hoe maak je carrot cake

Wist jij dat carrot cake al in de middeleeuwen werd gemaakt? Deze zoete lekkernij met wortel heeft dus een lange historie, met vele varianten. Door olie te gebruiken in plaats van boter wordt deze variant van carrot cake lekker smeuïg. Kaneel en gember geven hem een zoet-kruidige smaak. 

Een optimist door carrot cake?

Groot voordeel van deze cake: je wordt er een optimist van! Onderzoekers van Harvard en de universiteit van Wisconsin-Madison hebben het bewezen. In wortel zitten carotenoïden. En hoe meer carotenoïden je in je bloed hebt, hoe beter je je voelt. Dus allemaal aan de carrot cake!

Wat heb je nodig om carrot cake te maken?

 • 2 eieren
 • 230 gr. suiker
 • een snuf zout
 • 175 gr. bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 20 gr. geraspte gemberwortel (van de rest kun je dit gezonde detoxdrankje maken)
 • 75 ml. zonnebloemolie
 • 100 gr. geroosterde en gehakte pecannoten
 • 75 ml. sinaasappelsap
 • 150 gr. geraspte wortel

gehakte noten voor carrot cake

Carrot cake maken

Verwarm de oven voor op 180ºC. Klop de eieren met de suiker en het zout, tot het schuimig is. Gebruik hiervoor een handmixer of keukenmachine. Voeg nu rustig bloem, bakpoeder, kaneel, geraspte gember, zonnebloemolie, pecannoten, sinaasappelsap en geraspte wortel toe. Ik gebruik een mix van pecannoten en walnoten, omdat ik toevallig beiden in huis heb. En de combinatie wortel en walnoot is om te smullen.

beslag carrot cake

Vet een cakevorm in met boter en bestuif met bloem. Ik gebruik deze prachtige bakvorm van Bitossi. Lekker groot, dat kan ik goed gebruiken met twee altijd hongerige tieners in huis. Er ging een dubbele hoeveelheid beslag in! Giet het beslag in de vorm en bak de cake 40 minuten op 180ºC. Haal de cake uit de oven, laat hem helemaal afkoelen en stort hem dan pas uit de vorm.

En dan maar eten van deze carrot cake tot je je helemaal happy voelt 🙂 Eet smakelijk!