Sinds 2 jaar heb ik een slowcooker op mijn aanrecht staan. Een aankoop waar ik geen seconde spijt van heb gehad en waar ik veel gebruik van maak. “Maar wat is een slowcooker en… hoe werkt een slowcooker?” Ik hoor het je denken en ga het je uitleggen.

Een slowcooker is een pan die op lagere temperaturen, voor een langere periode je eten gaart. Dankzij de lagere temperatuur blijven de voedingswaarden van je gerecht beter bewaard. Ook komt er tijdens de bereiding nauwelijks vet aan te pas, waardoor eten uit de slowcooker vaak zelfs gezonder is dan de reguliere manier.

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker werkt op stroom en tijdens de bereiding blijft de deksel op de pan. Door deze langzame manier van garen krijgen de smaken van je gerecht de kans om heerlijk samen te smelten. Een soep uit de slowcooker is dan ook echt veel smaakvoller dan een soep die je in een uurtje op het gasfornuis bereidt.

Koken met een slowcooker

Het koken met de slowcooker is supersimpel. Je combineert de verschillende ingrediënten van je gerecht in de aardewerken binnenpot, je zet de slowcooker aan en vervolgens is het een kwestie van wachten.

Op de slowcooker heb je 2 temperatuuraanduidingen: low en high. Low zal je gerecht op lagere temperatuur bereiden dan high, en doet er dan langer over. Deze afbeelding laat goed zien welke bereidingstijden je het beste kunt aanhouden:

hoe werkt een slowcooker

Verschillende soorten slowcookers

In Amerika vind je in elk huishouden wel een slowcooker. Ze zijn zo goed als allemaal van het merk Crockpot. Je hebt slowcookers in verschillende maten en met verschillende functionaliteiten. Ik heb gekozen voor een groter exemplaar omdat ik er vaak heerlijke soepen in bereid. Ook vind ik het handig dat mijn slowcooker een tijdsaanduiding heeft en automatisch op de warmhoudstand overschakelt.

Hier bij Fonq vind je een groot assortiment slowcookers.

Waarom ik de slowcooker een echte aanrader vind:

Vanwege het gebruiksgemak. ’s Morgens gooi ik de ingrediënten in de slowcooker, ik schakel hem in voor mijn werkdag of dagje weg en heb er verder geen omkijken meer naar. Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, schakelt de slowcooker automatisch de warmhoudstand in, en heb ik een gezonde, warme maaltijd als ik thuiskom.

Favoriete slowcooker recepten