Wil jij binnenkort de show stelen met een heerlijk ontbijt- of brunch gerechtje, dat er leuk uitziet en ook nog eens verrassend makkelijk te maken is? Een Franse klassieker is de oeufs en cocotte! Oftewel… eitjes uit een pannetje. Maar goed, in het Frans klinkt alles sowieso natuurlijk vele malen mooier.
Over mooi gesproken. Ik maak dit gerecht in mijn gloednieuwe oven met magnetronfunctie, uit de Black Titanium lijn van ETNA. Om precies te zijn heb ik de ETNA CM650Ti. Black Titanium is een kleurvariant op het welbekende RVS en deze prachtige kleur staat toch zo mooi in onze nieuwe keuken. Het design is dus om door een ringetje te halen, maar de functies ook! Hij heeft een hele ruime inhoud en maar liefst 5 insteekniveaus waardoor ik in principe helemaal los kan gaan qua verschillende recepten. Met de ruime inhoud van 50 liter kan ik zelfs op meerdere niveaus tegelijkertijd gaan bakken. Maar goed, ik begin easy… Hoewel ik wel heel handig gebruik maak van de combinatie oven/magnetron. Ik bak de spekjes namelijk niet uit in een pan, maar gebruik hiervoor de magnetron functie! Hoe dat werkt? Lees maar snel verder.
Wat zijn oeufs en cocottes eigenlijk?
In Frankrijk is gezellig samen eten enorm belangrijk. Als de Fransen met het ontbijt willen uitpakken, maken ze vaak oeufs en cocotte. Waar het op neer komt, is dat je in plaats van een omelet in de pan, de eitjes bakt in pannetjes in de oven. De tafel ziet er dan ook gelijk een stuk gezelliger uit met die ovenpotjes. Het wordt ook vaak als lunchgerecht of voorgerecht gegeten in Frankrijk. Met oeufs en cocotte kun je bovendien heel goed variëren en ze helemaal naar eigen wens en smaak aanpassen. Onderstaand recept is lekker plain & simple. Maar wat dacht je van een combinatie met kaas, bieslook en zalm?
Zo maak je de oeufs en cocotte
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Bak in een koekenpan de spekblokjes uit. Of heb je net als ik zo’n mooie (ETNA) oven met magnetronfunctie? Dan kun je ook heel eenvoudig de spekjes uitbakken in de magnetron. Spreid de spekjes uit op een plat bord of magnetronbestendig bakje, doe er een stuk keukenpapier overheen en bak de spekjes in ongeveer 6 minuten uit op 600/700 watt.
- Vet de cocottes in met de olijfolie. Schep in elk schaaltje wat van de paddenstoelen, peterselie (houd iets over voor de garnering) en 1 eetlepel crème fraîche. Verdeel de uitgebakken spekjes over de schaaltjes. Bestrooi naar smaak met peper en zout. Breek boven elk pannetje voorzichtig 1 ei.
- Zet de schaaltjes in de ovenschaal en giet kokend water naast de schaaltjes, tot ze voor de helft onder staan. Bak de oeufs en cocottes voor ongeveer 5-8 minuten in de oven.
- Garneer voor het serveren de oeufs en cocotte met de overgebleven peterselie.
Eet smakelijk!
Dat ziet er mooi uit, en inderdaad klinkt het in het Frans veel mooier. Maar het zal vast heel lekker smaken 🙂
Het ziet er zo heerlijk uit 😉
Hoe spreekt men dit uit…
Xoxo
Haha daar komt ‘ie” ufsa(n)kokot. De N spreek je niet uit maar klinkt een soort van nasaal.
Wat ik me afvraag: is dit een gesponsord artikel?
Hoi Mie, ik heb dit gerecht samen met redacteur Ilja bereid. We hebben zorgvuldig een recept uitgezocht waarbij ik de oven en magnetronfunctie kon inzetten van mijn nieuwe Etna oven. Voor de keukenapparatuur heb ik een samenwerking met Etna. Met dit artikel wil ik mijn volgers inspireren qua gebruik en receptuur. Het gerecht smaakt heerlijk! En zo is iedereen blij
Hoi Bonnie, dat is niet erg hoor, ik zou het alleen fijn vinden dat je dan ook vermeld dat het een samenwerking is. Dat is overigens ook verplicht 😉 .