit de slowcooker
Leg de procureur in de slowcookerschaal en besprenkel het met 3 eetlepels olijfolie. Boen de sinaasappel schoon en rasp 2 theelepels van de schil boven het vlees. Rasp ook de gember boven het vlees. Wrijf de procureur met de sinaasappel, gember en zout en peper naar smaak in.
Snijd de sinaasappel in plakjes en verdeel deze met wat takjes tijm over het vlees. Schenk de wijn erbij.
Gaar het vlees voor 5 uur op stand high in de slowcooker. Tussendoor hoef je niets te doen, haal vooral ook niet de deksel van de slowcooker.
Kijk, zo ziet het gerecht er uit na 5 uur sudderen in de slowcooker.
Nu is het een kwestie van het vlees op een schaal serveren met wat vorken erbij, zodat ieder z’n eigen portie kan pakken. Het vlees is zo mals en gaar en je trekt het met het grootste gemak in draadjes. Lekker ook om de overgebleven jus uit de slowcooker in een schaaltje bij het vlees te serveren, zodat je dat nog over het vlees kunt besprenkelen naar smaak.
De pulled pork vinden wij erg lekker smaken met roergebakken haricots verts, aspergebroccoli en krieltjes in de schil. En eventuele restjes kun je natuurlijk perfect bewaren voor het welbekende broodje pulled pork. Maar bij ons was er geen sprake van restjes.
Eet smakelijk!
Kan de wijn ook voor iets anders worden vervangen?
Hoi Jos, ik heb het even nagekeken voor je en vond dit: goede vervangers voor rode wijn zijn runds- of kalfsbouillon, rode wijnazijn of balsamico-azijn (aangevuld met bouillon), cranberrysap, granaatappelsap, sap van rode druiven of tomatensap. Al deze dranken voegen een vergelijkbare kleur én smaak toe aan je bereiding. Ook met alcoholvrije rode wijn kan je heerlijk koken.
Bak je het vlees niet eerst in een pan voor de kleur?
Groetjes Sandra
Kan dit recept ook met beenham gemaakt worden?
dat zou ik ook graag willen weten.
Hi Jeanne, dat kan uiteraard qua smaken en kruiden. Het wordt wel een ander soort resultaat. Beenham valt niet zo uit elkaar als pulled pork. Dus krijg je wel de smaak, maar niet echt de pulled pork structuur. Grtjs Ilja
Voor hoeveel personen is dit recept? Wil het graag met kerst maken en zijn dan met 7 personen.
Hoi Herma, wij waren met 5 en hadden nog over. Maar je kunt er natuurlijk ook 2 maken, want echt… de volgende dag is het ook nog zo lekker! En gewoon veel bijgerechtjes maken ook 😉 Eetse alvast!
Ik heb deze al meerdere keren gemaakt. Erg lekker!
Fijn dat hij in de smaak valt Annemarieke! Ik ga hem zelf ook snel weer eens maken 🙂
Lijkt mij een heerlijk recept…en ik heb een crockpot..gebruik ik veel te weinig….
Maar 5 uur deze pullen pork op high met zo weinig vocht…150 cc wijn.. ..is dat wel voldoende?
Ik ben bang dat het droogkookt/aanbakt?
Groetjes Irene
Ik maak graag heerlijke soepen zoals kippen soep en rundvlees soep en erwtensoep. Stoofvlees is ook zo heerlijk. En deze pan is net iets groter. Dan kan ik voor 2dagen maken. Nu is het net iets te weinig.
Ik ben het helemaal met je eens, soep smaakt ook fantastisch uit de SC. Ik heb 3 slowcookers, ook een hele kleine. Die vind ik ideaal voor havermoutgerechtjes en jams.
Hoi,
Ik zie dat het recept is aangepast voor de slow cooker.
Is er ook nog informatie voor oven gebruik?
Ik heb geen slow cooker, wel een oven en ik kijk er al een tijdje naar uit om een pulled pork recept te maken.
Ik ben benieuwd.
Als ik zo een slowcooker heb ga ik dit gerecht zeker koken…
Een aanrader, en ik vind een slowcooker echt goed betaalbaar.